Του Γ. Αγγέλη 

Υπάρχουν συγκυριακοί αλλά και περισσότερο μακροπρόθεσμοι λόγοι που οδηγούν τις αγορές σε διαρκές… ρίγος, με αφορμή την αδυναμία των κινέζικων χρηματιστηρίων να παραμείνουν ανοικτά.

Το για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα –την πρώτη του χρόνου– κλείσιμο του χρηματιστηρίου στη Σαγκάη έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη ανησυχία των αγορών στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, καθώς οι αναλυτές διστάζουν προς το παρόν να δώσουν μια σαφή αξιολόγηση για τους λόγους αυτής της παρατεταμένης «εξαέρωσης” κεφαλαίων που έχει ήδη ξεπεράσει τα 2,5 τρισ. δολ. σε χρόνο ρεκόρ.

Οι «άμεσοι” λόγοι είναι σαφές ότι συνδέονται με τις αλλαγές στην συνθήκη απαγόρευσης ρευστοποιήσεων από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές στην Κίνα, «αλλαγές” οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να αναβληθούν για να εμποδισθεί αυτός ο ορυμαγδός πωλήσεων. Δεν είναι όμως η αμεσότητα των αλλαγών στο κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς στην Κίνα που αποτελεί την αιτία, καθώς η «προθυμία” για ρευστοποιήσεις σε τέτοιο όγκο και βάθος δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις κανονιστικές προσαρμογές.

Οι κανονισμοί στην αγορά της Σαγκάης προβλέπουν 15λεπτη διακοπή της συνεδρίασης αν η πτώση αγγίξει το 5%. Αντίθετα επιβάλλεται διακοπή για μία ολόκληρη ημέρα αν αυτή δείξει ότι πάει να ξεπεράσει το 7%. Και οι αρχές υποχρεώθηκαν δύο φορές μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες να κλείσουν το χρηματιστήριο δύο φορές. Κάτι το οποίο θα αλλάξει, καθώς η Κίνα αποφάσισε πριν από λίγο να αναστείλει από αύριο, τη λειτουργία του μηχανισμού που διακόπτει αυτομάτως τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Οι «μάκρο” αναφορές αποδίδουν την αδυναμία σταθεροποίησης της αγοράς στην αδυναμία σταθεροποίησης και την πτώση του κινέζικου νομίσματος (ρενμίμπι).

Και είναι σαφές ότι πράγματι αυτή η «μαύρη τρύπα” έχει καταπιεί τις τιμές των μετοχών στην Σαγκάη καθώς ο φαύλος κύκλος επιβράδυνσης της κινέζικης οικονομίας με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους του δολαριακού χρήματος από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει μία χωρίς προηγούμενο συναλλαγματική αναταραχή.

Η μεγάλη «έξοδος” δολαριακής προέλευσης κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στις αγορές της περιφέρειας και ειδικά στην Ασία και την Ν. Αμερική, τα τελευταία 5 – 6 χρόνια των αλλεπάλληλων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed, έχει προκαλέσει μία απότομη διολίσθηση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων της περιφέρειας, ακόμα και των πλέον ισχυρών όπως του κινέζικου νομίσματος.

Ο συνδυασμός της «εξόδου” αυτής μαζί με την σαφή και σχεδόν σταθερή επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας έχει προκαλέσει ένα στρόβιλο «φυγής” κεφαλαίων, που βοηθούσης και της συγκυριακής αλλαγής στο κανονιστικό πλαίσιο της κινέζικης χρηματιστηριακής αγοράς, έχει εξαφανίσει σε ελάχιστες ημέρες πάνω από 2,5 τρισ. δολ. και… συνεχίζει. Τα απόνερα αυτής της αναταραχής είναι αναμενόμενο να διαχέονται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη καθώς εμπλέκουν «αιτίες” που συνδέονται με τις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα σε διαρκή επικοινωνία για το πως θα παρέμβουν αν χρειασθεί με συντονισμένο τρόπο, αλλά οι απαιτήσεις που διατυπώνονται προς την FED δεν φαίνεται να βρίσκουν προς το παρόν ανταπόκριση…

πηγή: http://www.capital.gr/