Μιλάει ο Πατήρ Αθανάσιος Τύμπας πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, εφημέριος της Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου Τρικάλων.

Η Παιδεία πρέπει να γίνει Χριστοκεντρική και όχι ανθρωποκεντρική, όπως την προβάλει ο σύγχρονος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, ο οποίος είναι «παιδί» του Γαλλικού Διαφωτισμού. Να στηριχθεί στα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων και των Πατέρων της Εκκλησίας και να αφήσει την εξειδικευμένη γνώση, που δημιουργεί ανθρώπους – εξαρτήματα στο παγκόσμιο σύστημα.

Όσο για τη μόδα της εποχής, σύμφωνα με την οποία οι νέοι δεν κάνουν παιδιά ή κάνουν μόνο ένα ο Πάτερ απάντησε: «Η αιτία ότι σήμερα υπάρχει αυτό το πρόβλημα είναι ότι μειώθηκε η πίστη των ανθρώπων στην πρόνοια του Θεού. Μια φορά που συνάντησα νιόπαντρος τον Όσιο Παϊσιο τον Αγιορείτη, συζητώντας για τις δυσκολίες της πολυτεκνίας, μου διηγήθηκε το εξής:

«Στο μοναστήρι στο Στόμιο, όταν ήμουν, κάθε Σάββατο πρωί ερχόταν ένας κυνηγός, άναβε ένα κερί στην Παναγία και στη συνέχεια έφευγε. Λίγα λεπτά αργότερα, άκουγα έναν πυροβολισμό μέσα από το διπλανό δάσος. Μετά από λίγους μήνες δεν άντεξα από την περιέργεια και τον ρώτησα, τι είναι αυτός ο πυροβολισμός. «Να, πάτερ», μου λέει, «εδώ πιο κάτω είναι ένα ξέφωτο. Κάθε Σάββατο η Παναγιά μου στέλνει ένα ελάφι, το σκοτώνω κι έτσι ταϊζω όλη την εβδομάδα τα πέντε παιδιά μου».

Η μεγάλη οικογένεια θέλει θυσίες και υπομονή. Πράγματα τα οποία δεν έχουν οι σύγχρονοι νέοι…»

*απόσπασμα από την συνέντευξη του Π. Αθανάσιου Τύμπα στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» (Ιούνιος 2015 – Αρ. φύλλου 05)