Μέση Ανατολή: Το μωσαϊκό εθνοτήτων και η πληθώρα διασυνοριακών προβλημάτων  – the SAFIA Blog

Με την βοήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία «χρησιμοποιούν» τεχνολογία αιχμής, η Ρωσία έχει δημιουργήσει στην Μέση Ανατολή τις συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες καμία αεροπορική ή χερσαία δύναμη δεν θα είναι σε θέση να αναλάβει στρατιωτική δράση χωρίς την συγκατάθεση της Μόσχας, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.

Κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στην βάση Hmeymim στην Λατάκεια της Συρίας, έφθασαν δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής πληροφοριών Il-20 . Οι τέσσερις στροβιλοκινητήρες που διαθέτουν επιτρέπουν σε αυτά τα αεροσκάφη να παραμένουν στον αέρα για 12 ώρες, χρησιμοποιώντας θερμικούς και υπέρυθρους αισθητήρες, κεραίες, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες , καθώς και ραντάρ (side-looking) , με σκοπό να συλλέγουν δεδομένα από ένα ευρύ φάσμα μεγάλων αποστάσεων, μέρα και νύχτα, και σχεδόν κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες.

Τα αεροσκάφη IL-20 μπορεί να παρέχουν στα ρωσικά στρατεύματα περιεκτικά δεδομένα για την κατάσταση επί του εδάφους. Η δημοσίευση εκφράζει την ανησυχία ότι η γειτνίαση με τα σύνορα του Ισραήλ (από τη βάση στην Λατάκια προς τα ισραηλινά σύνορα είναι μόλις λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα) θα επιτρέψει στην ρωσική αεροπορία την συλλογή δεδομένων , για τις εγκαταστάσεις , τα οπλικά συστήματα , την διάταξη των στρατευμάτων του ισραηλινού στρατού, σε όλη την επικράτειά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ρωσικά αεροσκάφη IL-20 έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Βαγδάτη στην αεροπορική βάση που βρίσκεται κοντά στην περιοχή «Al –Takaddum».

Επιπλέον, η ρωσική διοίκηση μετέφερε στην Συρία με φορτηγά πλοία και εννέα οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου MT-LB, που αποτελούν ένα άλλου τύπου «υπερ-όπλο». Το όχημα αυτό είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα , τα οποία είναι από τα πιο πολύπλοκα του είδους στον κόσμο.

Ρωσικά θωρακισμένα οχήματα με ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου, έχουν αναπτυχθεί στα βουνά κοντά τις ακτές της Μεσογείου, σε υψόμετρο 1562 μέτρων. Στην ρωσική συριακή βάση με την ονομασία «Φωλιά αετού» αναπτύχθηκε κεραία και ισχυροί πομποί , με σκοπό να παρεμποδίσουν οποιοδήποτε ραδιοφωνικό σήμα που μεταφέρεται από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τόσο στρατιωτικό όσο και μη στρατιωτικό .

Η δημοσίευση αναφέρει ότι το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ρωσικών δυνάμεων στον συριακό εναέριο χώρο , αλλά και να εξουδετερωθεί η οποιαδήποτε δυνατότητα διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ , καθώς και να εμποδιστούν ή διακοπούν επιχειρήσεις «ομάδες ανταρτών» και τρομοκρατών «του Ισλαμικού Κράτους».

Το ρωσικό σύστημα EW μπορεί να περιπλέξει σημαντικά το έργο των ισραηλινών συστημάτων πληροφοριών και επικοινωνιών, που είναι τοποθετημένο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει παρεμβολές σε όλα τα ισραηλινά UAVs.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού αναγνώρισαν την ανωτερότητα των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αντιπτέραρχος Ben Hodges περιγράφει το δυναμικό των ρωσικών συστημάτων ως «μαγευτικό». Οπότε, εάν θελήσουν οι Τούρκοι και Αμερικανοί να «σουλατσάρουν» ανεξέλεγκτα εντός συριακού FIR , θα υποστούν τις άμεσες και τρομερές συνέπειες των συστημάτων αυτών.

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/