Η νέα συσκευή θα είναι ελαφρύτερη από την ανάλογη εφεύρεση της NASA και θα μεταφέρει το αίμα με ταχύτητα 7 λίτρων το λεπτό. Μελλοντικά το εμφύτευμα θα μπορέσει να αντικαταστήσει πλήρως την καρδιά ενός δότη.

Η ανάγκη μεταμόσχευσης καρδιάς στη Ρωσία, όπως αναφέρει ο επικεφαλής ιατρός της χώρας στον τομέα αυτό Σεργκέι Γκοτιέ, ικανοποιείται μόνο κατά 10% (στις ΗΠΑ για παράδειγμα ο συντελεστής αυτός είναι 58%). Περίπου το 60% των ασθενών πεθαίνουν, καθώς δεν λαμβάνουν τελικά το όργανο.

Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία ισχύει το τεκμήριο της συμφωνίας για μεταθανάτια δωρεά οργάνων. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος εν ζωή δεν εξέφρασε διαφωνία για αφαίρεση των οργάνων του μετά το θάνατο, αυτός αναγνωρίζεται ως δότης. Ωστόσο, στην πράξη οι συγγενείς συχνά τάσσονται κατά της μεταμόσχευσης. Το 2014 το κέντρο κοινωνιολογικών αναλύσεων «Λεβάντα» πραγματοποίησε έρευνα η οποία κατέδειξε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι δεν εμπιστεύονται τους γιατρούς, επειδή δεν είναι σίγουροι ότι τελευταίοι θα προσπαθήσουν να σώσουν τη ζωή του μελλοντικού δότη.

Όπως ανέφερε στη RBTH ο διδάκτορας ιατρικών επιστημών και ασκούμενος χειρούργος-καρδιολόγος Ντμίτρι Μπογκντάνοφ, «ο χώρος της υγείας στη Ρωσία έχει ανάγκη από τεχνητά “μοτέρ” για την καρδιά, ωστόσο, κατά τη χρήση τέτοιων συσκευών -όπως έχει φανεί στην πράξη- συχνά εμφανίζεται θρομβοεμβολή, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο». Παρόλα αυτά, οι δημιουργοί του νέου εμφυτεύματος, το οποίο θα μεταφέρει το αίμα από τη μια περιοχή της καρδιάς στην άλλη, υπόσχονται ότι με το ανάλογό τους, τέτοιο πρόβλημα δεν θα προκύψει.

Ελαφρύτερη, σημαίνει λιγότεροι κίνδυνοι;

Για τη δημιουργία του νέου εμφυτεύματος εργάζεται το Ινστιτούτο θεωρητικής και εφαρμοσμένης μηχανικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Η πρωτότυπη συσκευή περνά τώρα από δοκιμές στο επιστημονικό-ερευνητικό ινστιτούτο παθολογίας της κυκλοφορίας του αίματος «Ακαδημαϊκός Μεσάλκιν» στο Νοβοσιμπίρσκ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Νοβοσιμπίρσκ, η συσκευή τους θα είναι ελαφρύτερη κατά 50%, πολύ φθηνότερη από τα υφιστάμενα ανάλογά της και ταυτόχρονα θα μπορέσει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο θρομβοεμβολής.

Όπως ανέφερε στην RBTH ο ακαδημαϊκός του Ινστιτούτου, Βασίλι Φόμιν, «το μικρό μοτέρ που μεταγγίζει το αίμα, ράβεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ακριβώς κάτω από την καρδιά. Μπορεί να το έχει κάποιος σε όλη του τη ζωή εφόσον εν τω μεταξύ δεν βρεθεί νέο όργανο για μεταμόσχευση. Σήμερα εργαζόμαστε στο να κάνουμε τη συσκευή όσο γίνεται πιο ελαφριά. Αυτό θα επιτρέψει να προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής του ανθρώπου. Επίσης, λόγω του μικρού βάρους του μειώνεται ο κίνδυνος της δημιουργίας θρόμβωσης».

Οι συσκευές που ήδη υπάρχουν στο εξωτερικό ζυγίζουν γύρω στα 300 γραμμάρια. Η ρωσική, όπως υπόσχονται οι επιστήμονες, θα ζυγίζει 100-150 γραμμ. «Για πολύ καιρό -αναφέρει ο Φόμιν- η ρωσική επιστήμη έφτιαχνε όπλα, αεροπλάνα, αλλά έπρεπε ν’ ασχοληθεί με τον άνθρωπο και την υγεία του! Τώρα πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο».

πηγή: http://gr.rbth.com/