*Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Μακαριστού Γέροντα Ευσέβιου Βίττη, στη Σύναξη της αδελφότητας της Ι.Μ.Οσίου Γρηγορίου το 1998.

…Εάν φύγει η αμαρτία, θα έχουν επανορθωθεί πολλά πράγματα. Άοπλοι να είμαστε… -ούτε με τους S-300 – τίποτε από αυτά δεν θα μας προφυλάξει – θα μας προφυλάξει η Χάρις του Θεού.

Πως η Χάρις του Θεού και της Παναγίας τότε στον αλβανικό πόλεμο μας είχε βοηθήσει; Τι όπλα είχαμε; Ξυπόλυτοι πήγαιναν με πάγο από κάτω οι φαντάροι. Τώρα με πυραύλους να πάμε, δεν κάνουμε τίποτα. Μου έλεγε ένας στρατηγός το 1974 – πότε έγινε… τελευταία, πριν από 5-6 χρόνια εδώ επάνω η κινητοποίηση; Κλάμα… Να δείτε τους φαντάρους να κλαίνε… Να μη λειτουργούν τα μισά οχήματα εκείνη την ώρα… Χαλασμός κόσμου. Αν ερχόντουσαν οι Τούρκοι θα μας έπιαναν, θα μας καθάριζαν.

Τότε τέτοιο πνεύμα υπήρχε, διότι υπάρχει το πνεύμα της αμαρτίας. Όλη την νύχτα ξενυχτούν. Τέσσερις με πέντε η ώρα το πρωί γυρίζουν τα παιδιά. Γι’ αυτό και σκοτώνονται πολλά παιδιά το πρωί, γυρνώντας από τα νυχτερινά κέντρα… Αμαρτία πολύ μεγάλη. Αυτό πρέπει να φύγει αδελφοί μου. «Ζητείτε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού… και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν».

… Εδώ, επειδή υπήρχε πίστη και μετάνοια μέσα στον ελληνικό λαό, τότε που ήρθαν οι Τούρκοι, μείναμε. Τώρα, εάν δεν υπάρξει η πίστη, αν γίνει κάτι τέτοιο πάει… θα αλλαξοπιστήσουμε οι περισσότεροι. Είμαστε πρόθυμοι γι’ αυτό το πράγμα, διότι δεν έχουμε εσωτερική αντίσταση, διότι πιστεύουμε στην αμαρτία... Μου δίνει λεφτά ο άλλος; Εν τάξει, προδίδω, πάω και καίω… Αν είναι οι εμπρηστές δικοί μας – επειδή δικοί μας θα είναι οι περισσότεροι – παίρνουν λεφτά και το κάνουν αυτό το πράγμα. Δικοί μας δεν είναι αυτοί που πουλάνε ναρκωτικά; Δικοί μας δεν είναι αυτοί που παράγουν απαίσιες ταινίες και τις βλέπει ο κόσμος στην τηλεόραση κ.λ.π.;

Η αμαρτία μας καταστρέφει. Επομένως αυτό πρέπει να προσέξουμε πολύ. Να καταλάβουμε ότι η αμαρτία έχει και κοινωνική διάσταση. Δεν έχει μόνο, ας πούμε, πνευματική διάσταση, μόνο για την Βασιλεία των Ουρανών. Η αμαρτία είναι εκείνη που καταστρέφει το παρόν και η οποία εξαλείφει για μας και την αιωνιότητα την μακαρία… 

*(απόσπασμα από την ομιλία)

από το βιβλίο: «Ο Όσιος Γρηγόριος» – Ετήσια έκδοση Ι.Μ.Οσίου Γρηγορίου (Περίοδος Β’ – Έτος 2015)