Σχετική εικόνα

Από την Ελληνική ταινία ‘’ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ’’ (1973)

«Εμπρός των Ελλήνων γενναία παιδιά, να ελευθερώσετε τα ιερά χώματα της Μακεδονίας!

Ο Παύλος Μελάς φώτισε το δρόμο! Πάντα ο Έλληνας κερδίζει με το αίμα του την ελευθερία. Τιμή να πεθαίνεις για την Μακεδονία, για την Ελλάδα! Έλληνες τώρα! Τώρα Μακεδόνες είναι που πολεμάτε για όλα! Για όλα! Ζήτω η Μακεδονία! Ζήτω η ελευθερία!

Εμπρός!!»

Ελληνική ταινία ‘’ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ’’ (γυρίστηκε το 1973)

Έτος παραγωγής: 1973

Διάρκεια: 195′ Είδος: Ιστορική

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Φυλακτός

Σενάριο: Αντώνης Δαυίδ Φωτογραφία: Σταμάτης Τρύπος Μουσική σύνθεση: Γιάννης Σπανός Παραγωγός: Φίλιππος Φυλακτός

Ηθοποιοί: Λάκης Κομνηνός, Καίτη Παπανίκα, Γιάννης Αργύρης, Φαίδων Γεωργίτσης, Άννα Βαγενά, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Γιώργος Τζώρτζης, Λίλη Παπαγιάννη, Λευτέρης Βουρνάς, Νίκος Τσαχιρίδης, Νίκος Βασταρδής, Κώστας Μπαλαδήμας, Λευτέρης Γυφτόπουλος, Ανδρέας Φιλιππίδης, Παντελής Ζερβός, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Νίκος Απέργης, Γιάννης Κανδήλας, Νάσος Κεδράκας, Γκίκας Μπινιάρης, Νίκος Λυκομήτρος, Γιάννης Μαλούχος, Αρτέμης Μάτσας, Μάκης Ρευματάς, Λάκης Γκέκας, Χρήστος Νάτσιος, Γρηγόρης Βαφιάς, Γιώργος Οικονόμου, Έρση Δοξακοπούλου, Κώστας Παπαχρήστος, Νίκος Δενδρινός, Σταύρος Φαρμάκης, Κώστας Φραγκόπουλος, Γιώργος Τζέρμπος, Θεόδωρος Πετρόπουλος, Τάκης Βουλαλάς, Παναγιώτης Μποτίνης, Λευτέρης Γρηγορίου, Κώστας Πολιτίδης, Χάρης Αφεντουλίδης, Ρούλα Χριστοπούλου, Δημήτρης Τσοϊδάκης, Γιάννης Βαλσάμης, Κατερίνα Μπόμπου, Γιάννης Πετράκης, Δήμητρα Γαλάνη (τραγούδι)

Πλοκή: Στα τέλη του 19ου αιώνα, η υπό τουρκική κατοχή Μακεδονία και οι ελληνικοί πληθυσμοί της υποφέρουν διπλά, μιας και οι βούλγαροι κομιτατζήδες δρουν στην περιοχή παράλληλα με τις τουρκικές δυνάμεις. Ο Πάυλος Μελάς (Λάκης Κομνηνός), μέλος της Εθνικής Εταιρείας από τα χρόνια του στην Σχολή Ευελπίδων, αποφασίζει το 1904 να αναλάβει την ηγεσία του αγώνα στη Μακεδονία. Μαζί με τους άνδρες του θα φέρουν σε πέρας τρεις αποστολές, αλλά στο τέλος θα παγιδευτούν, κατόπιν προδοσίας, και ο Μελάς θα σκοτωθεί στο χωριό Σιάτιστα.

Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 και έκοψε 432.989 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 44 ταινίες. Παρά ταύτα, δεν προβλήθηκε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση επειδή θεωρείται από κάποιους ως αλυτρωτική.

Πηγή αναδημοσίευσης: ybulbu

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ