Σχετική εικόνα

Ανταπόκριση: Γιώργος ΘεοχάρηςΆγιο Όρος

Ιστορικές στιγμές στον ΑθωναΔέος και συγκίνηση

Με κωδονοκρουσίες και τις προβλεπόμενες τιμές υποδέχτηκε πριν λίγο το Άγιο Όρος τον Ρώσο πρόεδρο Βλανιμίρ Πούτιν ο οποίος έφτασε στις Καρυές, Πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να τιμήσει τον Πανηγυρικό εορτασμό της χιλιετής παρουσίας των Ρώσων μοναχών στον Αθωνα.

Στις Καρυές έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωτοεπιστάτη,γέροντα Παύλο Λαυρεώτη και τον Ρώσο μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

Στον Προάυλειο χώρο του Ιερού Ναού του Πρωτάτου τον υποδέχτηκαν οι είκοσι Ηγούμενοι και αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών . Ο Πρόεδρος Πούτιν χαιρέτησε ευλαβικά έναν προς έναν τους Αγιορείτες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας ´´Αξιον Εστί´´ και θα παραστεί στην επίσημη Δοξολογία που θα ψάλλει προς τιμήν του .

Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.

Συγκεκριμένα κ. Πούτιν ανέφερε:
«Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού. Στο Άγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο».

Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, γέρων Παύλος, τόνισε:
«Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».
Επίσης ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Τέλος είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.

«Η Ορθοδοξία και ο πολιτισμός είναι δεσμοί υπερχρονικοί, που μας ενώνουν με τον ρωσικό λαό» ανέφερε από τν πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης και συμπλήρωσε: .

«Η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους είναι απόδειξη της πνευματικής σχέσης τού ελληνικού με τον ρωσικό λαό.Τιμή και ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας είναι η στήριξη και η ανάδειξη της υπερχιλιόχρονης προσφοράς του Αγίου Όρους, αλλά και της ιδιαίτερης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής σημασίας, που διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες και διατηρείται μέχρι σήμερα».

IMG_54.JPG

IMG_94.JPG

Κατά την τελετή στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για την υποδοχή του Ρώσου προέδρου ο Βλαντιμίρ Πούτιν.  χαρακτήρισε άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και το Άγιον Όρος, σημειώνοντας ότι αυτοί θα ενδυναμώνονται συνεχώς.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισήμανε ότι το Άγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας.
Εκ μέρους της κυβέρνησης τον Πρόεδρο της Ρωσίας καλωσόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Αμέσως μετά την Ιερά Κοινότητα, ο κ. Πούτιν αναχώρησε για την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου βρίσκεται από χθες και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.