Λύκοι της Νύχτας 1

Ο Ρωσικός σύλλογος μοτοσυκλετιστών Λύκοι της Νύχτας σχεδιάζει να κάνει το προσκύνημα στο Άγιον Όρος κάθε χρόνο, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του συλλόγου Vadim Strogov σε μια συνέντευξη Τύπου στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού στην Αθήνα.

Τα μέλη του συλλόγου, που το περασμένο έτος απέκτησαν φήμη στην Ευρώπη λόγω της συζήτησης που δημιουργήθηκε γύρω από την περιοδεία τους ‘Μόσχα-Βερολίνο’ -αφιερωμένη στη Σοβιετική νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα για να γιορτάσουν την 1000η επέτειο της Ρωσικής εγκατάστασης στο Όρος Άθως το 1016.

Στις 20 Μαΐου (7 Μαΐου, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο), οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι τιμούν τον Όσιο Αντώνιο τον Σπηλαιώτη, τον «πατέρα του Ρωσικού μοναχισμού». Η ομάδα των μοτοσυκλετιστών προσκυνητών Λύκοι της Νύχτας περιλαμβάνει ιερείς από την Αγία Τριάδα του Αγίου Σεργίου Λαύρας στην περιοχή της Μόσχας, καθώς και Ορθοδόξους πιστούς από τη Βουλγαρία, τη Λευκορωσία και τη Σερβία.

Μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Strogov δήλωσε ότι οι μοτοσυκλετιστές «θέλουν να κάνουν το ταξίδι στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Η αποστολή μας είναι η ενότητα των λαών της Ορθόδοξης πίστης».

Ο εκπρόσωπος κάλεσε τους Έλληνες μοτοσυκλετιστές στη Ρωσία και υποσχέθηκε ότι οι Λύκοι της Νύχτας θα παρέχουν υποστήριξη σε οποιαδήποτε ομάδα προσκυνητών. Σύμφωνα με τον Strogov, οι μοτοσυκλετιστές διοργανώνουν προσκυνήματα τα τελευταία 10 χρόνια αλλά φέτος είναι η πρώτη φορά που έρχονται στην Ελλάδα.

«Αυτό είναι το πρώτο μας προσκύνημα στην Ελληνική Δημοκρατία. Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη στις 12 Μαΐου. Επισκεφθήκαμε πολλά μοναστήρια και ναούς και στην Αθήνα σχεδιάζουμε να επισκεφθούμε τη Ρωσική Εκκλησία και το νεκροταφείο στον Πειραιά, όπου θα καταθέσουμε στεφάνι στους ναυτικούς μας που έπεσαν στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδας [κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου]».

Αργότερα οι μοτοσυκλετιστές σχεδιάζουν να πάνε στην Κόρινθο, την Πάτρα και να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη μέσω Μετεώρων. Μια δεύτερη ομάδα θα πάει από την Αθήνα στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, της οποίας ο εφημέριος είναι γνωστός στους Λύκους της Νύχτας εδώ και πολλά χρόνια.

Λύκοι της Νύχτας 2

Η δεύτερη ημέρα προσκυνήματος των Λύκων της Νύχτας στο Άγιον Όρος

«Παίρνουμε μαζί μας εικόνες – δώρα για τα μοναστήρια και τους ναούς της Ελλάδας, ένα έθνος που είναι πολύ αγαπητό σε μας. Θα πάρουμε πίσω επίσης δώρα για τα Ρωσσικά Ορθόδοξα μοναστήρια».

Ο Strogov σημείωσε ότι το ταξίδι των μοτοσικλετιστών στην Ελλάδα δεν έγινε χωρίς κολλήματα. «Οι Πολωνικές αρχές ακύρωσαν τη βίζα ενός αριθμού μοτοσυκλετιστών μας και δεν μπορούσαν να κάνουν τη διαδρομή με τις δικές τους μηχανές. Έπρεπε να πετάξουν στην Ελλάδα με αεροπλάνο και να νοικιάσουν μηχανές επί τόπου». Άλλοι μοτοσυκλετιστές έπρεπε να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Vladimir Smirno δήλωσε ότι ήθελε να ευχαριστήσει τον Ελληνικό λαό για τη φιλοξενία του. «Έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε έρθει στο σπίτι μας. Όλοι οι άνθρωποι και όλα τα μοναστήρια μας έχουν προϋπαντήσει θερμά», σημείωσε ο μοτοσυκλετιστής.

«Στην αρχή του ταξιδιού μας βρεθήκαμε προ-εκπλήξεως από τις Πολωνικές αρχές, οι οποίες φαίνεται ότι φοβούνται τα στεφάνια και τα Ορθόδοξα προσκυνήματα με μοτοσυκλέτα. Είχαμε μια μεγάλη ομάδα, όλοι είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά σε αρκετές δεκάδες ανθρώπους απαγόρευσαν την είσοδο. Στο Χάρκοβο της Ουκρανίας η ομάδα μας ξυλοκοπήθηκε επειδή έθεσε στεφάνια σε μνημεία και τίμησε τους βετεράνους. Αλλά παρ’ όλα αυτά, τα καταφέραμε, και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την υποδοχή που μας έγινε. Το Ελληνικό Προξενείο μας χορήγησε τις θεωρήσεις χωρίς προβλήματα. Σας ευχαριστώ!».

Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ

πηγή: https://averoph.wordpress.com