Σχετική εικόνα

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου – Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 1 Νοεμβρίου 2018.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους προβλήθηκε μία συνέντευξη της δημοσιογράφου Μαρίας Γιαχνάκη, στην οποία ο έγκριτος ιστορικός Σαράντος Καργάκος μίλησε για την προσπάθεια τεμαχισμού της Ελλάδος από τις μεγάλες δυνάμεις και για την αμοιβή της προδοσίας.

Σε εκείνη τη συνέντευξη μεταξύ των άλλων ο κ. Καργάκος είχε αναφερθεί στη διαφαινόμενη παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στο γειτονικό σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων. Λίγους μήνες αργότερα, στις 17 Ιουνίου το σενάριο της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας έγινε πράξη με την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών.

Ένα μικρό απόσπασμα από τα όσα είχε πει ο κ. Καργάκος σε εκείνη τη συνέντευξη αφορούσε την σχέση που έχουν οι Έλληνες με την προδοσία σε διάφορες φάσεις της Ελληνικής ιστορίας. Είπε λοιπόν: «Και να μην ξεχνάμε ένα πράγμα. Ότι εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε ένας ηρωικός λαός αλλά είμαστε και λαός προδοτών. Στα Μηδικά δεν υπήρξαν Πέρσες που να ελληνίσουν, υπήρξαν Έλληνες που εμήδισαν. Στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου, οι Έλληνες που είχανε πάει με το Δαρείο ήτανε πολλοί περισσότεροι από τους Έλληνες που ήτανε στο πλευρό του Αλεξάνδρου. Η προδοσία είναι μέσα στο αίμα μας. Το θέμα είναι εμείς τι επιλογή θα κάνουμε. Θα θέλουμε να είμαστε απόγονοι του Λεωνίδα ή του Εφιάλτη. Θα θέλουμε να είμαστε απόγονοι του Κολοκοτρώνη ή του Νενέκου. Εδώ είναι το ζήτημα.».

Ποιός όμως ήταν ο Νενέκος; Ο Δημήτριος Νενέκος ήταν Έλληνας οπλαρχηγός της επανάστασης του 1821 ο οποίος κάποια στιγμή τάχθηκε στο πλευρό των Τούρκων και συγκεκριμένα του Ιμπραήμ χάριν υλικών ανταλλαγμάτων. Ο κίνδυνος κατάπνιξης της επανάστασης από τον Ιμπραήμ και τους συνεργάτες του ήταν κάτι παραπάνω από ορατός. Οι Έλληνες επαναστάτες έπρεπε να δράσουν για να σώσουν τον Αγώνα, έτσι στο στόχαστρο λογικό ήταν να βρεθεί και ο Νενέκος. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης λοιπόν διέταξε έναν πολεμιστή του, τον Αθανάσιο Σαγιά, να σκοτώσει τον προδότη Νενέκο. Η διαταγή του Κολοκοτρώνη εκτελέστηκε από τον Σαγιά, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος ο Γέρος του Μωριά στα Απομνημονεύματά του: «Ες τ 1826, ταν πρωτοπροσκύνησε, εχα διατάξει ναν λεγόμενον Σαγι ν τν σκοτώσει.  Σαγις μο ζήτησε τν δειαν καγ εχα τν ρεξιν, κα πάλιν ταν κουσα κα σκλάβωσε τος λληνας τν ντεμπίχιασα μ να γράμμα: πιστε, διατί δν τν σκοτώνεις, πο κόμη μ τος Τούρκους εναι, φο λθε  Κυβερνήτης; Τότε  Σαγις σμιξε τν Νενέκο κα σκοτώθη  Νενέκος…».

Όλοι γνωρίζουμε τον Κολοκοτρώνη, λίγοι θυμόμαστε τον Νενέκο, ελάχιστοι έχουμε ακούσει για τον Σαγιά. Ούτε ο Καργάκος θεώρησε απαραίτητο να τον αναφέρει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε τη συμβολή του Αθανάσιου Σαγιά στην επιτυχία της επανάστασης. Άλλωστε ο ηρωικός ρόλος του είναι διαχρονικός και επιβεβλημένος επειδή πάντα θα υπάρχουνε Νενέκοι, ιδιαίτερα μεταξύ των Ελλήνων όπως επισημαίνει ο Καργάκος.

Τιμή και δόξα λοιπόν στον κάθε Σαγιά που κάνει το καθήκον του προς την Ελλάδα. Δαφνοστεφανωμένος περνάει στην αιωνιότητα, όπως ο Αθανάσιος Σαγιάς.

Στη σημερινή εποχή, οι Νενέκοι πολλοί… οι Κολοκοτρωναίοι λίγοι αλλά αρκούν… Σαγιάδες άραγε υπάρχουν;

Υ.Γ. Στην παρούσα φάση, στους Νενέκους συγκαταλέγονται όσοι στήριξαν ή θα στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Νενέκοι θα είναι όλοι αυτοί που θα υπερψηφίσουν αυτή την επαίσχυντη συμφωνία στη Βουλή. Ας τους τοποθετήσει η συνείδηση των Ελλήνων αλλά και η ιστορία εκεί όπου τους αρμόζει, στη λίστα των εθνοπροδοτών. Ας αποτελέσουν το όνειδος για κάθε Έλληνα, για κάθε Άνθρωπο. Είθε να μην αργήσει ο Σαγιάς της πολιτικής, που θα μας απαλλάξει από αυτόν τον συρφετό των Νενέκων…

www.antibaro.gr