Εΐς άγιος εΐς Κύριος Ίησοΰς Χριστό

*Από το βιβλίο: «Χαριτωμένες πατρικές νουθεσίες Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεϊτου»

~ …Με την θεωρία μεταφερθείτε εκεί και επισκεφθείτε το Άγιον Όρος τη νύχτα. Τη νύχτα στον κόσμο δέστε τι συμβαίνει από πλευράς αμαρτίας. Τα κέντρα τα αμαρτωλά και τόσα άλλα, που οι δαίμονες πανηγυρίζουν και οργιάζουν, βυθίζοντας τις ψυχές των ανθρώπων στην κόλαση και την ασωτία. Τα κέν τρα φωταγωγημένα με φώτα και με λατρεία δαιμονική. Άλλα όταν μεταφερθούμε στο Άγιον Όρος νοερώς την νύχτα, θα δούμε ότι στο κάθε μοναστήρι, στο κάθε ασκητήρι, στην κάθε σπηλιά, θα δείτε φωτάκια τη νύχτα, που αυτά τα φωτάκια δεν είναι τίποτα άλλο παρά εκκλησίες με το κεράκι και το καντήλι, να λειτουργούν οι μοναχοί, να προσεύχονται όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά για όλο τον κόσμο.

… Το Άγιον Όρος, η ακρόπολη της Ορθοδοξίας και του μοναχισμού, στέκει, όπως ακριβώς παρέλαβε από τους Αγίους Πατέρες, τους πρώτους θεμελιωτάς του Αγιωνύμου Όρους. Τίποτε δεν άλλαξε στο Άγιον Όρος. Άλλαξε μονάχα ότι εμείς είμεθα ταλαίπωροι, και εκείνοι αγίασαν το Άγιον Όρος με τη ζωή τους, με την αγιότητά τους, με τον Θείο Φωτισμό…

Αλλά δύναται και στη σημερινή εποχή, που εμείς σήμερα δεν έχουμε εκείνη την αγιότητα, εκείνων των αγίων Πατέρων μας, των παππούδων μας, οι οποίοι έκαναν μεγάλες ασκήσεις, εδέχθηκαν πολλά χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, τα οποία εμείς, λογω της μειωμένης ασκητικής μας ζωής, δεν τα έχουμε.

Αυτοί που καλλωπίζουν σήμερα το Όρος, είναι ελάχιστοι. Αλλά είπαμε ότι ο Θεός μπορεί και τώρα, όπως έκανε την καινούρια άνθηση προ ολίγων ετών, που είχαμε στενοχώρια και λύπη, φθίναμε, δηλαδή λιγοστεύαμε και σαν άτομα και σαν ηλικία.

Οι αιρετικοί το είδαν αυτό γιατί μας επισκέπτονται. Είδαν ότι το Άγιον Όρος γηράσκει, φθίνει, οι νέοι δεν έρχονται, οι γέροι περισσότεροι και σου λέει μέσα σε λίγα χρόνια τέρμα το Άγιον Όρος, επίθεση στην Εκκλησία την Ορθόδοξη. Ήλπιζαν νίκη, αλλά η Παναγία μας τους υποσκέλισε. Η Παναγία μας, η ευλογημένη Μητέρα του Θεού, που τόσο λατρεύεται από τους μοναχούς, δεν άφησε τον φάρο αυτό να καταληφθεί από τους εχθρούς της Ορθοδοξίας. Και έφερε την άνθηση την καινούρια και βλέπουμε τώρα, μέσα στο Άγιον Όρος ν’ ανθίζουν τα νιάτα, η μόρφωση και ο πόθος των παιδιών για ανώτερη πνευματική ζωή. Την αναζητούν, την ποθούν και προσπαθούν να φτάσουν τους Πατέρες…

*αποσπάσματα από ομιλίες στο εξωτερικό

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΙΤΕ: ⇒    ΕΔΩ