*Δύο τεράστια πνευματικά αναστήματα του αιώνα που μας πέρασε, οι οποίοι έτρεφαν πολύ μεγάλη εκτίμηση σε προσωπικό επίπεδο, ο ένας για τον άλλον. Την ευχή τους να έχουμε.

Οι Γέροντες Σωφρόνιος και Πορφύριος συναγωνίζοντο ποιός θα δείξει μεγαλύτερη τιμή στον άλλον, τηρώντας με ειλικρίνεια και όχι προσποιητά την προτροπή του Αποστόλου Παύλου «τη τιμή αλλήλους προηγούμενοι» (Ρωμ. 12,10).

Έτσι ανάλογα με τα παραπάνω τιμητικά λόγια του Γέροντος Σωφρονίου για τον Γέροντα Πορφύριο, ήταν και τα λόγια του Γέροντος Πορφυρίου για τον Γέροντα Σωφρόνιο. Όπως αναφέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος Βλάχος, σ’ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε, με αφορμή την κοίμηση του Γέροντος Σωφρονίου, στο περιοδικό Παράδοση (Οκτ.-Δεκ. 1993, σελ.434 έπ.), ο Γέροντας Πορφύριος είχε ειπεί κάποτε ότι είναι μεγάλη ευλογία από το Θεό να αξιωθεί κάποιος να συναντήσει και μια μόνο φορά στη ζωή του τον Γέροντα Σωφρόνιο. το έλεγε δε αυτό γιατί είχε εκτιμήσει τη βαθειά του μετάνοια και τη μεγάλη του θεοπτία (σελ.441).

Χαρακτηριστικοί είναι και οι παρακάτω διάλογοι που είχα μαζί τους. Είπα κάποτε στο Γέροντα Σωφρόνιο:

-Γέροντα, λυπάμαι πολύ που θα πεθάνετε – τι θα κάνω;

-Α! σαν εμένα θα βρεις πολλούς γέρους, όμως σαν τον π. Πορφύριο είναι δύσκολο να βρεις. Αυτός είναι πολύ μεγάλος, είναι πνευματικό φαινόμενο στην εκκλησία. Από μένα δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Με τον λόγο του αυτόν πήρα ευκαιρία να του πω:

-Καλά Γέροντα, αλλά ο π. Πορφύριος είπε πως είστε άγιος.

Αμέσως απάντησε με τον πιο φυσικό τρόπο

-Α! έκανε λάθος αυτός ο μεγάλος – πως έκανε τέτοιο λάθος;

Γέλασα με την απάντηση του δείχνοντάς του ότι δεν πιστεύω κάτι τέτοιο.

Όταν, ξημερώματα της άλλης ημέρας στις 5 το πρωϊ όπως πάντα, τηλεφώνησα στον Γέροντα Πορφύριο, αστειεύτηκα μαζί του λέγοντάς του:

-Γέροντα κάνατε ένα λάθος.

-Τι λάθος έκανα; ρωτάει ο Γέροντας.

-Είπατε πως ο Γέροντας Σωφρόνιος είναι άγιος.

-Εγώ δεν το είπα πρώτος. Πρώτα αυτός το είπε για μένα ότι είμαι άγιος.

Θαυμαστή παιδική απλότητα!

Σε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία μου μαζί του ο Γέροντας Σωφρόνιος πάντα με ρωτούσε τι κάνει ο παπα-Πορφύρης.

*της Δήμητρας Δ. Δαβίτη: «Αναμνήσεις από τον ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΟ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ» (Εκδόσεις Άθως – Ε΄ΕΚΔΟΣΗ)