*Όπως το περιμέναμε. Όλα σιγά-σιγά θα γίνονται μόνο με πλαστικό χρήμα. Και βέβαια θα υπάρχει και το κίνητρο, για να παίρνεις ευκολότερα την κάρτα..

Μελετάται η σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. 

Στην διατήρηση της φοροαπαλλαγής για τα ιατρικά έξοδα μόνο για όσους φορολογούμενους που πληρώνουν τις ιατρικές υπηρεσίες με πλαστικό χρήμα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με το σημερινό φορολογικό καθεστώς για να έχει κάποιος φορολογούμενος έκπτωση από το φόρο εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες θα πρέπει το ύψος αυτών των δαπανών να είναι υψηλότερο από το 5% του συνολικού εισοδήματός του. Σε αυτήν την περίπτωση του χορηγείται έκπτωση 10% των δαπανών από το φόρο.
Με βάση αυτά που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών η φοροαπαλλαγή, αν και «ψαλιδισμένη», θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εφόσον ο φορολογούμενος εξοφλεί τις ιατρικές του δαπάνες με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι οι γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας καθώς και τα διαγνωστικά κέντρα να εγκαταστήσουν συσκευή POS προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να πληρώσουν με κάρτα.

Παράλληλα με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής θα επεκταθεί και θα γίνει υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές και κυρίως στην παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες.

Με το τρόπο αυτό θα γίνονται εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων και θα εντοπίζονται όσοι αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη είτε αυτή αφορά στο εισόδημα είτε στον ΦΠΑ. Μάλιστα, θα δοθούν ισχυρά κίνητρα στους πολίτες για τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στις αγορές τους.

Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι η σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, καθώς και των εκπτώσεων φόρου που προβλέπονται για ορισμένες κατηγορίες δαπανών, όπως η ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εξαιρέσεις από τη σύνδεση του πλαστικού χρήματος με τις φοροαπαλλαγές θα υπάρξουν για κατηγορίες φορολογούμενων, όπως για συνταξιούχους πάνω από ένα ορισμένο όριο ηλικίας οι οποίοι είναι δύσκολο να χρησιμοποιούν τις κάρτες για τις συναλλαγές τους.

πηγή: http://www.financialbox.gr/ , http://www.freepen.gr/