kizhi_top

Είκοσι δυο τρούλοι και ούτε ένα καρφί: Τι το ιδιαίτερο έχουν οι ξύλινες εκκλησίες της Καρελίας; Σπεύσετε να δείτε τις εκκλησίες, που πλέον τέτοιες δεν φτιάχνονται.

Ο Ουίλιαμ Κλέμεντ Σμιθ ήταν μαραγκός και οι ξύλινες εκκλησίες ήταν το πάθος του. Μια φωτογραφία των ξύλινων ναών του Κίζι, που πρωτοείδε στο περιοδικό Mortise & Tenon Magazine, τον έκανε να συγκεντρώσει χρήματα και να φύγει με την οικογένειά του στα 60 του για την Καρελία, όπου είδε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.

Επισκέφτηκε το Κίζι, την αυθεντική καρελική ύπαιθρο της Κίνερμα, το Μπελομορκανάλε και το Κέμι, για να κατανοήσει το αιθέριο μυστικό τους. Ιδού μια σειρα από λόγους, για τους οποίους στο μικρό αυτό νησί της Καρελίας, προσέρχονται ετησίως περισσότεροι από 180000 άνθρωποι και γιατί πρέπει να κάνετε κι εσείς το ίδιο:

1) Η ξύλινη εκκλησία του Κίζι, θεωρείταi το όγδοο θαύμα του κόσμου και περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πηγή: TASS/Ruslan Shamukov

2) Σύμφωνα με το θρύλο, το αρχιτεκτονικό σύνολο του νησιού Κίζι της λίμνης Ονέγκα (764 χλμ. βόρεια της Μόσχας), που αποτελείται από δύο εκκλησίες και καμπαναριά του 18ου – 19ου αιώνα, χτίστηκε από τον ξυλουργό Νέστορα, με μόνο ένα τσεκούρι και μάλιστα, χωρίς ούτε ένα καρφί. Έπειτα ο Νέστορας πέταξε το τσεκούρι του στη λίμνη Ονέγκα, ώστε να μην μπορεί να ξαναχτίσει κανείς αυτή την αριστουργηματική κατασκευή. Αυτό συνέβη το 1714. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καρφιά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στα εκκλησιαστικά κτήρια, όχι όμως στον σκελετό του κτηρίου, αλλά μόνο ως υποστήριξη του διακοσμητικού ξύλινου πάνελ.

3) Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Φινλανδός πιλότος δεν συμμορφώθηκε με την εντολή να βομβαρδίσει το Κίζι. Tόσο θαμπωμένος ήταν από την ασυνήθιστη αρχιτεκτονική των ξύλινων εκκλησιών.

Πηγή: RIA Novosti/Alexei Danichev

4) Ο καθεδρικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην καρελική πόλη Κεμ (1105 χλμ. από τη Μόσχα), φτιάχτηκε από τόσο παχιούς κορμούς, που ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κρατήσει.

Πηγή: TASS/Shpikalov Georgy

5) Ο ναός της Μεταμορφώσεως δεν έχει προηγούμενο στην πολυπλοκότητα των εργασιών ανακαίνισης του. O ναός ανυψώθηκε πάνω σε σκαλωσιές και κυριολεκτικά «κρεμόταν» στον αέρα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης του αποκαλούταν και «αιωρούμενη εκκλησία».

Πηγή: TASS/Ruslan Shamukov

6) Η ξυλουργική τεχνολογία του ρωσικού Βορρά είναι μια υπό εξαφάνιση τέχνη, όπως ακριβώς και η Βενετία. Βιαστείτε να δείτε αυτά τα παρεκκλήσια, όσο ακόμη οι βόρειοι άνεμοι δεν τα ρίχνουν στο έδαφος.

Πηγή: TASS/Vladimir Nevolaynen

7) Σε αντίθεση με την αγγλική αρχιτεκτονική, στις ρωσικές ξύλινες εκκλησίες, τα σανίδια δεν τοποθετούνται κάθετα, αλλά οριζόντια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γνώμη του ειρωνικού μαραγκού Ουίλιαμ Σμίθ, αυτό είναι και το μυστικό των ρωσικών εκκλησιών του Βορρά.

πηγή: http://gr.rbth.com/