*Χειμώνας είναι. Και θα βρέξει και θα χιονίσει και κρύο θα κάνει. Αλλά αυτή η υστερία με τα καιρικά φαινόμενα είναι και περίεργη και υπερβολική.

Η ισχυρότερη κακοκαιρία της φετινής χειμερινής περιόδου (έως τώρα), ετοιμάζεται να πλήξει τη χώρα μας.

Δυστυχώς, πολλά έχουν γραφτεί γι’ αυτήν την κακοκαιρία, με σκοπό την τρομοκράτηση παρά την πληροφόρηση του κοινού. Τα περισσότερα εξ αυτών όμως, δεν βασίζονται σε όσα έχουν ακουστεί από επίσημα χείλη αλλά ούτε αναφέρουν κάποια πηγή ως τεκμήριο.

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΙΚΑ

Έτσι λοιπόν, τίποτε απ’ όλα αυτά τα τρομολαγνικά σενάρια δεν ισχύει: Δεν πρόκειται ούτε για «την ισχυρότερη κακοκαιρία της 20ετίας», ούτε «θα φτάσουμε σε θερμοκρασίες ρεκόρ», ούτε «ο βόρειος πόλος θα μετακομίσει στην χώρα μας».

Πρόκειται απλώς για μια έντονη κακοκαιρία, την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως μια μικρογραφία χειμώνα, διότι μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα θα συμβεί ένα μεγάλο φάσμα φαινομένων που θα γίνει αντιληπτό σε πολλές περιοχές της επικράτειας:

Θυελλώδεις ή πολύ θυελλώδεις άνεμοι (νοτιάδες και μετά βοριάδες), βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (σε σχέση με το ομολογουμένως ανοιξιάτικο διάστημα που διανύσαμε).

Η χώρα μας βρίσκεται σε τέτοιο γεωγραφικό πλάτος που μπορεί να έχει μεγάλη καιρική ποικιλία, αρκεί να ενεργοποιηθούν συγκεκριμένοι ατμοσφαιρικοί μηχανισμοί που δύναται να φέρουν αέριες μάζες από σημεία του πλανήτη, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά (έρημος Σαχάρα, Σιβηρία, Ατλαντικός κ.α.). Κάτι τέτοιο συμβαίνει και τον φετινό Ιανουάριο. Δεν είναι ούτε παράδοξο, ούτε ακραίο. Είναι απλώς, φυσιολογικό και κανονικά θα συνηθισμένο τέτοια περίοδο.

Το πραγματικά παράδοξο είναι ότι, την ίδια στιγμή που επικρατεί τόσο μεγάλη παραπληροφόρηση σε σχέση με το τί καιρός θα επικρατήσει, τα ίδια τ’ αποτελέσματα της προσομοίωσης των περισσότερων παγκόσμιων προγνωστικών συστημάτων (στα οποία βασίζονται οι προγνώσεις), είναι διαθέσιμα στο κοινό δωρεάν είτε σε απλή, είτε σε επεξεργασμένη μορφή.

Αρκεί να μπει κανείς στον κόπο να τ’ αναζητήσει ή να διαθέσει μερικά λεπτά σε κάποια μηχανή αναζήτησης. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί απλώς να διαβάσει τί έχουν γράψει μετεωρολόγοι, ή άνθρωποι που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα. Βάσει των αποτελεσμάτων προσομοίωσης, συντάχθηκε και η σύνοψη των όσων θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες και στη χώρα μας.

πηγή: http://www.defence-point.gr/