Το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Για επιτυχή δοκιμή μιλά η Πιονγιάνγκ- «Είναι δίκαιο να έχουμε βόμβα απέναντι στα πυρηνικά των ΗΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση – ΗΠΑ και Βρετανία δεν επιβεβαιώνουν ακόμα το γεγονός – Για «σοβαρή απειλή» μιλά η Ιαπωνία – Για μεγάλη παραβίαση των υποχρεώσεων της Β. Κόρεας μιλά η ΕΕ.

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βόμβα, που θεωρείται ισχυρότερη από την ατομική, ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών που κυβερνάει τη χώρα», μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι δίκαιο για τη Βόρεια Κορέα να έχει μια βόμβα υδρογόνου στο αμυντικό οπλοστάσιό της απέναντι στις ΗΠΑ που διαθέτουν έναν μεγάλο αριθμό πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων την υπογραφή για τη δοκιμή έβαλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις 3 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την καταγραφή από τα μεγαλύτερα σεισμολογικά κέντρα του κόσμου ενός σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας για τον οποίο οι σεισμολόγοι εκτίμησαν ότι δημιουργήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση και όχι από κάποιο γεωλογικό φαινόμενο.

Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και για μια σημαντική κλιμάκωση στο πυρηνικό της πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΟΗΕ τις έχουν επιβάλει κατά καιρούς κυρώσεις για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο τηρούν στάση αναμονής προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν αν όντως η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου με τις δύο χώρες να καταδικάζουν το γεγονός – αν ισχύει – και να μιλούν για κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η στιγμή της ανακοίνωσης από τη βορειοκορεατική τηλεόραση:

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σύνοδο για να συζητήσει σχετικά με την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής.

Σε δηλώσεις που έκαναν στο Ρόιτερς, διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σημείωσαν ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Ένας διπλωμάτης διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει πιθανώς κεκλεισμένων των θυρών.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε τι είδους ενέργειες, αν προχωρήσει σε κάποιες, σχεδιάζει να προβεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ιαπωνία: Σοβαρή απειλή η δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη δοκιμή αυτή. Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε» ανέφερε στη δήλωσή του.

Συνιστά επίσης «μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», συνέχισε.

«Αν επιβεβαιωθεί η ενέργεια αυτή αποτελεί μια μεγάλη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας να μην παράγει ή να τεστάρει πυρηνικά όπλα και μια μεγάλη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της βορειοανατολικής Ασίας» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Θα εργαστούμε μαζί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσουμε το σημαντικό αυτό ζήτημα» κατέληξε στη δήλωσή της.

Η κορεατική χερσόνησος θα πρέπει να αποπυρηνικοποιηθεί τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. «Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να τιμήσει τη δέσμευσή της για την αποπυρηνικοποίηση και να σταματήσει κάθε τέτοια ενέργεια που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση» καταλήγει η δήλωση του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια
Δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια στα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας μετά την πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα ότι πραγματοποίησε σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας», σημείωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ιάπωνας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να προτείνει στον ΟΗΕ την επιβολή διαφόρων οικονομικών και άλλου είδους κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

ΠΗΓΗ