Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Ευαγγελισμός: Ένα μήνυμα ελευθερίας» στο πλαίσιο των πνευματικών ομιλιών που διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Πανοράματος.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε μεταξύ άλλων: «Γιορτάζουμε την Εθνική μας Παλιγγενεσία αλλά δεν θα υπήρχε Παλιγγενεσία εάν δεν υπήρχε η Εκκλησία. Διότι απλά δεν θα υπήρχε λαός που να ζητάει να ελευθερωθεί. Θα μου πείτε ότι υπερβάλλω. Όχι. Μας το αποδεικνύει αυτό το ότι αρκετοί νεοέλληνες λένε «αρκεί να περνάω καλά και δεν με νοιάζει να είμαι κάτω από τον Γερμανό, τον Τούρκο ή τον Βούλγαρο». Μας το αποδεικνύουν σήμερα εκείνοι που καίνε τις σημαίες όταν εκείνοι θυσιάστηκαν για τη σημαία. Γιατί εκείνοι δε φοβόντουσαν το θάνατο και γι΄αυτό έβαλαν σαν σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος».

Δεν ήτανε ανόητοι οι Πατέρες μας. Ήξεραν ότι ο Χριστός με την Ανάστασή του είχε καταργήσει το θάνατο και γι΄αυτό όλοι οι αγωνιστές της Επανάστασης ήταν βαθυτάτης πίστεως. Η Παναγιά υπέγραψε την ελευθερία της πατρίδας μας και δεν παίρνει την υπογραφή της πίσω, λέει ο Κολοκοτρώνης. Βλέπετε τις προτάσεις: δε χρειάζονται οι παρελάσεις, δεν χρειάζονται τα στεφάνια. Όλα αυτά γίνονται για να ξεχάσουμε. Απλά για να ξεχάσουμε. Και ένας λαός που ξεχνάει ισοπεδώνεται. Σήμερα χρειάζεται ένας καινούργιος Ευαγγελισμός για τον τόπο μας.

Να εμπιστευόμαστε την αγάπη του Χριστού και της Παναγίας μας, να βλέπουμε ότι αυτή η αλήθεια του Χριστού είναι η μόνη που φροντίζει τη ζωή των ανθρώπων και δεν τον οδηγεί στην καταστροφή. Από την άλλη πλευρά αν θέλουμε να είμαστε άξιοι των προγόνων μας, θα πρέπει να έχουμε πίστη και ανδρεία ψυχής όπως και τότε που φαινόταν ότι οι εχθροί ήταν πολλοί αλλά τελικά νίκησαν οι ταπεινοί Έλληνες. Ήταν δυνατός ο Θεός που τους προστάτευε.

Έτσι και σήμερα, η πραγματική Ελλάδα θα νικήσει και πάλι εάν το πιστέψουμε και εμείς και αγωνιστούμε ο καθένας όπου είναι, ότι και αν είναι, ότι και αν κάνει. Είναι η ώρα της ευθύνης του καθενός μας διαφορετικά δεν δικαιούμαστε να γιορτάζουμε τίποτα. Αναφερόμενος στους αγωνιστές της Επανάστασης, είπε ότι όταν πήραν τα όπλα είπαν πρώτα «υπέρ Πίστεως» και μετά «Υπέρ Πατρίδος» και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας τα λόγια των αγωνιστών: «να το θυμάστε αυτό. Και αν διαφωνείτε διαγραφείτε από Έλληνες».

http://thess-voice.com/ , http://www.vimaorthodoxias.gr