Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνορθοδοξη προταση χολεβας

*Από το εξαιρετικό βιβλίο του Κωνσταντίνου Χολέβα: «Η Ελληνορθόδοξη πρόταση»

~ Η πιο σκοτεινή ώρα της νύκτας είναι λίγο πριν την ανατολή του ηλίου. Έτσι και τώρα.

Ενώ ακούω φωνές απαισιοδοξίας για την οικονομική, κοινωνική και πνευματική κρίση του τόπου μας, αρχίζω να βλέπω το φως που γλυκοχαράζει.

…Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ελπίδα που τρέφει κάθε Χριστιανός. Την ελπίδα που έρχεται μετά από προσευχή, από μελέτη της Ιστορίας μας, αλλά και από ανάγνωση των ελπιδοφόρων μηνυμάτων που φέρνει το ξημέρωμα.

Έχω πλήρη επίγνωση των δυσχερειών της κοινωνίας μας, του λαού μας, των συνανθρώπων μας. Αλλά πιστεύω αυτό που ακούω και από σοφούς Γέροντες και πνευματικούς. Ότι η κρίση θα μας φέρει πλησιέστερα προς τις πραγματικές αξίες. Θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι είχαμε διαλέξει τον λανθασμένο δρόμο του υλισμού, ευδαιμονισμού και καταναλωτισμού. Ότι τώρα μπορούμε να κάνουμε μια καλύτερη προσωπική και εθνική ενδοσκόπηση. Να ανακαλύψουμε το χρυσάφι που κρύβει η γη μας, η παράδοσή μας, η Εκκλησία μας, η Γραμματεία μας. Να ξαναβρούμε τον εαυτό μας που είχαμε χάσει. Να παύσουμε να παρασυρόμαστε από οθνείες ιδεολογίες, οι οποίες άλλοτε μας ανάγκαζαν να λησμονούμε την εθνική μας ταυτότητα και άλλοτε να αδιαφορούμε για την κοινωνική δικαιοσύνη. Ξενόφερτα ήθη και βιβλία ήθελαν να μας πείσουν ότι το εθνικό και το κοινωνικό είναι ασυμβίβαστα. Ότι δήθεν ο πατριωτισμός και ο σεβασμός στη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού συγκρούονται με την αγάπη προς τον πλησίον.

Και όμως στην Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας αυτές οι δύο αξίες εναρμονίζονται και συνυπάρχουν.

…Ως Έλληνες Ορθόδοξοι αποδεχόμαστε την Οικουμενική διάσταση της Χριστιανικής διδασκαλίας και του Έλληνος λόγου. Όμως αμφισβητούμε την υλιστική παγκοσμιοποίηση, η οποία γκρεμίζει τα σύνορα για να μεταδώσει πιο γρήγορα την κρίση μιας χώρας σε πολλές άλλες και για να πολτοποιήσει την εθνική ταυτότητα και την ιδιοπροσωπία των λαών.

...Η Ελληνορθόδοξη απάντηση θα είναι ξεχωριστή και μοναδική. Θα αντισταθούμε στις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο με οικονομικά μέτρα, αλλά με την πίστη μας στον Θεό, με την αισιοδοξία που διδάσκει η ιστορία μας, με την επιχειρηματικότητα που αρμάτωνε εμπορικά καράβια επί Τουρκοκρατίας και τα μετέτρεπε όταν χρειαζόταν σε πολεμικά, με την αλληλεγγύη που μας διδάσκουν των Ελλήνων οι κοινότητες, με την αγάπη μας για τα γράμματα και την παιδεία, με το φιλότιμο των Εθνικών Ευεργετών που προετοίμασαν το 1821 και το 1912-13.

Το βλέπω το φως που γλυκοχαράζει. Τώρα που φτάσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο θυμόμαστε τον Κωστή Παλαμά, ο οποίος προφητεύει στην Ελλάδα μας – και στην Κύπρο και στην Ομογένεια – ότι θα ξαναδεί να «φυτρώνουν, ω χαρά, τα φτερά, τα φτερά τα πρωτεινά σου, τα μεγάλα». Θέλει δουλειά και προπάντων Πίστη και αυτοπεποίθηση. Αλλά θα βγούμε από το σκοτάδι της κρίσης. Γιατί το πιστεύουμε. Και διότι τα όπλα μας είναι πρωτίστως πνευματικά, πολιτιστικά, ηθικά. Με τη βοήθεια του Θεού ας αναβαπτίσουμε τη νεολαία μας στην Ελληνορθόδοξη Παιδεία και το φως δεν θα αργήσει!

*Απόσπασμα από το κείμενο

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΙΤΕ: ⇒             ΕΔΩ