anekshghtaAββάς Ιωάννης Κολοβός: (περί νηστείας)

«Πολλοί άνθρωποι, όταν είναι να μπουν σε περίοδο νηστείας, λες και πρόκειται το στομάχι τους να υποστεί μακρά πολιορκία, φρόντιζαν να το παραγεμίσουν με φαγί και ποτό.

Όταν βγουν από την νηστεία – σαν να πέρασαν μια μεγάλη περίοδο πείνας και τρομερής φυλακής, από την οποία μόλις γλύτωσαν – τρέπονται ατάκτως προς τα τραπέζια με το φαγητό, λες και επιδιώκουν την ωφέλεια που πήραν από την νηστεία να την ξαναχάσουν με την πολυφαγία».

ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ:

Οφέλη από τη νηστεία του κρέατος:
Η νηστεία του κρέατος φέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η πρόσληψη σιδήρου και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη μπορεί να επιτευχθεί με αυξημένη κατανάλωση οσπρίων, πράσινων λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Ως αποτέλεσμα κατά τη νηστεία σχεδόν να εκλείπουν από τη διατροφή μας πολλοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Οφέλη από τη νηστεία των γαλακτοκομικών προϊόντων:
Η αποχή από την κατανάλωση των γαλακτοκομικών αποφέρει σημαντική μείωση της πρόσληψης χοληστερίνης και λιπαρών οξέων από τα τυριά κυρίως και δευτερευόντως από το γάλα και το γιαούρτι, ενώ η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου δεν φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις για μικρά χρονικά διαστήματα.

Η αντιοξειδωτική δράση της νηστείας:
Η νηστεία έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών που είναι και το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της. Παρατηρήθηκε οτι ενώ η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γραμ./ μέρα με RDA (μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη) 30γραμ. τη μέρα, με την αύξηση κατανάλωσης φρούτων λαχανικών και οσπρίων λόγω της νηστείας η πρόσληψη φτάνει τα 30-42 γραμ τη μέρα. Αποδεδειγμένα οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επίσης, με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες (β-καροτίνη,λικοπίνη), βιοφλαβονοειδή (κουερσιτίνη)και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Νηστεία και αποτροπή έλλειψης θρεπτικών συστατικών:
Αντικατάσταση ζωικής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας:
• Γάλα μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως
• Συνδυασμός Φασολιών, ρεβιθιών, γιγάντων, με τυρί
• Όλα τα όσπρια μαζί με σιτηρά (ρύζι, σταρένιο ψωμί)
• Επιπλέον, κάποια φρούτα (μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι) και λαχανικά (πράσινα φυλλώδη, καρότα, μπρόκολο) έχουν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης σε σχέση με κάποια άλλα και πρέπει να προτιμώνται.

Πρόσληψη σιδήρου κατά τη νηστεία:
Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Ο σίδηρος που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο απορροφάται σε μικρές ποσότητες, όπως και οι βιταμίνες Β12 και το φυλλικό οξύ. Συμπτώματα δεν εμφανίζονται αν δεν υπάρχει προ νηστείας μειωμένη πρόσληψή τους ή δεν έχουμε αυξημένες απώλειες σιδήρου κατά τη διάρκεια της νηστείας (π.χ αιμορραγίες, έμμηνος ρύση).
Ο σίδηρος παρουσία βιταμίνης C απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό τρεις φορές καλύτερα. Συνεπώς, η προσθήκη ενός φυσικού χυμού πορτοκάλι στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα κρίνεται απαραίτητη.

Σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη πρόσληψη πηγής ασβεστίου (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και καφεΐνης (καφές, αναψυκτικά).
Για να αποφευχθεί η κόπωση, οι ζαλάδες και η αδυναμία που μπορεί να προκύψει, ειδικότερα για τις γυναίκες που νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να καταναλώνονται όσπρια, δημητριακά (συνήθως είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο), ενώ πολύ καλή πηγή αποτελούν και τα θαλασσινά.

Πρόσληψη ασβεστίου κατά τη νηστεία:
Η αποχή από την κατανάλωση γαλακτοκομικών συνηθίζεται είτε καθόλη τη διάρκεια της σαρακοστής, ή σε κάποιες εβδομάδες της. Το πλεονέκτημα αυτής της διατροφής, έγκειται κυρίως στη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών οξέων και χοληστερόλης από την αποφυγή κατανάλωσης τυριών.
Για τη την αποφυγή μειωμένης πρόσληψης ασβεστίου, θα πρέπει να καταναλώνονται πράσινα λαχανικά, ειδικά μπρόκολο και σπανάκι που περιέχουν ασβέστιο. Για την μέγιστη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό όταν καταναλώνουμε πράσινες σαλάτες, δεν θα πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονη πρόσληψη αλκοόλ και καφεΐνούχων ροφημάτων.

Απώλεια ή αύξηση βάρους κατά τη νηστεία;
Η αποχή από την κατανάλωση ζωικού λίπους συνήθως αποφέρει και μείωση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και προσφέρεται για απώλεια βάρους ή συντήρηση υγιούς βάρους. Η μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος αποτελεί στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη πολλών χρόνιων νοσημάτων και παθήσεων όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες.
Η μείωση κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων αποφέρει σημαντική πτώση της χοληστερίνης και της πρόσληψης λιπαρών οξέων.
Όμως κατά την διάρκεια της νηστείας αυξάνονται οι θερμίδες που προέρχονται από υδατάνθρακες, οπότε θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή για την διατήρηση του επιθυμητού σωματικού βάρους.

 

ΠΗΓΗ: http://www.halandri.gr/