Την Β΄ Κυριακή του Τριωδίου, 24 Φεβρουαρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων και προέβη στην εις διάκονο χειροτονία του Κουτλουμουσιανού μοναχού π. Χριστοδούλου Δημοπούλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης, ο Σεβασμιώτατος αφορμώμενος από την Ευαγγελική Περικοπή της παραβολής του ασώτου υπογράμμισε τη δυναμική της μετάνοιας, καθώς και την αναπλαστική της χάρη: «ο άνθρωπος με τη μετάνοια από γεωτροπικός γίνεται ουράνιος», είπε ο Σεβασμιώτατος.

Μετά την τέλεση της χειροτονίας, ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον ιεροδιάκονο π. Χριστόδουλο τού ευχήθηκε να μιμηθεί την ταπείνωση της Παναγίας μας, η οποία εξωραΐζει και ανυψώνει την ψυχή, συγχρόνως, ευχαρίστησε τον Σεπτό Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου για την ευλογία της Θεομητορικής Εικόνας «Φοβεράς Προστασίας», την οποία το αγιορείτικο Μοναστήρι, δια των χειρών του, εκόμισε στη Μητρόπολη.

Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας πλαισιωμένος από πλειάδα κληρικών της Μητροπόλεως υποδέχθηκε τη Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας «Φοβερά Προστασία» και στη συνέχεια χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό.

Ο π.Γεώργιος Μίλκας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Εύοσμο είχε το διακόνημα του κηρύγματος. Ο ομιλητής μεταξύ των άλλων ανέφερε «στην προσωπικότητα της Παναγίας μας θησαυρίζονται τρία ισχυρά όπλα του πνευματικού πολέμου: η ταπεινοφροσύνη, η υπομονή και η προσευχή. Για τούτο, στους φοβερούς πειρασμούς να καταφεύγουμε στη Φοβερά Προστασία. Με τη δύναμη των όπλων Της θα νικάμε πάντα».

ΠΗΓΗ

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στους Αμπελόκηπους

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί με κάθε μεγαλοπρέπεια τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, «Φοβερά Προστασία», από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους. Η εικόνα φθάνει αύριο το απόγευμα (17:15) στο Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αμπελοκήπων και θα παραμείνει για προσκύνηση μέχρι την Κυριακή 3 Μαρτίου.

Μετά την υποδοχή της στον ναό αύριο, θα ακολουθήσει πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβα.

Το πρόγραμμα

Την Κυριακή 24 τρέχοντος θα γίνει όρθρος και αρχιερατική θεία λειτουργία, αλλά και χειροτονία διακόνου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βαρνάβα. Όλα τα απογεύματα (17:30) θα πραγματοποιείται εσπερινός και παράκληση της Παναγίας «Φοβερά Προστασία». Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου (21:00) θα τελεστεί αγρυπνία. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως αντίγραφο της εικόνας θα παραμείνει για πάντα στην εκκλησία των Αμπελοκήπων (Φιλιππουπόλεως 20).

Η ονομασία της

Η Θεοτόκος μας προστατεύει από κάθε «Ορατή και αόρατη επιβουλή» του Σατανά, κάτι που εξηγεί την ονομασία αυτήν. Συγκεκριμένα, πάντως, για τη θαυματουργή εικόνα της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου, υπάρχει το ακόλουθο περιστατικό: σε μια επιδρομή πειρατών, οι μοναχοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και κατέφυγαν στην Παναγία. Μπροστά στην εικόνα αυτή με θέρμη παρακάλεσαν για την προστασία τους. Η Παναγία τότε κατέστησε τη Μονή «αόρατη» στα μάτια των επιδρομέων, ενώ στη συνέχεια διασκορπίστηκαν και έφυγαν άπρακτοι από το χώρο του μοναστηριού αλλά και από όλο το Περιβόλι της Παναγίας. Όλοι μίλησαν τότε για παρέμβαση της Παναγίας. Η εικόνα της Παναγίας έκτοτε ονομάστηκε Φοβερά Προστασία.

ΠΗΓΗ