Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο και μεγάλο πρόβλημα.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν εξελίξεις και δεδομένα που δείχνουν ότι στήνεται ένα άλλο σκηνικό στη Συρία. Τα δεδομένα αυτά είναι τα εξής:

Πρώτον, υπάρχουν δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που μιλούν για παραχώρηση από την τουρκική κυβέρνηση της βάσης του Ιντζιρλίκ στη ρωσική πολεμική αεροπορία, για χρήση από ρωσικά αεροσκάφη που θα επιχειρούν εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στο έδαφος της Συρίας.

Οι δηλώσεις και το ενδεχόμενο αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση ΗΠΑ – Τουρκίας, με αφορμή την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στους Κούρδους της Συρίας, δημιούργησαν μια κατάσταση που έφτασε μέχρι το σημείο να κάνει τους Αμερικανούς να σχεδιάζουν την απομάκρυνση των πυρηνικών βομβών που έχουν στη βάση αυτή σε άλλη χώρα της Ευρώπης, ίσως στη Ρουμανία.

Το δεύτερο δεδομένο είναι η παραχώρηση της αεροπορικής βάσης του Χαμαντάν από την κυβέρνηση της Τεχεράνης στους Ρώσους, αλλά και η χορήγηση άδειας υπερπτήσης από την σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης σε ρωσικά στρατηγικά και υποστρατηγικά βομβαρδιστικά που επιχειρούν στη Συρία.

Η κατάσταση αυτή δίνει το δικαίωμα στη Ρωσία να κατοχυρώσει το δρομολόγιο Κασπία – Ιράν – Ιράκ – Συρία, το μοναδικό που την οδηγεί από αέρος στη Μεσόγειο και αποτελεί προϋπόθεση για υποστήριξη του κεντρικού γεωπολιτικού στόχου της, που είναι η μόνιμη παρουσία της στο Αιγαίο. Αλλωστε, τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, μέσω των οποίων υποστηρίζει τον στόχο αυτόν η Ρωσία, κάποια στιγμή μπορεί να γίνουν δύσβατα… Εκτός κι αν η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει τον δικό της εναέριο χώρο στα ρωσικά μαχητικά και τότε θα μιλάμε για γεωπολιτική ανατροπή μείζονος σημασίας…

Το τρίτο δεδομένο είναι ο αεροπορικός βομβαρδισμός τις τελευταίες ημέρες συνοικιών που ελέγχονται από Κούρδους και Ασσύριους χριστιανούς στην πόλη Χασάκα της ΒΑ Συρίας από αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας, κάτι που γίνεται πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πριν από λίγες μέρες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ με έκδηλη χαρά δήλωνε ότι «θα γίνουν ωραία πράγματα στη Συρία». Αν η Τουρκία έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία να κινηθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας, άρα εναντίον των ΗΠΑ, τότε μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο και μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σάββας Καλεντερίδης

ΠΗΓΗ