Το ακόλουθο κείμενο είναι μία πρόταση για τη δημιουργία ενός Διεθνώς Διοικουμένου «Καταφυγίου σε τμήματα των επαρχιών Tartus (Τορτόσα), Homs (Έμεσα) και Hama (Επιφανεία) της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.
Του ΜΑΡΙΟΥ ΝΟΒΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ρεπορτάζ με βάση την πηγή)
Αυτό το καταφύγιο θα είναι μία αποστρατικοποιημένη ζώνη υπό την αρχή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα επιτηρείται από έναν πολυεθνικό συνασπισμό, ειδικότερη τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία. Το Καταφύγιο θα δημιουργηθεί γύρω από τη Wadi al-Nasara (Κοιλάδα των Χριστιανών) και θα διαιρείται σε τρεις ζώνες επιρροής. Ζώνη Ένα-Ρώσοι, με έδρα την Marmarita, Ζώνη Δύο-Έλληνες και Κύπριοι, με έδρα τη Mhardeh, και Ζώνη τρία-Αρμένιοι, με έδρα τη Homs.
Ποιοι είναι οι Ρωμιοί;
Οι Ρωμιοί (Rum) είναι μία εθνοπολιτιστική μειονότητα πρώην ελληνοφώνων Ελληνορθοδόξων και Μελχιτών Ελληνορύθμων Καθολικών (Ουνιτών) Χριστιανών, γηγενών της Συρίας. Ο όρος Rum ή Roum είναι η αραβική παραφθορά του Ρωμιοί, που ήταν ο αυτοπροσδιορισμός των Βυζαντινών Ελλήνων κατά την περίοδο κυριαρχίας της Βυζαντινής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι Ρωμιοί είναι η μεγαλύτερη χριστιανική μειονότητα της Συρίας, με πληθυσμό που πιστεύεται ότι ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο πριν αρχίσει ο πόλεμος.
Τρέχουσα κατάσταση των Συρίων Ρωμιών
Από την αρχή του Πολέμου στη Συρία, οι Ρωμιοί έχουν χαρακτηριστεί ως «Χριστιανοί συνεργάτες» του μπααθικού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσσαντ, και συνεπώς στοχοποιηθεί από ακραίες ομάδες. Κατοικούν, κυρίως, εντός εδαφών που ελέγχουν οι μπααθικοί. Η κατάσταση τους είναι ελάχιστα καλύτερη από αυτήν των Ασσυρίων στην ανατολική Συρία ή στο Ιράκ. Δυστυχώς, επειδή οι Ρωμιοί είναι στόχος των υποστηριζομένων από τη Δύση «μετριοπαθών» ανταρτών και τζιχαντιστών όπως η Jabat al-Nusra, και όχι από τον ISIS, τα βάσανα του περνούν απαρατήρητα από τα ΜΜΕ.
Καθώς η σύγκρουση έχει εξελιχθεί, πληθυσμοί ολόκληρων ρωμαίικων χωριών έχουν εκτοπιστεί, θρησκευτικοί ηγέτες έχουν απαχθεί και δεκάδες εκκλησίες και αρχαία ελληνιστικά μνημεία έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Σε περιοχές όπως το Χαλέπι, έχουν κυκλοφορήσει αναφορές πως ο ισλαμιστές έφτασαν στο σημείο να δηλητηριάσουν το αλκοόλ για να σκοτώσουν τους «Χριστιανούς συνεργάτες (του καθεστώτος)».
Αυτοί που είναι αρκετά τυχεροί έχουν βρει καταφύγιο στην Κοιλάδα των Χριστιανών, η οποία είναι κοντά στο μέτωπο ανάμεσα στις μπααθικές δυνάμεις και στους ισλαμιστές σαν την Jabat al-Nusra. Όσοι Ρωμιοί δεν έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ζουν σε διαρκή φόβο, και η καθημερινή ζωή είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς η μετακίνηση από χωριό σε χωριό είναι επικίνδυνη λόγω των πυρών των ανταρτών ελευθέρων σκοπευτών.
Το 2014 οι ρωμαίικες πόλεις της Mhardeh και al Suqaylabiyah πολιορκήθηκαν από στρατεύματα της al-Nusra. Έχοντας μείνει χωρίς ρεύμα και ελάχιστο φαγητό και νερό, πολλοί Ρωμιοί εξαρτώνται πλέον στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν. Πολλοί πιστεύουν ότι αν οι ισλαμιστές πάρουν τον έλεγχο της Κοιλάδας των Χριστιανών, θα υποστούν διώξεις της ίδιας κλίμακας με αυτές που έγιναν στη Μοσούλη.
Πρόταση
Για να διαφυλαχθεί η γηγενής κληρονομιά της Συρίας, και να προστατευθούν οι εθνοθρησκευτικές της μειονότητες, ένα Καταφύγιο πρέπει να δημιουργηθεί, με την ελπίδα να αποφευχθεί μία ακόμη ανθρωπιστική κρίση στην ίδια κλίμακα με αυτή που είδαμε στη Μοσούλη.
Ζητούμε λοιπόν από τη Διεθνή Κοινότητα να πιέσει και το καθεστώς Μπαάθ και τη Συριακή Αντιπολίτευση να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός Καταφυγίου πέριξ της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας των Χριστιανών. Το Καταφύγιο θα δημιουργηθεί πάνω σε τμήματα τριών συριακών επαρχιών: Tartus, Homs και Hama. Θα υπηρετεί την προστασία όχι μόνο των Ελληνορθοδόξων και των Μελχιτών Ελληνορύθμων Καθολικών Χριστιανών της Συρίας, αλλά και των ελληνοφώνων Κρητικών Σουνιτών Μουσουλμάνων της χώρας που επίσης φοβούνται τους ισλαμιστές όπως η al-Nusra.
Η πραγμάτωση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις μονάδες του Συριακού Αραβικού Στρατού και τις δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης, εντός και πέριξ του Καταφυγίου. Και οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη συγκεκριμένη περιοχή, και να επιτρέψουν την έλευση ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ υπό τον έλεγχο συνδυασμένης Ρωσικής, Ελληνικής, Κυπριακής και Αρμενικής διοίκησης.
Η Ζώνη, που θα αποκαλείται «Σελεύκεια», θα διαιρείται σε τρεις σφαίρες επιρροής. Κάθε μία θα έχει έδρα μία σημαντική πόλη/χωριό των Ρωμιών: Marmarita, Mhardeh και Homs.
Ζώνη Ένα – Με βάση τη Marmarita, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Κοιλάδας των Χριστιανών, θα τεθεί υπό Ρωσική επιρροή. Η Ρωσία είναι ιδανική επιλογή για τέτοια αποστολή λόγω της κοινής Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης και της σχέσης της με την κυβέρνηση Άσσαντ. Για να δοθούν διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι τα ρωσικά στρατεύματα δε θα επιχειρούν σε μία ζώνη η οποία συνορεύει είτε με περιοχή υπό τον έλεγχο των μπααθικών είτε με περιοχή υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης. Η Ζώνη Ένα θα είναι πλήρως περικυκλωμένη από τις Ζώνες Δύο και Τρία στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά σύνορα της και από το Λίβανο στα νότια, καθησυχάζοντας τους δυτικούς φόβους ότι θα συνδράμει τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Ζώνη Δύο – Με βάση τη Mhardeh, αλλά περιλαμβάνοντας και τμήματα της επαρχίας της Tartus θα τεθεί υπό συνδυασμένη Ελληνική και Κυπριακή διοίκηση. Αυτή η ζώνη θα είναι η μεγαλύτερο εντός του Καταφυγίου και θα περικυκλώνει τη Ζώνη ένα από τα δυτικά. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ιδανικές επιλογές για τέτοιο εγχείρημα για δύο λόγους. Και οι δύο είναι Ελληνορθόδοξες χώρες με παρόμοια πολιτιστική και ιστορική σύνδεση με τον ρωμαίικο πληθυσμό του Καταφυγίου. Ακόμα και οι δύο είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ που έχουν καλές σχέσεις με τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία.
Ζώνη Τρία – Με βάση τη Homs, θα τεθεί υπό Αρμενική επιρροή. Η Αρμενία, επίσης χριστιανικό έθνος με πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με τον ρωμαίικο πληθυσμό της ζώνης, είναι και αυτή εξαιρετική επιλογή για έναν ακόμη λόγω. Ένα μικρό τμήμα της Χριστιανικής μειονότητας της Συρίας, το οποίο έχει επίσης υποστεί διώξεις από την αρχή του πολέμου, είναι Αρμενικής εθνικότητας.
Το Καταφύγιο δε θα είναι μία, αλλά απλά μία προσωρινή προφύλαξη μέχρι η απειλή της Γενοκτονίας να περάσει. Η «Σελεύκεια» θα επανενταχθεί στο Συριακό Κράτος με τη λήξη των εχθροπραξιών. Όταν συμβεί αυτό, οι κάτοικοι θα κληθούν να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο ίδιο επίπεδο με τους αξιωματούχους του καθεστώτος Μπαάθ και της Αντιπολίτευσης.
ΠΗΓΗ: http://operationantioch.blogspot.gr/
το είδαμε εδώ: http://www.defence-point.gr/