Το βιβλιόδεντρο που ανθίζει στην Ουγκάντα- Μια ομολογία ψυχής και μια υπόσχεση: «Θα ξανάρθω»

Διαβάστε μια ομολογία καρδιάς, από την Ιεραποστολή στην Ουγκάντα της Ι.Μ. Χρυσοπηγής. Σπόροι από την Ελλάδα ανθίζουν στην αφρικανική γη και τα ελληνικά χρώματα βάφουν τις σχολικές τάξεις.

«Το ιεραποστολικό ταξίδι ξεκίνησε για μένα πριν έξι χρόνια απλά, απαλά χωρίς μεγάλες προσδοκίες να σώσουμε τον κόσμο» Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο πρακτορείο Ορθοδοξία η Αγγελική Δοσούλα την εμπειρία της από την Αφρική.

Η κ. Δοσούλα, γεωπόνος στο επάγγελμα, μόλις επέστρεψε μαζί με τα άλλα μέλη της Ιεραποστολής, της Ομάδας «Από Καρδιάς» της Ι.Μ. Χρυσοπηγής από την Ουγκάντα.
Φέτος, η β´ ομάδα της αποστολής με εκπαιδευτική εμπειρία, αγάπη για τα παιδιά και φαντασία ζωγράφισε το «Λουγκουζάκι» το σχολείου στο Λουγκουζί της Ουγκάντας, της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνα (St.Spyridon Orthodox Nursery and Primary School).

Δημιούργησαν ένα μαγικό βιβλιόδεντρο, παράλληλα με τους σπόρους που φέρνουν από την Ελλάδα για την καλλιέργεια της αφρικανικής γης

«Ανάμεσα σε μπανανιές ,μάνγκο .φενέ, ματόκε και άλλα Aφρικανικά δέντρα ,θάμνους και λουλούδια που συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοπίο βρίσκεται το ολοκαίνουριο σχολείο μας.Σκέτη ζωγραφιά !!Οι μαθητές του παίζουν χαρούμενοι κάτω από τις φυλλωσιές των καταπράσινων δέντρων απολαμβάνοντας την σκιά και τους καρπούς τους. Ξέρουν κάθε δέντρο με το όνομά του. Όμως ένα δέντρο διαφορετικό από τα άλλα τραβάει το ενδιαφέρον τους. Είναι αυτό που η δεύτερη αποστολή 2019 έφερε στο σχολείο τους.Αυτό το ξεχωριστό και με πολλή αγάπη φτιαγμένο δέντρο ελπίζουμε να μπολιάσει τους μικρούς μαθητές με την αγάπη για διάβασμα και γνώση», γράφουν στο Facebook.

“Μόνο να κάνουμε κάτι, να προσφέρουμε όχι μόνο στους δικούς μας ανθρώπους αλλά όπου υπάρχει ανάγκη, γύρω μας αλλα και πιο μακριά” συνεχίζει την εξομολόγησή της η κ. Δασούλα.

«Όσα και να ακούσεις για την Αφρική , όσα και να δεις πάντα είναι πολύ λιγότερα από τις εικόνες που ξετυλίγονται μπροστά σου. Μόλις φτάσεις στη χώρα οι πρώτες σκέψεις για σένα, για όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι πως τα προβλήματα τώρα  μετριούνται με άλλον πήχυ, σημαντικού και ασήμαντου».

Τα δώρα της Φύσης

«Η αφρικάνικη φύση, η καταπράσινη βλάστηση χωρίς φροντίδα θαρρείς σου δίνεται δώρο για όλες της άλλες εικόνες που ξεπηδάνε ανάμεσα από τεράστια δέντρα μάνγκο, αβοκάντο φενέ. Οι Χωμάτινες καλύβες και άλλα κτίσματα με απλά ανοίγματα για πόρτες και παράθυρα δηλώνουν πως κάπου εκεί μένουν άνθρωποι χωρίς να τους ξεχωρίζεις  από το χώμα» τονίζει και συνεχίζει:
« Η ιδιότητά μου, ως γεωπόνος , με κερδίζει με την εικόνα της έφορης γης δώρο όμως ανεκμετάλλευτο από τους ντόπιους».

Τα παιδιά

Σε μια συζήτηση για την Αφρική και την Ιεραποστολή δεν μπορεί ο λόγος να μην φτάσει στα παιδιά.
«Χαρακτηριστικά της αφρικάνικης κοινωνίας πολλά παιδιά παντού, να παίζουν με αυτοσχέδια παιχνίδια, να τρέχουν, να κουβαλάνε πάντα κάτι , τις περισσότερες φορές νερό , να περπατάνε σε δρόμους ατελείωτους μέσα στην αφρικανική ζούγκλα, όλα όμως με ένα κοινό χαρακτηριστικό, μεγάλα χαμόγελα. Το μόνο που θες για όλα αυτά τα παιδιά είναι να τα βοηθήσεις , να τα προστατεύσεις»

Οι άλλοι στόχοι της Ιεραποστολής της Ι.Μ Χρυσοπηγής

α) ολοκλήρωση του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα ,
β) πραγματοποίηση ιατρείων απο ειδικευμένους γιατρούς , χειρουργούς, παιδίατρο, παθολόγους,  καρδιολόγο,
γ) καταγραφή παιδιών για το πρόγραμμα αναδοχής ΣπουδάΖΩ, να συνεχίσουν το σχολείο τους με οικονομική βοήθεια από ανθρώπους που έχουν περίσσευμα αγάπης,
δ) ενίσχυση της καλλιέργειας της γης με σπόρους από την Ελλάδα

Μία υπόσχεση

«Φεύγοντας από την χώρα δεν νιώθεις απογοήτευση πιο πολύ προβληματίζεσαι  για σένα και τον δικό σου κόσμο και πάντα δίνεις την υπόσχεση μέσα σου , θα ξανάρθω» καταλήγει η κ. Δασούλα.

orthodoxianewsagency.gr