*Πέρασαν 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τη δεύτερη μεγαλύτερη Γενοκτονία του 20ου αιώνα. Μπορεί οι μνήμες για κάποιους να ξεθώριασαν, όμως, ειδικά οι Πόντιοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τον ξεριζωμό των παππούδων και των πατεράδων τους… Πάνω από 350 χιλιάδες Πόντιοι ήταν τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι Πόντιοι του Καναδά διατηρούν ακέραιη την ιστορική μνήμη και προβάλλουν το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» ως ένδειξη φόρου τιμής στα 353.000 θύματα πραγματοποίησε την Πέμπτη (16/5) μια συμβολική και άκρως συγκινητική δράση στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δεκάδες κεριά από άτομα κάθε ηλικίας του σωματείου σχημάτισαν τον αριθμό 353.000.

Με πρόσωπα θλιμμένα, τα μέλη της Αδελφότητας προσήλθαν στο μνημείο όταν ο ήλιος είχε δύσει και κατάφεραν να σχηματίσουν τον αριθμό 353.000 με μεγάλα κεριά. Αφού τα άναψαν, κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Μετά πραγματοποιήθηκε λαμπαδηφορία σε δρόμους γύρω από το μνημείο.

Για το Σάββατο (18/5), στις 19:30, έχει προγραμματιστεί μια θεατρική παράσταση με τίτλο Δικαίωση στη μνήμη, η οποία ζωντανεύει τον πόνο και τις κακουχίες που υπέστησαν οι Πόντιοι κατά τον ξεριζωμό τους. Η παράσταση θα δοθεί στο Οntario Science Centre (770 Don Mills Rd, North York).

πηγή: pontos-news.gr