«Άγιος Νικόλαος ή Santa Claus, είναι ορισμένα από τα ονόματα που έχουν αποδοθεί στον Άγιο των Χριστουγέννων, ο οποίος φέρνει τα δώρα στα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων και έρχεται από την καμινάδα. Ο Άγιος Βασίλης, όπως ονομάζεται στην Ελλάδα, είναι μια παγκόσμια φιγούρα που λίγα είναι γνωστά για αυτή.» 

Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου

Ο Άγιος Νικόλαος ή Santa Claus, όπως ονομάζεται στην Αμερική, γεννήθηκε στην Λυκία πριν από 2.000 χρόνια. Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας, του οποίου οι γονείς πέθαναν λόγω επιδημίας όταν εκείνος ήταν ακόμα μικρός. Μετά από αυτή την τραγωδία, ο Νικόλαος πήγε να ζήσει με τον θείο του που ήταν επίσκοπος ενώ στη συνέχεια ανέλαβε και ο ίδιος το ίδιο αξίωμα στην Μύρα. Ο Νικόλαος, ως επίσκοπος ήταν ένας από τους ανώτατους κληρικούς που υπέγραψαν το Σύμβολο της Πίστεως, το οποίο αποτελεί και το πιο σημαντικό δοκίμιο για την χριστιανική πίστη.

Ο θρύλος λέει ότι ο Νικόλαος βοήθησε τρία παιδιά όταν πήγε ένας χασάπης να τα σκοτώσει για να τα πουλήσει για κρέας. Οι προσευχές του Αγ. Νικολάου ανέστησαν τα παιδιά, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί αργότερα ο προστάτης των παιδιών.

Τα λείψανα του, που βρίσκονται τώρα μεταξύ του Μπάρι και της Βενετίας στην Ιταλία, θεωρούνται θαυματουργά. Λέγεται μάλιστα ότι τα λείψανα του Αγίου που βρίσκονται στο Μπάρι δημιουργούν ένα υγρό το οποίο έχει θαυματουργές ιδιότητες.

Από που προέρχεται η παράδοση με τα δώρα;

Ο Νικόλαος είχε την συνήθεια να προσφέρει μυστικά δώρα στους ανθρώπους, ενώ μερικές φορές έβαζε νομίσματα στα παπούτσια των ανθρώπων. Σε μία από τις πιο διάσημες ιστορίες που μιλούν για αυτόν, ο Νικόλαος έμαθε για έναν φτωχό άνθρωπο, ο οποίος είχε 3 κόρες αλλά δεν μπορούσε να πληρώσει για την προίκα τους. Με τον κίνδυνο να καταφύγουν στην πορνεία, ο Νικόλαος αποφάσισε να καλύψει ο ίδιος το απαραίτητο χρηματικό ποσό, πετώντας 3 πορτοφόλια γεμάτα χρυσά νομίσματα, ένα για την καθεμία από το παράθυρο του σπιτιού τους. Αυτή η μυστική προσφορά δώρων στα σπίτια των άλλων ανθρώπων μέσα στο σκοτάδι διαμόρφωσε την παράδοση του Άγιου Βασίλη.

Πότε γιορτάζει ο Αγ. Νικόλαος;

Ο Αγ. Νικόλαος γιορτάζει την ημερομηνία του θανάτου του, 6η Δεκεμβρίου σε πολλές περιοχές του κόσμου. Είχε πεθάνει το 343 σε ηλικία 73 ετών. Οι καλόγριες το μεσαίωνα λέγεται ότι άφηναν ανώνυμα, καλάθια με φαγητά και ρούχα στις πόρτες αυτών που είχανε ανάγκη. Επίσης οι ναύτες επισκεπτόντουσαν λιμάνια κατά τις γιορτές που διοργανώνονταν προς τιμή του Αγ. Νικολάου, όπου έδιναν μικρά δώρα στα παιδιά, κρατώντας τα μεγάλα για τα Χριστούγεννα.

Γιατί ο Άγιος Νικόλαος έχει συνδεθεί με την παραμονή των Χριστουγέννων;

Φαίνεται πως για αυτό ευθύνεται η λογοτεχνία. Το 1821 το πρώτο λιθογραφημένο βιβλίο στην Αμερική, «Ο φίλος των παιδιών», συμπεριλάμβανε μια ιστορία για τον Santa Claus και εκτιμάται ότι είναι η πρώτη που θέλει τον Άγιο να επισκέπτεται τα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων. Το ποίημα The night before Christmas ή A visit from St Nicholas, όπως έγινε στην αρχή γνωστό, το οποίο εμφανίστηκε λίγο αργότερα το 1823 συνέβαλε προς αυτή την δοξασία. Το ποίημα, το οποίο είναι χαρακτηριστικό των Χριστουγέννων, ήθελε τον Άγιο Νικόλαο να επισκέπτεται τον κόσμο και να προσφέρει δώρα.

Για πιο λόγο έχει κόκκινο κοστούμι;

Αν και η πλειοψηφία θεωρεί ότι η Coca-Cola διαμόρφωσε την μορφή του Santa Claus ή του δικού μας Αγίου Βασίλη ντυμένο στα κόκκινα, αυτό δεν αληθεύει στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εικόνα του Αγίου Βασίλη είχε παρουσιαστεί πολύ πιο πριν από τον εικονογράφο Τόμας Νεστ το 1869, ενώ η Coca-Cola λάνσαρε αυτές τις διαφημίσεις το 1931.