Μόλις έφθασε η ώρα η πόλη να τουρκέψει και μπήκαν μέσα οι Τούρκοι, έτρεξε ο βασιλιάς μας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, καβάλα στ’ άλογό του να τους εμποδίσει. Ήταν πλήθος αρίφνητο η Τουρκιά, χιλιάδες τον έβαλαν στη μέση κι εκείνος χτυπούσε κι έκοβε με το σπαθί του.
Τότε, σκοτώθηκε τ’ άλογό του κι έπεσε κι αυτός. Κι εκεί που ένας Αράπης σήκωσε το σπαθί να χτυπήσει το βασιλιά, ήρθε άγγελος Κυρίου και τον άρπαξε και τον πήγε σε μια σπηλιά βαθιά στη γη κάτω, κοντά στη Χρυσόπορτα.
Εκεί μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς και καρτερεί την ώρα να ’ρθει πάλι ο άγγελος να τον σηκώσει. Οι Τούρκοι το ξέρουν καλά αυτό, μα δεν μπορούν να βρουν τη σπηλιά που είναι ο βασιλιάς γι’ αυτό έχτισαν την πόρτα που ξέρουν πως απ’ αυτή θα μπει ο βασιλιάς να τους πάρει πίσω την Πόλη.
Μα, όταν είναι θέλημα Θεού, θα κατεβεί ο άγγελος στη σπηλιά και θα τον ξεμαρμαρώσει και θα του δώσει στο χέρι το σπαθί που είχε στη μάχη. Και θα σηκωθεί ο βασιλιάς και θα μπει στην Πόλη από τη Χρυσόπορτα και, κυνηγώντας με τα φουσάτα του τους Τούρκους, θα τους διώξει ως την Κόκκινη Μηλιά…
(Πηγή: «Οι θρύλοι της Πόλης», Νικόλαος Βασιλειάδης, 1923)
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
* Η Λαϊκή παράδοση λέει για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, στην πραγματικότητα κανείς Άγιος και κανείς προφήτης δεν μιλάει για Κωνσταντίνο, όλοι οι προφήτες μιλούν για τον Δούκα Ιωάννη Βατάτζη. Σύμφωνα με τον Φραντζή σκοτώθηκε μαχόμενος των Τούρκων στην αποφράδα μέρα της πόλης και το πτώμα του αναγνωρίστηκε από της χρυσές περικνημίδες του με τους δικέφαλους αετούς.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ;
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ, γεννήθηκε το 1193 στο ιστορικό Κάστρο της Θράκης, στο Διδυμότειχο. Καταγόταν από οικογένεια η οποία βρισκόταν κοντά στη βασιλική σύγκλητο, αφού ο παππούς του Κωνσταντίνος, ο Βατάτζης λεγόμενος, ήταν Στρατοπεδάρχης του βασιλέως Μανουήλ του Κομνηνού.
Έγινε γαμπρός του βασιλιά Θεοδώρου Λασκάρεως, ποιητή της Μεγάλης Παράκλησης στην Παναγιά, και αφού παντρεύτηκε τη θυγατέρα του Ειρήνη και τον διαδέχτηκε στον θρόνο της Νικαίας (1222 – 1255 μ.Χ.).
Ο Ιωάννης ήταν ευσεβής και φιλελεήμων βασιλιάς, και ο λαός τον αγαπούσε πολύ για τους χριστιανικούς του τρόπους, την πραότητα, την ταπεινοφροσύνη, την χρηστότητα του ήθους και την προσήλωση του στα θεία. Υπήρξε ο προστάτης και συμπαραστάτης της αγροτικής και αστικής τάξης και επιδίωκε διαρκώς την άνοδο του βιοτικού επιπέδου κυρίως των γεωργών και κτηνοτρόφων.
Στάθηκε αληθινός «πατέρας των Ελλήνων», πατάσσοντας με κάθε τρόπο την εκμετάλλευση του λαού, νιώθοντας κάθε λεπτό όχι σαν απλός βασιλιάς, αλλά ως ταγμένος από το Θεό να βοηθάει το λαό του και τους αδικουμένους!
Έλαβε ακόμη και μέτρα οικονομίας τέτοια, που απαγόρευαν τη σπατάλη του δημοσίου και του ιδιωτικού πλούτου, ενώ ίδρυσε φιλανθρωπικούς και ευκτήριους οίκους, πτωχοκομεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, βιβλιοθήκες, έχτισε Ναούς και βοήθησε αποφασιστικά τα Μοναστήρια.
Ο Ιωάννης Βατάτζης, ήταν ο προστάτης των αδικουμένων, ο δικαιότατος κριτής, η πηγή η αστείρευτη της ελεημοσύνης, τόσο, που του δόθηκε το προσωνύμιο Ελεήμων για τη πληθώρα των ιδρυμάτων και τη προσωπική φροντίδα παντός αδικουμένου. Ζούσε απλά, λιτά και ενάρετα και η Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο και τον τιμά στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα της κοιμήσεώς του.
Το τίμιο σώμα του ευσεβέστατου, δίκαιου, γενναίου και ελεήμονος βασιλέα Ιωάννη, ενταφιάστηκε σε ένα Μοναστήρι που είχε κτίσει ο ίδιος και το είχε ονομάσει Σώσανδρα, ενώ αργότερα δια θαυμαστής αποκαλύψεως ο ίδιος ο Ιωάννης, ζήτησε να μετακομισθεί το λείψανό του στη Μαγνησία (της Μικράς Ασίας). Όταν όμως πήγαν να ανοίξουν τον τάφο για να εκτελέσουν τη μετακομιδή, μια γλυκιά ευωδία απλώθηκε τριγύρω, σαν να είχε ανθίσει απότομα κήπος αρωματικός! Αλλά δεν ήταν μονάχα αυτό. Ο νεκρός φαινόταν σαν να κάθεται επί βασιλικού θρόνου, χωρίς να έχει καμιά μελανότητα, καμιά δυσωδία, κανένα απολύτως σημείο που να φανέρωνε πως ήταν νεκρός! ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ήταν μέσα στον τάφο και το χρώμα του σώματός του ήταν όπως κάθε φυσιολογικού εν ζωή ανθρώπου!
Έμοιαζε πραγματικά σαν ένας ολοζώντανος, αλλά ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ!
Και μάλιστα και αυτά ακόμη τα ρούχα του επίσης είχαν διατηρηθεί επί επτά χρόνια αδιάφθορα και έμοιαζαν σαν να είχαν μόλις ραφτεί! Γιατί έτσι αντιδοξάζει ο Θεός εκείνους που Τον δοξάζουν στη γη!. Μάλιστα από τότε το τίμιο λείψανο του Αγίου βασιλέως Ιωάννη Δούκα Βατάτζη του Ελεήμονος έδωσε πάμπολλα θαύματα, γιατρεύοντας θαυματουργικά Χάριτι Θεού ασθένειες, διώκοντας δαίμονες και θεραπεύοντας ένα σωρό πάθη, με την κατοικούσα εν αυτώ Χάρη του Αγίου Πνεύματος!
Σύμφωνα με την παράδοση το σώμα του Ιωάννη είναι σε κατάσταση στάσης, κάτι που θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με την χειμερία νάρκη που πέφτουν τον χειμώνα οι αρκούδες. Είναι ζωντανός αλλά με αδρανοποιημένες όλες τις σωματικές του λειτουργίες, ξαπλωμένος και κρατά στο χέρι του μία βυζαντινή ρομφαία.
Η ρομφαία είναι μέσα στο θηκάρι της, αλλά κάθε χρόνο το χέρι του Ιωάννη τραβά μέρος του ξίφους έξω. Όταν το ξίφος αποχωριστεί της θήκης του τότε θα έρθει η ώρα που προφήτευαν οι άγιοι για την επιστροφή της πόλης στους Έλληνες. Μία τελευταία πληροφορία είναι ότι η ρομφαία είναι σχεδόν έξω από την θήκη της και λίγος είναι ο καιρός που μένει για να αποχωριστεί πλήρως από αυτή.
ΣΗΜΕΡΑ, η μνήμη του Αγίου Ιωάννη Δούκα Βατάτζη του Ελεήμονος, τιμάται και εορτάζεται στο βυζαντινό Διδυμότειχο, επάνω στην Εκκλησιά του Χριστού Σωτήρα του κάστρου, όπου και υπάρχει σαν θησαυρός η φορητή εικόνα του Αγίου, δημιούργημα της λαϊκής τέχνης του 1958, που πάνω της έχει γραμμένο και το Απολυτίκιό του:
«Τον λαμπρόν Βασιλέα και των πιστών μέγα καύχημα και των νυμφαίων το κλέος, Ιωάννην τιμήσωμεν, εν ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, την μνήμην επιτελούντες αυτού, συμφώνως ανακράζοντες. Δόξα τω σε Δοξάσαντι, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα των ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα»
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ
Georgijevic, Bartolomej (ca. 1510-ca.1566):
De Afflictione, Tam Prognoma, sive Praesagium Mehemetanorum : primùm de Christianorum calamitatibus, deinde de suae gentis interitu, ex Persica lingua in Latinum sermonem conversum. – Antverpiae : Antverpiae, Cura Et impendio Bartholomaei Georgieuits, typ. Eg. Copenij, [1545].
«ο ημέτερος Πατισάχ θα επέλθη και θα καταλάβη το βασίλειον των απίστων. Θα λάβη προσέτι εις την κατοχήν του το κόκκινον μήλο και θα το έχει υποχείριον.
Αν δε επί επτά έτη το ξίφος των Χριστιανών δεν ανελκυσθή, θα μείνει κύριος αυτών μέχρι του δωδεκάτου έτους.Θα οικοδομήση οικίας, θα φυτεύσει αμπέλους, θα περιφράξει κήπους και θα γεννήση υιούς.
Αλλά μετά το δωδέκατον έτος από της χειρώσεως του κόκκινου μήλου, το ξίφος των Χριστιανών θα γυμνωθεί και θα διώξει τους Τούρκους.»
Η προφητεία αυτή δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 1545 και έπειτα το 1548.
Ομοίως λόγος έγινε και στο δημοσίευμα του 1634 και 1657.
Υπάρχει και μία άλλη οπτική,
Μαρμαρωμένος βασιλιάς είναι πχ ο μέσος νεοέλληνας που βαπτίστηκε νήπιο, σαρκικά, και λόγω της μη πνευματικής του ζωής έπειτα παρέμεινε νήπιο, πνευματικά. Κληρονόμησε το επουράνιο βασίλειο που είναι άφθαρτο από τα γενοφάσκια, όπως συμβαίνει σε ένα βασίλειο (!), αλλά δεν το διοικεί!!! Μένει στάσιμος!!!
Ως εκ τούτου αν και βαπτισμένος, δηλαδή μιμητής του Επουράνιου Βασιλέα Χριστού, είναι ΑΝΩΡΙΜΟΣ-ανήμπορος να διοικήσει το βασίλειο που του δωρηθηκε με τη βάπτισή του. Εάν ενηλικιωθεί πνευματικά, ανασταινεται και αποτελεί δοχείο Χάριτος, όπου, προσέξτε παρακαλώ:
«Χάρις του Θεού» είναι η μετάφραση της λέξης-ονόματος «Ιωάννης».
Αν έρθει κάποιος «εκλεκτός», που μπορεί να είναι ο αναστημένος Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, αυτός δεν έρχεται αν ο αληθινός μαρμαρωμένος βασιλιάς, ΤΟ ΜΕΣΟ ΑΠΟΛΩΛΩΣ ΠΡΟΒΑΤΟ ανεξαρτήτως κοσμικής θέσης, δεν μεταννοήσει!
Η Ελλάδα συμπεριφέρεται όπως ένας μοναχός. Έχει απαρνηθεί όλα τα δίκαιά της τα πατρογονικά για να κρατήσει την πίστη της! Αν δεν τη θερμάνει, κάνει τζάμπα κόπο, είναι σαν να μπήκε σε μάρμαρο και να μην κάνει τίποτα ωφέλιμο. Κι ας γυρεύει τους ισχυρούς του κόσμου -αυτοί δεν μπορούν να της δώσουν ζωή-!
Αν τη θερμάνει όμως, ανασταίνει την ύπαρξή της!
Έτσι ερμηνεύω τα του «μαρμαρωμένου βασιλιά». Είναι αντίστοιχο της μετάνοιας των Νινευιτών.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
και δύο επιπλέον σχόλια από κάποια προφητεία που αναφέρει το όνομα με την ερμηνευτική της συλλογικής μετάνοιας τύπου Νινευής που θεωρώ ότι ταιριάζει και με πνεύμα παραβολής στα λεγόμενα
«ανδρίζου Ιωάννη»
που μετφράζεται επίσης σε «έχε θάρρος εσύ που έχεις τη χάρη Του Θεού» (κατά το «ει ο Θεος μεθ’ ημών ουδεις καθ’ημών») και όχι μόνο σε «έχε θάρρος Γιάννη»
(Αγίου Μεθοδίου Πατάρων):
«ἀπέλθετε ἐπὶ τὰ δεξιὰ μέρη τῆς Ἑπταλόφου (κοιτώντας τους Αγίους Τόπους, δεξιά της πόλης είναι η Ελλάδα), καὶ ἐκεῖ εὐρήσεται ἄνθρωπον ἐπὶ δύο κίονας (αναφορά στο χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό «ελληνικό τύπο»), ἱστάμενον ἐν κατηφεία πολλὴ (από τις κακουχίες και τα μνημόνια!) (ἔσται δὲ λαμπρὸς τὸ εἶδος (από την προϊστορία μας, δε λέμε «δωσαμε τα φωτα μας στον κόσμο»;;;), δίκαιος (από τα δίκαιά μας και τους νεκρούς μας που αφήσαμε πίσω στα ολοκαυτώματα των αδερφών Αγίων μας), ἐλεήμων (γιατί πρακτικά χαρίσαμε όλα τα ΕΔΑΦΗ και την ιστορία μας για να κρατήσουμε την ΠΙΣΤΗ μας, ενω δεν κάναμε μονοπώλειο στη λειτουργική γλώσσα ή στην πίστη αλλά την προσφέραμε χωρίς απαιτήσεις να μας μοιάσουν ή να μας έχουν αναφορά), φορῶν πενιχρά (γιατί στη σύγχρονη ιστορία μας είμαστε ένας ΦΤΩΧΟΣ και ΑΔΥΝΑΜΟΣ κοσμικά λαός, με κρατισμό αντίστοιχο προτεκτοράτου), τὴ ὄψει αὐστηρὸς (βάσει των αιχμαλωσιών και των παθημάτων μας, σκληραγωγημένοι) καὶ τὴ γνώμη πράος (αφού δεν είμαστε ένας λαός επεκτατιστής που κυνηγάει τους πολέμους ενάντια στους γειτόνους του ούτε ειτουργούμε εκδικητικά!)»
Γεωγραφικά: οι επίπεδοι χάρτες αποτελούν «λαθος» ως προς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της σφαιροειδούς και κεκλιμένης ως προς την νοητή κατακόρυφο ΓΗΣ. Για του λόγου το αληθές:

Δεξιά της Κωνσταντινούπολης είναι η Ελλάδα, η ιδρύτρια της πόλης αυτής και νομιμη κοσμικά δικαιούχος
Πού ξέρετε; Ίσως η επιστροφη στις ριζες δεν είναι προνόμιο μόνο κοσμικών βασιλείων. 😉
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
και ολοκληρώνοντας σε αυτά που αναφέρετε:
περί «ρούχων»: ερμηνεύονται τα απομεινάρια της ρωμιοσύνης που επιζούν στα μέρη μας και ντύνουν ακόμα τον πολιτισμό μας. Ξεπερασμένα μεν, αλλά αυτούσια. Η ανάδειξη της «βυζαντινής» μας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ό,τι πιο πρόσφατο «μεγαλοπρεπο» έχουμε να επιδειξουμε.
περί «θηκαριού και ρομφαίας», ερμηνεύονται ως το συλλογικό αυτεξούσιο και η συλλογική ελεύθερη βούληση των βαπτισμένων χριστιανών. Οι αποστάσεις δηλώνουν χρόνο μέχρι να αποφασίσουμε ομοθυμαδόν να αποκοπούμε από αυτά που μας κρατάνε απομακρυσμένους από το Χριστό και να κόψουμε «μαχαίρι» το αμαρτωλό παρελθόν μας, συντασσόμενοι με τον Δημιουργό μας.
υγ το «ανδρίζου» μπορεί κάλιστα να σημαίνει «ενηλικιώσου» εσύ που «έχεις τη χάρη» (τουτέστιν είσαι μετανοημένος και συνειδητοποιημένος χριστιανός)
Φαίνεται έντονα με παραβολή και έχει σωτηριολογική σημασία. Και πάλι, αυτό δεν αποκλείει την ύπαρξη ενός ακριβώς τέτοιου προσώπου που διατηρει΄ται μέχρι νεωτέρας. Η μετάνοιά μας προεικονίζει και προεικονίστηκε.
Λέγεται πως στα έσχατα χρόνια θα προσφερθεί απλόχερα η Χάρη στην Εκκλησία, σωστά;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!