1026912094Ένα άνευ προηγουμένου παιχνίδι κατασκόπων με φόντο τους πάγους της Αρκτικής, λαμβάνει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Στην Αρκτική που αποτελεί συνιδιοκτησία Αμερικανών, Ρώσων, Καναδών και Δανών, παίζονται παιχνίδια εντυπώσεων, με κυρίαρχους τους Καναδούς (που εδώ και 3 δεκαετίες αναπτύσσουν συνέχεια συστήματα παρακολούθησης, έρευνας και διάσωσης) και τους Ρώσους που μέσα σε 2 χρόνια έχουν επενδύσει χρήμα, χρόνο και τεχνολογία, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρούνται πλέον πρωτοπόροι σε αυτόν τον άτυπο αγώνα.

Στην περιοχή της Αρκτικής όμως δεν έχουν εγκατασταθεί μόνο επιστήμονες, αλλά κυρίως στρατιωτικές ερευνητικές ομάδες και δυσανάλογα μεγάλος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων και δυνάμεων αντικατασκοπείας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ρωσία έχει προβεί στην επαναλειτουργία 10 βάσεων – που ήταν ανενεργές για πάνω από 20 χρόνια – ενώ η Αμερική διέκοψε το κλείσιμο 20 βάσεων, που ήταν προγραμματισμένο για το Α΄ εξάμηνο του 2015.

Εξαιρετικό στρατιωτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή γιατί αποτελεί το «δρόμο» για τη διέλευση στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων και ουσιαστικά το τελευταίο σημείο αναίμακτης αναχαίτισης τους.

Επίσης φαίνεται κάποιο ενεργειακό πεδίο στην περιοχή να επιτρέπει την παρακολούθηση απομακρυσμένων συχνοτήτων που χρησιμοποιούν κυρίως η Αμερική και η Ρωσία. Για το λόγο αυτό η Αμερική έχει αποστείλει στον σταθμό  CFS Alert του Καναδά, 100 αξιωματικούς  πληροφοριών, με αντικείμενο την υποκλοπή των  ρωσικών επικοινωνιών των αεροσκαφών και υποβρυχίων, καθώς  και άλλων πληροφοριών και σημάτων.

Για τον ίδιο λόγο ο σταθμός CFS, τα ειδικά Νορβηγικά πλοία πληροφορικών και κατασκοπευτική βάση στο Χάμπτον της Βιρτίνια των ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα αυτοτελές ειδικά σχεδιασμένο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος ήρθε και ήρθε για να μείνει!

πηγή: http://www.triklopodia.gr/