Αποτέλεσμα εικόνας για ελλαδα αγωγοι αεριου
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Η Αγ. Πετρούπολη έφερε την Ελλάδα και την Ρωσία σε μια ιστορική συμφωνία δημιουργίας και κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Greek Stream, που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Κεντρική και Νότιο Ευρώπη και θα καταστήσει τη χώρα μας σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο αναβαθμίζοντας τη γεωστρατηγικά.

Έναρξη της κατασκευής του το 2016 και έναρξη λειτουργίας το 2019, ισότιμη (50-50) συμμετοχή Ελλάδας – Ρωσίας στην εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου και διευκόλυνση της χρηματοδότησης του αγωγού από τη ρωσική πλευρά με εγγυητή τα έσοδα που θα προκύψουν κατά τη λειτουργία του έργου, προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στην Αγία Πετρούπολη.

Αυτή η συμφωνία βάζει πλέον την Ελλάδα οδηγό των εξελίξεων στα Βαλκάνια, κάνοντας τους άλλους Βαλκάνιους να ανησυχούν και να λοξοκοιτάζουν την τυφλή τους εμπιστοσύνη στην ΕΕ, η οποία απ’ότι φαίνεται ασχολείται με το δένδρο (χατίρια των δανειστών) και χάνει το δάσος (εμπιστοσύνη των λαών).

Στα Βαλκάνια το παιχνίδι παίζεται στο ενεργειακό και εκεί η Ελλάδα βάζει στο κάδρο με ηχηρό τρόπο τη Ρωσία. Τώρα όλοι βλέποντας την ΕΕ να μην μπορεί να αποτρέψει τις εξελίξεις αρχίζουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις με πρώτο δείγμα τη Βουλγαρία, η οποία με τόσο αποκρουστικό τρόπο έκλεισε την πόρτα στο south stream και στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξ/πολη, να προσπαθεί εκ των υστέρων για μια συμφωνία με την Ελλάδα και την Ρωσία.

Έτσι η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πετκόβα συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, στα πλαίσια του 19ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η κοινή οικονομική επιτροπή Βουλγαρίας – Ρωσίας, αποτελεί ένα καλό σχήμα για την συζήτηση των επίκαιρων ζητημάτων.

Κατά τη συνάντηση, η Πετκόβα παρουσίασε τις λεπτομέρειες για τον κόμβο φυσικού αερίου στην επικράτεια της Βουλγαρίας. Πρότεινε η επόμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας Βουλγαρίας – Ρωσίας για τα ενεργειακά ζητήματα να πραγματοποιηθεί στη Σόφια, ενόψει της συνεδρίασης της κοινής οικονομικής επιτροπής το φθινόπωρο.

Το σχέδιο για την κατασκευή ενός κόμβου αερίου στην περιοχή της Βάρνας, προβλέπει τη δημιουργία κέντρου μεταφοράς και διανομής ρωσικού αερίου καθώς και διανομής τόσο του αερίου που θα φθάνει μέσω των διασυνδετηρίων αγωγών όσο και του αερίου που θα παράγεται στη χώρα. Το επόμενο στάδιο έχει να κάνει με μια ανάλυση που θα πραγματοποιήσει ο ENTSOG και αφορά στα αποτελέσματα που θα έχει το εν λόγω έργο για τις γειτονικές χώρες.

Αυτό κάνει την Βουλγαρία να ονειρεύεται ό,τι θα της επιτρέψει να δημιουργήσει κόμβο αερίου, ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ο κόμβος διανομής θα παρέχει την δυνατότητα προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Η Ρωσία βέβαια είμαστε σίγουροι στο pentapostagma.gr, αντιλαμβάνεται πλήρως την επανάκαμψη της Βουλγαρίας και έτσι ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι, η Ρωσία θα εξετάσει το σχέδιο της Βουλγαρίας για κατασκευή κόμβου αερίου. Βέβαια κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η ρωσική πλευρά έθεσε το ζήτημα του σχεδίου κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Ακόμα ξεροβήχει η Πέτκοβα μόλις το άκουσε και ξέφυγε λέγοντας ότι η πιθανότητα επαναφοράς του εν λόγω σχεδίου δεν έχει συζητηθεί στη Βουλγαρία. Θεωρούμε επιπλέον ότι θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα και άλλοι υποψήφιοι διασυνδετηρίων αγωγών στο πλαίσιο της Ελληνορωσικής προσέγγισης. Η Ελλάδα πλέον οδηγεί τις εξελίξεις …

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/