Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνικο σχολειο παναμας

«Κάθε Δευτέρα όλοι οι μαθητές του ελληνικού σχολείου του Παναμά ψάλλουν το πρωί τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας. Οι Παναμέζοι μικροί μαθητές έχουν μάθει τους στίχους του Εθνικού μας Ύμνου και τον ψάλλουν μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές μπροστά από την ελληνική και την παναμέζικη σημαία».

Το μεγαλύτερο ελληνικό σχολείο σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Παναμά και λεγεται «Atenea» (Αθηναία)!

Αξιοσημείωτο είναι πως στην συντριπτική τους πλειονότητα οι μαθητες είναι Παναμέζοι που αγαπάνε την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Ανάμεσά τους και παιδιά οικογενειών Ελλήνων που ζουν στον Παναμά. Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία.

Το ελληνικό σχολείο του Παναμά έχει περισσότερους από 1.000 μαθητές!

Επισης αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό Κράτος απουσιάζει παντελώς από αυτή την πρωτοβουλία, αφού δεν στέλνει ούτε δασκάλους αλλά ούτε και διδακτικό υλικό στον Παναμά. Το ελληνικό σχολείο του Παναμά είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και κατέχει κορυφαία θέση στην ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας.

Κάθε Δευτέρα όλοι οι μαθητές του ελληνικού σχολείου του Παναμά ψάλλουν το πρωί τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας. Οι Παναμέζοι μικροί μαθητές έχουν μάθει τους στίχους του Εθνικού μας Ύμνου και τον ψάλλουν μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές μπροστά από την ελληνική και την παναμέζικη σημαία.

«Ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να κατέχουν πλήρως την ελληνική γλώσσα, είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχουν και πάρα πολλοί Έλληνες εδώ για να κάνουν πρακτική. Οι 10 μέρες που πάνε στην Ελλάδα οι μαθητές δεν αρκούν βέβαια. Ωστόσο, έχουν γερές βάσεις, μαθαίνουν τη σχέση των ισπανικών λέξεων με την ελληνική, με αυτόν τον τρόπο έχουν ένα υπόβαθρο και για τα ισπανικά τους. Στο Μεξικό και στη Βενεζουέλα υπάρχει ειδικό βιβλίο στο λύκειο για την ετυμολογία, έχει να κάνει με την ελληνική γλώσσα. Εδώ όμως τα παιδιά μαθαίνουν στοιχεία της ελληνικής γλώσσας από πολύ μικρή ηλικία», καταλήγει ο καθηγητης κ. Άλκης Κόλλιας.

Η δασκάλα του ελληνικού σχολείου Παναμά Κική Ανδριωμένου γεννήθηκε στον Παναμά από Έλληνες μετανάστες

-Αισθάνεστε ότι εδώ σε αυτό το σχολείο έχετε μια ειδική αποστολή;

«Ναι, το αισθάνομαι αυτό. Μεταδίδω στα παιδιά στοιχεία από τον ελληνικό πολιτισμό, τους λέω για τη Μεγάλη Εβδομάδα, και τους αρέσουν πολύ όλα αυτά που σχετίζονται με τα έθιμα μας, ρωτάνε συνέχεια για να μάθουν για την Ελλάδα».

Οι μαθητές του ελληνικού σχολείου Παναμά στην συντριπτικη πλειονότητα τους είναι Παναμέζοι!

Ανάμεσα τους βρίσκονται και παιδιά οικογενειών Ελλήνων!

«Το σχολείο μας δημιουργήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία του Χαράλαμπου Τζανετάτου, που είναι ο ιδρυτής της Ένωσης Ελλήνων ο οποίος θέλησε να αφήσει ένα έργο στον Παναμά που να είναι ελληνικό. Ενδιαφέρθηκε πολύ για το θέμα της εκπαίδευσης», δηλώνει η διευθύντρια του ελληνικού σχολείου κ. Ντε Πάλμα.

«Αυτό είναι ένα σχολείο στο οποίο επιδιώκουμε να προωθήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό, διδάσκουμε την ελληνική γλώσσα, μαθαίνουμε στα παιδιά ελληνικούς χορούς και στο τέλος όταν οι μαθητές ολοκληρώσουν τις σπουδές τους κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα και εκεί ουσιαστικά βιώνουν όσα διδάχθηκαν. Γνωρίζουν αυτή την πανέμορφη χώρα και κάνουν πρακτική στην ελληνική γλώσσα. Ουσιαστικά είναι ένα Ίδρυμα, προσφέρουμε κοινωνικό έργο και βοηθάμε και όσους έχουν ανάγκη».

«Το σχολείο δημιουργήθηκε το 2002 και είχε 36 μαθητές. Σιγά σιγά το σχολείο αναπτύχθηκε, χτίστηκαν νέες εγκαταστάσεις, δημιουργήθηκε το μουσείο, τη βιβλιοθήκη και το Γυμνάσιο και Λύκειο και σήμερα πλέον έχουμε δυο κτίρια για το Δημοτικό. Ξεκινήσαμε με 36 μαθητές και σήμερα έχουμε 1090 μαθητές», δηλώνει η κ. Λουντμίλα Ντε Πάλμα.

Στον Παναμά ζουν περίπου 1.500 Έλληνες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάστηκαν σκληρά για χρόνια και κατάφεραν να δημιουργήσουν μεγάλες και επιτυχημένες επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της εστίασης και των τροφίμων. Οι Έλληνες έχουν ανοίξει εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, ακόμη και τράπεζες, ενώ έχτισαν και ουρανοξύστες.

Στην πρωτεύουσα του Παναμά υπάρχει και Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ανά διαστήματα η ελληνική κοινότητα διοργανώνει και ελληνικό φεστιβάλ με ελληνική μουσική, φαγητά και χορούς, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών Παναμέζων.

Ρεπορταζ: Ιασωνας Πιπινης Αλβαραδο – Ελληνοπερουβιανος δημοσιογραφος (ανιψιός του πρώην προέδρου του Περού Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο!)

*Χαρμολυπηρο το γεγονος, οτι ενω στον τοπο της η Ελλαδα καταφρονειται και ξεθωριαζει… ταυτοχρονα ομως σε ολα τα μηκη και πλατη της Γης αγαπιεται, τιμαται και ζωγραφιζεται με τα πιο ζωηρα χρωματα!!!

ΠΗΓΗ