Κάθε καλοκαίρι η πατρίδα μας πλήττεται από πυρκαγιές. ..  Πλησιάζει άλλωστε και η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος είχε πει ότι «οι άνθρωποι θα μείνουν πτωχοί γιατί δεν θα’ χουν αγάπη στα δέντρα».   Και ο Γέροντας της Πάτμου ο μακαριστός π. Αμφιλόχιος Μακρής, τόνιζε στην αγάπη στα δέντρα.

Ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ, στο βιβλίο του «Αρχή Ημέρας.  Η ορθόδοξη προσέγγιση της Δημιουργίας» (Γουέαρ Κ., 2007, «Αρχή Ημέρας.  Η ορθόδοξη προσέγγιση της Δημιουργίας»Ιερόν Προσκύνημα Αγίου Γεωργίου του Εν Ιωαννίνοις, Ιωάννινα), αναφέρεται σε ένα περιστατικό που αποδεικνύει  ότι η οικολογική κρίση «δεν μπορεί να λυθεί χωρίς αγάπη»: «Θυμάμαι τώρα, πώς στη δεκαετία του 1960, όταν ήμουν διάκονος στη Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Πάτμο, ο γέροντάς μας, ο πατήρ Αμφιλόχιος, συνήθιζε να μας λέει: Γνωρίζετε πως ο Θεός μας έδωσε μία ακόμη εντολή, που δεν αναφέρεται στην Αγία Γραφή; Είναι η εντολή να αγαπάτε τα δέντρα». 

Πίστευε, πως όποιος δεν αγαπούσε τα δέντρα δεν αγαπούσε το Χριστό.  «Όταν φυτεύετε ένα δέντρο», μας έλεγε,«φυτεύετε ελπίδα, φυτεύετε ειρήνη, φυτεύετε αγάπη και θα λάβετε τη χάρη του Θεού».  Ήταν ένα οικολόγος πολύ πριν η οικολογία έρθει στην επικαιρότητα.  Ακούγοντας τις εξομολογήσεις των χωρικών, τους έβαζε ως επιτίμιο ή ποινή, να φυτέψουν ένα δέντρο.  Και δεν ήταν μόνο αυτό: ο ίδιος περιφερόταν στο νησί για να δει πως πηγαίνουν τα επιτίμια των χωρικών, να δει αν πότιζαν τακτικά το δέντρο που είχαν φυτέψει και αν το φρόντιζαν να μην το φάνε οι κατσίκες.

Το παράδειγμα και η επίδρασή του μεταμόρφωσαν το νησί: εκεί που πριν ογδόντα χρόνια το νησί ήταν γεμάτο ξερές και γυμνές πλαγιές, σήμερα φύονται πεύκα και ευκάλυπτοι.  «Να αγαπάτε τα δέντρα», επέμενε ο πατήρ Αμφιλόχιος.  Δεν είχε δίκιο;

Δεν μπορούμε να σώσουμε ό,τι δεν αγαπάμε».

πηγή: www.pemptousia.gr

monastiriaka3a