Θα λέγαμε χωρίς υπερβολές οτι η γύρη είναι «δια πάσαν νόσον», αφού οι ευεργετικές επιδράσεις της έχουν τεράστια εμβέλεια. Η γύρη συνεργεί με ολα τα μελισσοκομικά προϊόντα και πιθανότατα με άλλα φυτοθεραπευτικά και γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα ή βότανα, και για αυτό τον λογό χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην αντιμετώπιση πολλών νόσων.

Η γύρη δρα στους γενετικούς αδένες του άντρα και της γυναίκας, είναι πολύ δραστική σε προβλήματα του προστάτη και συνίσταται ως αγωγή κατά της δυσμηνόρροιας, της προεμμηνορρυσιακής έντασης και ακανόνιστης περιόδου. Η γύρη μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, και βελτιώνει την γενικότερη σεξουαλική κατάσταση. Η γύρη βοηθά στην διανοητική λειτουργία, ενισχύει την καρδιά και έχει διουρητική δράση.

Η γύρη ρυθμιζει την όρεξη και τα επίπεδα σακχαρου στο αιμα, και συνίσταται ιδιαίτερα για την αδυναμία και γενική εξασθένιση του οργανισμού, το έλεγχο του σωματικού βάρους, αγωγή κατά εντερικών και πεπτικων ανωμαλιών, αγωγή και θωράκιση κατα των ιώσεων, του κρυολογήματος και άλλων λοιμωξεων. Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοήθα, ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία ανοσοποίηση. Η γύρη επηρεάζει θετικά την ποιότητα της τριχοφυΐας, το χρώμα των μαλλιών, βελτιώνει τον ρυθμό επούλωσης τραυμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών, και επιταχύνει την ανάρρωση απο ασθένειες.

Περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την απόθεση λίπους στον οργανισμό, και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος και του πνεύματος. Η γύρη έχει πολύ θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου. Είναι αγχολυτική, χαρίζει ευεξία, ευφορία, βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες και ταυτόχρονα καταπολεμά το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και τις αϋπνίες. Προστατεύει από εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες, εξισορροπεί τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ποσότητα της αιμοσφαιρίνης, έχει θετική επίδραση σε ρευματισμούς και αρθρίτιδες, σε δερματικά προβλήματα, σε προβλήματα όρασης, σε εντερικές διαταραχές, σε προβλήματα συκωτιού.

Έχει ευεργετικές επιδράσεις, ακόμη και στη νόσο του Πάρκινσον και στον διαβήτη! Έχει ευεργετικές επιδράσεις σε εγκεφαλικές διαταραχές, ενώ αποτελεί γνωστή αγωγή σε διανοητικώς καθυστερημένα και ασθενικά παιδιά! Τί άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς απο την ταπεινή γύρη? ‘Ολα αυτά είναι όσα έχουν δείξει οι έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται…στο μέλλον…ποίος ξέρει τι άλλο θα προστεθεί στην λίστα των επιδράσεων της γύρης!

πηγή: http://apistherapy.blogspot.gr/