Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος νεστωρ

Μια μέρα μετά από την εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μεγαλομάρτυρα του Μυροβλύτη η Εκκλησία μας τιμάει την μνήμη του Αγίου Νέστορα στις 27 Οκτωβρίου.

Διαβάστε πως ο Άγιος Νέστωρ γίνεται οδηγός μας προς τα άνω αντιμετωπίζοντας μία δύσκολη περίπτωση.

Εικόνα

Η αντιχριστιανική προπαγάνδα δεν είναι μια ιδιαιτερότητα των νέων χρόνων.
Άρχισε τότε, πού ο Κύριος Ιησούς Χριστός ζούσε ακόμη στον κόσμο. Οι Αρχιερείς και οι Φαρισαίοι, πνευματική ηγεσία των Εβραίων, χάλαγαν τον κόσμο, να πείσουν
τούς Εβραίους, ότι ο Χριστός ήταν «εχθρός του λαού». Και το κατάφεραν. Και όλος ο κόσμος, ενώπιον του Πιλάτου, έσκουζε όσο πιο δυνατά μπορούσε:

-Άρον. Άρον. Σταύρωσον Αυτόν!

Η προπαγάνδα, τούς είχε εντελώς τυφλώσει.

Και αργότερα, οι Ρωμαίοι δεν έσφαζαν μόνο. Συκοφαντούσαν κιόλας. Και μάλιστα, με το χειρότερο τρόπο. Ενώ οι πιστοί Χριστιανοί είχαν υποδειγματική εγκράτεια, τούς
κατηγορούσαν, ότι έκαναν οιδιπόδεια όργια (= έρωτα με τις μανάδες τους!) και ότι τάχα ήταν ανθρωποφάγοι, αφού έτρωγαν «σώμα» και έπιναν «αίμα»· ότι τάχα έτρωγαν
όποιον εύρισκαν μπροστά τους!

Στην αντιχριστιανική τους προπαγάνδα επιστράτευαν ακόμη και τον αθλητισμό: τούς πρωταθλητές· με τα χρυσά μετάλλια!

Ένας τέτοιος ήταν ο Λυαίος. Στην σωματική διάπλαση, γίγαντας. Και στην πάλη, αριστοτέχνης. Και εκόμπαζε. Και έλεγε λόγια βλάσφημα:

-Όποιος πιστεύει, ότι ο Χριστός είναι Θεός παντοδύναμος, να έλθει να παλαίψουμε! Και εκεί θα το ιδούμε!

Τον έβλεπαν οι αθλητές και τούς έπιανε φρίκη και τρόμος. Και έλεγαν:

-Θα πρέπει να είναι κανείς τρελός, για να πάει να τα βάλει με αυτόν!…

Όμως. Ένας νεαρός Χριστιανός, ο Νέστωρ, το τόλμησε. Και παρουσιάστηκε στην Επιτροπή, πού είχε πρόεδρο τον ίδιο τον αυτοκράτορα Μαξιμιανό (293-306).

Ήταν ευγενικός και ομορφόπαιδο ο Νέστωρ. Και ο Μαξιμιανός τον λυπήθηκε. Και του το είπε:

-Δεν λυπάσαι τα νιάτα σου, ρε καλό μου παιδί; Με αυτόν θα πάς να τα βάλεις; Θα σε σφάξει! Και κρίμα τέτοια ομορφιά και τέτοια νιάτα!… Και αν ψάχνεις για τα χρήματα, πού παίρνουν έπαθλο οι νικητές, θα σου τα δώσω εγώ, ρε παιδί μου!

-Δεν είμαι φτωχός. Δεν ψάχνω για χρήματα. Ιδεολογικά μπαίνω στην πάλη!…

Και η άδεια του δόθηκε.

Πέταξε τα ρούχα του. Και μπήκε στην πάλη με προσευχή. Επικαλέσθηκε τον μάρτυρα του Χριστού. Τον άγιο Δημήτριο, πού ήταν τότε ακόμη στην φυλακή:

-Ο Θεός του Δημητρίου, βοήθει μοι!… Δηλαδή: Βοήθα με, Θεέ μου. Με την ευχή του αγίου Δημητρίου.

Και τί θαύμα! Μέσα σε λίγη ώρα, σε πάλη σώμα με σώμα, σε ελεύθερη πάλη σώμα με σώμα, ο Νέστωρ έβαλε κάτω τον Λυαίο. Και όπως απαιτούσαν οι όροι της
μονομαχίας τότε, τον έσφαξε.

Αλλά οι θεατές δεν τον επικρότησαν. Αντίθετα εφρύαξαν. Γιατί η πάλη είχε πάρει χρώμα ιδεολογικό- θρησκευτικό. Και ζήτησαν, ή ο Νέστωρ να αρνηθεί τον Χριστό, ή να σφαγεί.
Και ο Νέστωρ το διακήρυξε. Ότι ήταν Χριστιανός. Και ότι είχε νικήσει τον Λυαίο, όχι με την δική του δύναμη, αλλά με την δύναμη του Χριστού- και με την ευχή του άγιου Δημητρίου.

Και εσφάγει. Και έγινε μάρτυρας. Και μας θυμίζει, τί μεγάλος άγιος είναι ο άγιος Δημήτριος, αφού αυτός, ένα νεαρό παιδί, ένας έφηβος, με την ευχή του νίκησε έναν,
και γίγαντα και πρωταθλητή.

Σύ, αδελφέ, τί κάνεις;
Τον μιμείσαι τον Άγιο Νέστορα;
Ζητείς από τον Χριστό βοήθεια, στα όποια προβλήματά σου;
Τα ξεπερνάς αυτά πού γίνονται γύρω σου;
Τον παρακαλείς να σε δυναμώνει, να το δείχνεις ότι Τον αγαπάς και Τον πιστεύεις;

πηγή: http://xristianos.gr/