Η διάκριση μια πνευματική αρετή… βοηθός για αγιότητα και σωτηρία

Η διάκριση μια πνευματική αρετή... βοηθός για αγιότητα και σωτηρία

Από το ρήμα (ελληνική λέξη) διακρίνω προέρχεται το επίθετο διακριτικός, ή, ό, και το ουσιαστικό η διάκριση.

Είναι γνωστό σε όλους μας και σε όλους τους τομείς ότι έχει διαχρονική ισχύ και αξία η αρετή της διάκρισης…

Όπου κυριαρχεί αυτό το πνεύμα, είναι δεδομένο ότι υπάρχει σεβασμός της αξιοπρέπειας, της τιμής και της προσωπικότητας του κάθε ατόμου. Είναι αξιοσημείωτο το ρητό: ”Πασών των Αρετών μείζον η διάκρισις”.

Από την Αρχαιότητα και μέχρι σήμερα οι φορείς αυτού του αγαθού είναι καλλιεργημένες προσωπικότητες, ανώτεροι άνθρωποι, γεμάτοι από τα αγαθά που μας προσφέρει στον καθένα μας η ζωή προπαντός εάν μιλήσουμε και στην γλώσσα της εκκλησίας είναι χαρίσματα του Παναγίου Πνεύματος.

Αυτό θεώρησαν πρωταρχικό κανόνα οι άγιοι Πατέρες και στις ημέρες μας έκαναν θραύση οι σύγχρονοι άγιοι, Παΐσιος ο Αγιορείτης και ο Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.
Γιατί φεύγουν δεκάδες νέοι και νέες με όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα στο Άγιον Όρος, γίνονται μοναχοί, και μοναχές σε Ιερές Μονές.

Ζητούν τους τρόπους για να ξεφύγουν από την αχλή και την κοσμική νοοτροπία που σε θέλει ξερόλα σε όλα ή σε βάζει στην διαδικασία του ωχαδελφιμού, της αδιαφορίας για όλα. Οι πνευματικά,  καλλιεργημένοι άνθρωποι ζουν την διάκριση σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Δεν υπερβάλουν.

Δεν σκανδαλίζουν. Έχουνε μέτρο στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς τους. Με διάκριση ξεχωρίζεις πότε και πού και πώς θα συμπεριφέρεσαι. Όλοι μας στη ζωή διδασκόμαστε μέσα από τα λάθη μας και τις τυχόν υπερβολές μας.

Αυτό είναι πείρα. Είναι σίγουρο όπου δείξουμε αδυναμία, υπερβολική αγάπη και συμπάθεια εκεί εισπράτουμε την αχαριστία, την προδοσία, την υποκρισία. Ακόμη και από το δικό σου άμεσο περιβάλλον. Την οικογένειά σου.

Το ίδιο ανατρέφεις τα παιδιά σου λίγα ή σε μεγαλύτερο αριθμό, τους προσφέρεις την αγάπη, την ζωή σου ολάκερη, την περιουσία σου, τον εαυτό σου  και εκείνα αλληλομισιούνται, αλληλομαχαιρώνονται και μέσα σου ζωνταντεύει το εξής δίλημμα.

Μήπως δεν ήμουνα σωστός γονιός; Στην εργασία σου το ίδιο. Σε κάθε σου δραστηριότητα ή επιλογή συναντάς πολλές φορές το αντίθετο της διάκρισης… τους αδιάκριτους. Τους μάγκες, του αναιδείς, τους γυμνοσαλίγκαρους. Δοσίλογοι και υποκριτές. Η διάκριση δεν έχει να κάνει με την μόρφωση, την κοινωνική καταξίωση, την κοινωνία των πλουσίων ή των πτωχών.

Η διάκριση είναι καλλιέργεια εσωτερική. Επίπονη πολλές φορές αλλά συμφέρουσα για την ψυχή και την ηρεμία μας.

Ο Απόστολος Παύλος λέγει. Όλα μου επιτρέπονται να τα κάνω, να τα πω, αλλά δεν είναι όλα όμως για το συμφέρον της ψυχής μου.

Ένας σοβαρός λόγος που η ανθρωπότητα ολάκερη κρίνεται είναι εξαιτίας της σύγχρονης εξέλιξης του διαδικτύου και του άμετρου κουτσομπολιού. Αδιάκριτοι και άσχετοι σχολιασμοί, χωρίς κανένα πνευματικό συμφέρον.

Εκατοντάδες περιοδικά, εκπομπές σε τηλεοράσεις, δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για τη ζωή των άλλων, την κάθε κοσμική εμφάνιση και την πρόσκαιρη ματαιοδοξία των ανθρώπων.

Οι ήρωες και τα πρότυπα των παιδιών, είναι η βία, η ανηθικότητα, η επιθετικότητα, η ζήλεια, ο φθόνος. Ζούνε το σύγχρονο μαρτύριο της μοναξιάς. Έφυγε το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας. Του ωραίου συναγωνισμού. Της φιλίας που σε έκανε από παιδί νηπιαγωγείου μέχρι το Πανεπιστήμιο, το στρατό και μετά να ζεις με αναμνήσεις ωραίων ανθρώπων και σχέσεων πνευματικής αγάπης και φιλίας.

Όταν ξαναζωντανέψει αυτό το ένστικτο της πνευματικής διάκρισης που λείπει στις μέρες μας από την πολιτική, κοινωνική, επαγγελματική ζωή του τόπου μας τότε θα ζήσουμε ωραίες ημέρες χαράς και ευδαιμονίας.

Ο πρώτος που δίδαξε την διάκριση ήτανε ο ίδιος ο Χριστός, η Παναγία μας, οι Απόστολοι και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Με σιωπή, με πολύ προσευχή, νηστεία και μυστηριακή ζωή, αποκτούμε όλοι μας με την χάρη του Θεού την αυτογνωσία μας. Πρώτα απ’ όλα το ενδιαφέρον, η καλοπροαίρετη συμβουλή γίνεται ευπρόσδεκτη και διδακτική όταν όλοι μας, και εγώ που σας τα γράφω, γνωρίσουμε την ταπείνωση και την μετάνοια. Τα λάθη είναι για εμάς.

Το να παραμένουμε στο λάθος είναι σατανική και διαβολική ενέργεια. Ας αρχίσουμε άμεσα την δική μας σωτηρία, για να σωθούμε εμείς και σίγουρα θα αξιώσει ο Θεός να σωθούν και οι άλλοι.

Γιατί πολλές φορές πέφτουμε στην πλάνη και σκοτωνόμαστε να σώσουμε τους άλλους, που στο φινάλε τους έχει και εκείνους και εμάς αναλάβει ο Θεός και κινδυνεύουμε να χαθούμε εμείς.
Προσοχή αδέλφια μου! Λοιπόν. Σύζυγοι, μάνες, γιαγιάδες, κληρικοί, λαϊκοί, πολιτικοί. Διάκριση, Διάκριση, Διάκριση σε όλα. Αμήν

Γράφει ο Κυριάκος Μανέττας
Κληρικός-εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

Πηγή: www.rodiaki.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.