2015100123543283

*Τα γεγονότα αρχίζουν και παίρνουν ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις. Οι Ρώσοι πάντως δείχνουν αποφασισμένοι αυτή την φορά και δεν θα ανεχτούν παιχνίδια από τρίτους, όπως οι Τούρκοι.

Σε τεντωμένο σχοινί η σχέση της Ρωσίας με την Τουρκία έπειτα από τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το Σάββατο ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, υποχρεώνοντας την τουρκική πολεμική αεροπορία να απογειώσει δύο αεροσκάφη F-16 για να το αναχαιτίσουν, τα οποία και το ανάγκασαν να γυρίσει πίσω.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του εκφράστηκε η «έντονη διαμαρτυρία» της Άγκυρας για την παραβίαση αυτή.

Η Τουρκία κάλεσε την Ρωσία να αποφύγει την επανάληψη μιας παραβίασης αυτού του είδους, σημειώνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί «υπεύθυνη για οποιοδήποτε ανεπιθύμητο περιστατικό που μπορεί να προκύψει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να του μεταφέρει ακριβώς αυτήν την άποψη.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Ρωσία σήμερα, από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, να μην «χάσει τη φιλία της Τουρκίας».

Το ΝΑΤΟ απέρριψε τις εξηγήσεις της Μόσχας, η οποία υποστήριξε ότι τα μαχητικά της παραβίασαν κατά λάθος τον εναέριο χώρο της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα καλωσόριζε μια αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για συζητήσεις ώστε να αποφευχθούν «παρεξηγήσεις» στη Συρία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση αντιτίθεται στην συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία.

Ρωσικά μαχητικά έπληξαν 10 στόχους της ISIS στη Συρία σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

«Ως αποτέλεσμα των αεροπορικών πληγμάτων μας εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, καταφέραμε να διαλύσουμε το σύστημα ελέγχου τους, τις γραμμές εφοδιασμού της τρομοκρατικής οργάνωσης, και προκαλέσαμε επίσης σημαντικές ζημιές στην υποδομή που χρησιμοποιείται για την ετοιμασία πράξεων τρομοκρατίας», ανέφερε το υπουργείο της Ρωσίας.

πηγή: http://www.enikos.gr/