Συνοικία της Τουρκίας

Από την 1η Ιανουαρίου 2016  οι Τουρκικές εταιρείες (ή οι εταιρείες, που ελέγχονται  από τους πολίτες της Τουρκίας) στην Ρωσία  απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται σε :

κατασκευές, ξυλουργικές  εργασίες , στον τουρισμό, στις  ξενοδοχειακές  επιχειρήσεις,  στον μηχανικό και τεχνικό σχεδιασμό και στην εκτέλεση των παραγγελιών των δημόσιων και δημοτικών ιδρυμάτων. Σήμερα το  (BBC)  British broadcasting corporation δημοσιεύει το κείμενο για το πώς βιώνουν τις  Ρωσικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο οικονομολόγος Arkhan Eslanoglu  προβλέπει ότι οι  απώλειες  της Τουρκίας θα ανέλθουν  σε τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια δολάρια – αναφέρει το  BBC. –

Στο Laleli, ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης, που είναι γνωστό  για τις εξαγωγές των ειδών ένδυσης, διαμαρτύρονται για την πτώση των πωλήσεων μετά από τις κυρώσεις.  Είναι πολύ δύσκολο να εργαστούν τώρα, πολλά καταστήματα είναι κλειστά, δεν υπάρχουν αγοραστές .

Το 80 τοις εκατό των πελατών τους  ήταν από τη Ρωσία — και τώρα δεν υπάρχουν. Μέσα σε δύο μήνες μπορεί να οδηγηθούν  σε πτώχευση.

Τα Τουρκικά υφάσματα επίσημα δεν περιλαμβανόνται  στις κυρώσεις, αλλά οι εξαγωγείς αισθάνονται ανεπίσημα  εμπάργκο. Ο επικεφαλής των Επιχειρήσεων της Ένωσης του  Laleli λέει ότι οι κατασκευαστές έχασαν  το 60% των  κερδών τους  κατά τη διάρκεια της πτώσης του ρουβλίου διότι  έκανε τα τουρκικά προϊόντα να  είναι πολύ ακριβά, και τώρα  με τις κυρώσεις μειώθηκαν  τα κέρδη επιπλέον κατά 20%.

Η ζημία που προκλήθηκε από τη ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών εκτιμάται από το Υπουργείο Γεωργίας σε 764 εκατομμύρια δολάρια.  Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Συλλόγου των φρούτων και λαχανικών στην αγορά  Muhittin Baran λέει ότι ήταν ένα σοκ, αλλά θα το ξεπεράσουμε.
Η κρίση με τη Ρωσία μπορεί να πλήξει  σκληρά  τα εσπεριδοειδή, αλλά η Τουρκική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μας βοηθήσει. “

Στην περίπτωση , υπάρχει  επίσης μια πολιτιστική διάσταση – οι κυρώσεις  έχουν αγγίξει τους φοιτητές που σπουδάζουν την  ρωσική γλώσσα και την λογοτεχνία. Σκέφτονται   να υπογράψουν  μια αναφορά που να  απευθύνεται στον  Βλαντιμίρ Πούτιν και  στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αίτημα να σταματήσει όλο αυτό.
Αυτό είπε  Gaye Kural, απόφοιτος, επρόκειτο  να σπουδάσει  στη Ρωσία, αλλά τώρα αναγκάζεται  να αλλάξει τα σχέδια του. «Η Ρωσία και η Τουρκία – είναι ένα ζευγάρι που πήρε διαζύγιο, και εμέις είμαστε τα παιδιά τους, – λέει ένας άλλος μαθητής.

πηγή: http://www.triklopodia.gr/ , http://tokoutsavaki.blogspot.gr/