rusian air force

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Η παρουσία στην Λατάκεια  28 ρωσικών βομβαρδιστικών ( 12 Su-24M2 ,  4  Su-30SM,  12 SU-25) σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse, το οποίο επικαλείται  ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, «διαφοροποιεί» άρδην την κατάσταση στον συριακό πόλεμο.

Η παρουσία των αεροσκαφών αυτών σύμφωνα με  τις ΗΠΑ,  πιστοποιεί το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα,  η ρωσική πολεμική αεροπορία θα ξεκινήσει «εκτεταμένες» αεροπορικές επιχειρήσεις βομβαρδισμού των κέντρων εφοδιασμού των Τζιχαντιστών.

Η Ρωσία, αναφέρουν Αμερικανοί ειδικοί εμπειρογνώμονες, «εισέρχεται» πλέον στα « βαθιά νερά» της συριακής κρίσης λαμβάνοντας ενεργά μέρος σε αυτήν. Άλλωστε σε καμία περίπτωση οι 2.500 χιλιάδες Ρώσοι Πεζοναύτες δεν θα έμεναν χωρίς αεροπορική υποστήριξη ειδικά στην περιοχή αυτή.

«28 ρωσικά βομβαρδιστικά» ευρίσκονται στο αεροδρόμιο στην δυτική επαρχία της Λατάκειας στην Συρία, σύμφωνα και με ρωσικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Το Πεντάγωνο επισημαίνει ότι η πληροφορία αυτή έχει επιβεβαιωθεί και από δεύτερη «επίγεια» ανώνυμη πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι στο αεροδρόμιο αυτό, έχουν «μετασταθμεύσει» επίσης περίπου 20 ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mi Mil -35s και μεταφορικά ελικόπτερα Mi -17v.

Επίσης η Ρωσία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αποστολές αναγνώρισης, τα οποία «σαρώνουν» στην κυριολεξία την συριακή επικράτεια, με σκοπό να «αναγνωρισθούν» οι θέσεις των Τζιχαντιστών, των τουρκικών των αμερικανικών και των βρετανικών χερσαίων δυνάμεων που δρουν εκεί.

Την πληροφορία αυτή την μετέδωσαν αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων (STRATFOR) τα οποία επικαλούνται δύο Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι ίσως η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται πολεμικές εναέριες στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Μόσχα στην Συρία μετά την ίδρυση της βάσης στην Λατάκεια.

Νωρίτερα, ο πρώτος Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων N. Bogdanovsky είπε ότι το Γενικό Επιτελείο, δεν έχει σχέδια να δημιουργίας αεροπορικής βάσης στην Συρία, αλλά τόνισε ότι , «όλα τα σενάρια είναι ανοικτά »!!.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι στην Συρία υπάρχουν Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τον συριακό στρατό στην εκπαίδευση πάνω σε ρωσικά οπλικά συστήματα.

Θεωρούμε ότι η δήλωση της εκπροσώπου από το ρωσικό ΥΠΑΜ , υπακούει στην λογική της παλαιότερης «επιχείρησης» κατάληψης της Κριμαίας από τον ρωσικό στρατό , όταν «χρησιμοποιήθηκαν» εκτενώς « δηλώσεις» περί ύπαρξης « ρωσικής εθνοφρουράς» της Κριμαίας, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μονάδες Ρώσων Αλεξιπτωτιστών.

Η παρουσία μιας ρωσικής αεροπορικής βάσης δίπλα στην Τουρκία έχει προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» στο τουρκικό γενικό επιτελείο , μιας και υπάρχουν επίλεκτες τουρκικές δυνάμεις καταδρομών εντός του συριακού εδάφους.

rusian fleet

Οι δυνάμεις αυτές «φρουρούν» το θύλακα των Τουρκμένων στα ΒΔ της Συρίας. Συντονισμός προς το παρόν υπάρχει μόνο μεταξύ των Ρώσων και των Ισραηλινών μετά το ταξίδι αστραπή στην Μόσχα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μ.Νετανιάχου.

Εκεί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «συμφώνησε» με τον Β.Πούτιν να υπάρχει «ανταλλαγή» πληροφοριών ανάμεσα στα επιτελεία των δύο χωρών και «πληροφόρηση» για τυχόν «στρατιωτικές επιχειρήσεις». Επισημαίνεται ότι ο ρωσικός στόλος της Μεσογείου με 22 πολεμικά πλοία «σπεύδει» πρόσω ολοταχώς μαζί με υποβρύχια στις ακτές της Συρίας .

Όπως και έχει το ζήτημα αυτήν την δεδομένη στιγμή το Αιγαίο πέλαγος , η νατοϊκή βάση της Κρήτης , οι βάσεις των Βρετανών στην Κύπρο και γενικά η Ελλάδα και η Κύπρος , έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ γεωπολιτική και στρατιωτική σημασία για Ρωσία και ΗΠΑ.

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/