Σχετική εικόνα

Άγιος Ευσέβιος: Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, τον ονομάζει στύλο και εδραίωμα της αλήθειας και μεγάλο φωστήρα και κανόνα πίστεως. 

Η Εκκλησία της Κύπρου με ένα ακόμα καταπληκτικό αφιέρωμα μας γνωρίζει την δύναμη της πίστης.

Ας δούμε την μεγαλοψυχία του Αγίου που πήγαζε από την πίστη του στον Κύριο και διατηρήθηκε ακλόνητη παρά τα βασανιστήρια.

Αυτή αποτελεί και τον φάρο που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε Χριστιανός.

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσεβίου, επισκόπου Σαμοσάτων, ο οποίος έζησε κατά τον 4ο αιώνα και υπερασπίστηκε σθεναρά την Ορθοδοξία, απέναντι στους φιλοαρειανούς αυτοκράτορες Κωνστάντιο και Ουάλη και τον Ιουλιανό τον Παραβάτη.

Υπέστη πολλά δεινά και εξορίες και πέθανε μαρτυρικά.

Σε επιστολή του προς αυτόν, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, τον ονομάζει στύλο και εδραίωμα της αλήθειας και μεγάλο φωστήρα και κανόνα πίστεως.

Πέθανε το 380 μ.Χ., ένα χρόνο πριν τη Β΄Οικουμενική Σύνοδο, αφού μια φανατική αιρετική γυναίκα τον χτύπησε με μια πέτρα στο κεφάλι.

Ο άγιος Ευσέβιος, που είχε τέτοια μαρτυρική τελείωση, ζήτησε να μην τιμωρηθεί η γυναίκα που τον χτύπησε, και παρέδωσε το πνεύμα του με τα λόγια του αγίου Στεφάνου, όταν τον λιθοβολούσαν: «Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

πηγη: Η Εκκλησία της Κύπρου