Η υγεία των οστών μας, των δοντιών, των ματιών και του δέρματος, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μας ωθούν σε μια πιο συχνή κατανάλωση σε καρότα.

Το καρότο μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση και τη διατήρηση της υγείας σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες, αφού καταναλώνοντάς το, ακόμα και στη μορφή χυμού, ενισχύουμε τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην αντίσταση σε μολύνσεις.

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΓΚΑ – Επ. Τεχνολόγος Τροφίμων (kogka@paragogi.net)

Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα αναγκαία στη διατροφή των εγκύων για τη δημιουργία και τη διατήρηση της υγείας, τόσο της μητέρας όσο και της ανάπτυξης του παιδιού. Ένας φρέσκος χυμός καρότου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου θηλασμού.

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β στα καρότα λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό, που βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση κυτταρικής βλάβης. Επίσης, επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, αλλά και άλλων αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη γήρανση.

Τα καρότα επίσης είναι πλούσια πηγή Καλίου κι αυτό βοηθά στο να διατηρούνται τα υγιή επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό και να μειώνονται έτσι τα αυξημένα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Μία άλλη ευεργετική για τον οργανισμό ιδιότητα του καρότου είναι η αντιοξειδωτική του δράση. Λόγω της αντιοξειδωτικής ουσίας φαλκαρινόλης, μειώνεται ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα ενισχύεται η υγεία ολόκληρου του εντερικού συστήματος.

Είναι ωστόσο γνωστό πως πολλοί αθλητές, που έχουν στόχο τη μυϊκή ενδυνάμωση, προσθέτουν στη διατροφή τους καρότα, λόγω του ότι προστατεύουν τον μυϊκό ιστό και σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του προσφέρεται πλήρης «καθαρισμός» του οργανισμού.

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα καρότα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, αφού δεσμεύουν την «κακιά» μορφή χοληστερόλης, LDL, και αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των θρόμβων του αίματος, αλλά και στην πρόσληψη των καρδιακών παθήσεων.

Τα καρότα επίσης είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τις χρωστικές δηλαδή ουσίες που χαρίζουν το χρώμα στα λαχανικά και τις οποίες το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, επειδή τα καρότα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, καλό θα είναι οι διαβητικοί να τα καταναλώνουν με μέτρο και μετά από συμβουλή του γιατρού τους.

πηγή: http://www.paragogi.net/