Αποτέλεσμα εικόνας για παπα κοσμασ γρηγοριατησ

Από το νέο βιβλίο: «ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΛΑΒΩΜΕΝΗ ΓΗ – Μαρτυρίες και θαυμαστά γεγονότα για τον Ιεραπόστολο του Κονγκό π. Κοσμά Γρηγοριάτη»

– Τι έχεις να μου πεις για τον ξαφνικό θάνατο του παπα-Κοσμά;

-Πριν φύγει για το Λουμπουμπάσι, ήρθε στην φάρμα, μας έδωσε οδηγίες και μας είπε το πρόγραμμά του. Κάλεσε την γυναίκα μου, την Γερασιμίνα, και της είπε τα εξής παράξενα για μας λόγια:

«Γερασιμίνα, έλα να σου δώσω τον μισθό του άνδρα σου για τον μήνα Ιανουάριο. Και πρόσεξε, θα δαπανάς λίγα-λίγα κάθε μέρα, μέχρις ότου επιστρέψω».

Μας χαιρέτησε και έφυγε. Δεν τον ξαναείδαμε. Ήταν η πρώτη φορά που έδωσε χρήματα στην γυναίκα μου. Πάντοτε μας πλήρωνε στο τέλος του μήνα και τα χρήματα τα έδινε στα χέρια του κάθε εργάτη.

Την νύχτα της Παρασκευής της 27ης Ιανουαρίου 1989, με πήρε με την μοτορόλα (ασύρματο) η αδελφή Θέκλα, συνεργάτις του παπα-Κοσμά, και μου είπε:

«Έχω να σου πω κάτι πολύ σοβαρό και θλιβερό. Αν είσαι μέσα στο σπίτι σου, βγες έξω. Δεν πρέπει να ακούσουν οι άλλοι».

Βγήκα έξω και μου ανέφερε τον θάνατο του πνευματικού μου πατέρα. Εκείνη την νύχτα από την στενοχώρια μου δεν έκλεισα μάτι. Η Γερασιμίνα έκλαιγε συνέχεια.

Σε μισή ώρα η τοπική τηλεόραση του Κουλουέζι ανακοίνωσε ότι ο προϊστάμενος Αρχιμανδρίτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Κολουέζι σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Την ίδια πληροφορία την έλεγε εκείνη την νύχτα κάθε μισή ώρα!

Την άλλη μέρα το πρωί πήρα τους δύο βοηθούς μου, τον Τρύφωνα και τον Δανιήλ, και με το τρακτέρ ξεκινήσαμε για την Ιεραποστολή. Όταν φθάσαμε στο φράγμα της λίμνης, όπου ο παπα-Κοσμάς είχε βγάλει παλαιότερα από τον βυθό ένα παιδάκι δύο ώρες μετά τον πνιγμό του, ο Τρύφωνας άρχισε να ξαφνιάζεται και να μας λέει:

–  Κοιτάξτε εκεί μπροστά…! Δεν βλέπετε;

– Όχι, δεν βλέπουμε τίποτε, του είπαμε εμείς.

– Μα τι μου συμβαίνει; Μόλις τώρα είδα μπροστά μου έναν άνθρωπο λαμπροφορεμένο να ανεβαίνει προς τον ουρανό. Μοιάζει με τον παπα-Κοσμά, τον δικό μας!

Τελικά φθάσαμε στην Ιεραποστολή. Στην εξώπορτα μας υποδέχθηκε λυπημένος ο π. Αγαθόνικος, ο οποίος και μας είπε:

«Μάθατε για το δυσάρεστο γεγονός που μας βρήκε και ήρθατε; Φύγετε αμέσως και μείνετε να προστατεύετε την φάρμα, μέχρι να δούμε τι θα απογίνει»…

*****

Κάποια φορά ήμουν άρρωστος από ελονοσία. Είδα τον παπα-Κοσμά εκείνο το βράδυ στον ύπνο μου. Οδηγούσε το ασθενοφόρο και ήρθε κοντά μου. Με ρώτησε:

– Τι έχεις, Γεράσιμε;

– Ανορεξία και ζαλάδα, του απάντησα.

Μου έκανε εντύπωση, διότι φορούσε και ιατρική μπλούζα. Τον κοίταζα και απορούσα. Μα, αυτός δεν είναι ο παπα-Κοσμάς;

Ήρθε κοντά μου. Έκανε στο πρόσωπό μου τρεις φορές το σημείο του σταυρού και μου είπε:

– Πήγαινε τώρα. Η αρρώστια σου έφυγε! Και να προσέχεις την φάρμα.

Ενώ εγώ ήμουν στο κρεβάτι και κοιμόμουν, νόμιζα ότι ήμουν στο Νοσοκομείο Μουαγκέζι των Προτεσταντών.

Το πρωί σηκώθηκα και ήμουν τελείως καλά και πήγα στην φάρμα για δουλειά!

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΙΤΕ: ⇒    ΕΔΩ