Αποτέλεσμα εικόνας για αχρηματη κοινωνια

Σχόλιο ιστολογίου (ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ): μαζί με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες επιδιώκουν την κατάργηση των μετρητών, για να πατάξουν δήθεν την φοροδιαφυγή.  Εμείς τους λέμε τι θα κάνετε με τις offshore; Πως θα καταπολεμήσετε το μαύρο χρήμα της μίζας, του χρηματισμού και της απάτης; Ενδιαφέρον έχει στο τέλος του δημοσιεύματος για την περίπτωση της Φιλανδίας.

Αν όλα αυτά δεν είναι φασιστικά, τότε τι είναι; Ο ΟΟΣΑ ξεχνά ότι περισσότερο από το 80% των επιχειρήσεων χρωστούν και για κάθε Ευρώ που πάει στον τραπεζικό τους λογαριασμό γίνεται αυτόματη κατάσχεση. Η φοροδιαφυγή είναι συνέπεια της φοροληστείας.

ΟΟΣΑ: Παντού POS για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή

Σε μελέτη Ελλήνων οικονομολόγων (Αρταβάνης κ.ά) επανέρχεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το σημαντικό πρόβλημα φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών.

Όπως σημειώνει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, το 40% του εισοδήματος των
ελευθέρων επαγγελματιών δεν δηλώνεται, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο η παραοικονομία στη χώρα μας.

Για να καταπολεμηθεί ο Οργανισμός επικροτεί τις προσπάθειες που γίνονται για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών παντού. Στην έκθεσή του υποστηρίζει ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υποχρεωτική χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ θα πρέπει να καθιερωθεί και να επεκταθεί η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ιταλία.

Κρίσιμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θεωρεί ο ΟΟΣΑ τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα αιρετικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες την περίπτωση της Φινλανδίας όπου βιντεοσκοπούνται και ταυτοποιούνται οι αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών της ταυτότητας του προσώπου που κάνει την ανάληψη στις φορολογικές αρχές. Πρακτικά, επιχειρείται έτσι να καταγραφεί η κατοχή μετρητών η οποία στη συνέχεια συνήθως χρησιμοποιείται για απρόσωπες και ανώνυμες δαπάνες για τις οποίες δεν εκδίδονται παραστατικά.

Σπύρος Δημητρέλης

ΠΗΓΗ

eleftheroiellines.blogspot.com