ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ
9‐13  Καὶ  ὁ  ἕκτος  ἄγγελος  ἐσάλπισε·  καὶ
ἤκουσα  φωνὴν  μίαν  ἐκ  τῶν  τεσσάρων
κεράτων  τοῦ  θυσιαστηρίου  τοῦ  χρυσοῦ  τοῦ
ἐνώπιον  τοῦ  Θεοῦ, 9‐14  λέγοντος  τῷ  ἕκτῳ
ἀγγέλῳ·  ὁ  ἔχων  τὴν  σάλπιγγα, λῦσον  τοὺς
τέσσαρας  ἀγγέλους  τοὺς  δεδεμένους  ἐπὶ
τῷ ποταμῷ τῷ μεγάλῳ Εὐφράτῃ. 

irak-fragma

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκλεισαν τις πύλες ενός φράγματος στην ιρακινή πόλη Ραμάντι την οποία κατέλαβαν τον περασμένο μήνα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τις βάσεις για μία ανθρωπιστική κρίση αλλά και μεγαλύτερους τριγμούς στην ήδη κατακερματισμένη ασφάλεια της περιοχής, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Οι μαχητές του Isis έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να ελέγξουν τα φράγματα στο Ιράκ, σε ορισμένες περιπτώσεις, μειώνοντας τη ροή του νερού σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης ή αντίστοιχα προκαλώντας πλημμύρες σε εκτάσεις γης προκειμένου να εμποδίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Ανμπάρ, Σαμπά Καρούτ, δήλωσε ότι ο Isis «έκλεισε όλες τις πόρτες» σε ένα φράγμα στο Ραμάντι, την πρωτεύουσα της μεγαλύτερης επαρχίας του Ιράκ.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε τη μείωση του επιπέδου του ποταμού Ευφράτη και στέρησε τα αποθέματα νερού από τις περιοχές της Καλιντίγια και της Χαμπανίγια προς τα ανατολικά, οι οποίες είναι μερικές από τις τελευταίες που κατέχονται από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην Ανμπάρ.

Η χαμηλότερη στάθμη του νερού έχει επίσης καταστήσει ευκολότερο για τον Isis να πραγματοποιεί επιθέσεις, σύμφωνα με τον Καρούτ. Την ίδια στιγμή ό ίδιος κάλεσε για άμεση ανακατάληψη του φράγματος ή στόχευσή του με έναν αεροπορικό βομβαρδισμό.

«Η αποκοπή της Καλιντίγια και τις Χαμπανίγια από το νερό θα οδηγήσει σε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, όχι μόνο σε αυτές τις περιοχές», αλλά και νοτιότερα, δήλωσε ο σεΐχης αλ-Ράφα Φαχντάβι, ο ηγέτης της φυλής Αλμπού Φαχάντ, η οποία μάχεται τον Isis.

Ο Αούν Ντιγιάμπ, πρώην επικεφαλής του ιρακινού τμήματος υδάτινων πόρων και ειδικός σε θέματα νερού, δήλωσε από την πλευρά του: «Ο στόχος του Isis δεν είναι να κόψει το νερό, αλλά να μειωθεί το επίπεδο, προκειμένου να επωφεληθεί από αυτό για στρατιωτικούς σκοπούς. Όταν η στάθμη του νερού μειώνεται, τότε μπορούν να διεισδύσουν από το Ραμάντι στην Καλιντίγια και στη συνέχεια εύκολα να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές».

Ιρακινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν την πόλη Ραμάντι, αλλά μέχρι στιγμής είτε σταμάτησαν στις παρυφές της πόλης ή εστίασαν τις προσπάθειές τους στην αποκοπή των γραμμών τροφοδοσίας των τζιχαντιστών.

Guardian

πηγή: http://www.rizopoulospost.com/

*Διαβάστε σχετικό άρθρο από Σημεία Καιρών: ΕΔΩ