panagios tafos 3

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τα σπουδαία γεγονότα του Χριστιανισμού, ώστε οι πιστοί να οικειοποιηθούμε τη θεία χάρη, συμμετέχοντας σ’ αυτά είτε σωματικά είτε πνευματικά.

Ένα από τα γεγονότα είναι και τα εγκαίνια του ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, η ανάμνηση των οποίων εορτάζεται στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι εργασίες της οικοδόμησης του ναού ολοκληρώθηκαν το 335 μ.Χ.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου του 336 από τους Επισκόπους, που συμμετείχαν στην σύνοδο της Τύρου.

Η σχέση μας προς το σπουδαίο αυτό γεγονός δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα συναισθηματικό.

Δεν θυμούμαστε απλά για να νιώσουμε αισθήματα, αλλά μελετάμε τα παρελθόντα, για να ετοιμάσουμε τα μέλλοντα και ελπιζόμενα.

Η πίστη στο Χριστό νοηματίζει τα ιστορικά γεγονότα. Μέτρο κατανόησης και ερμηνείας και του χθες και του σήμερα και του αύριο, αλλά και του κάθε τι που εκτυλίσσεται μέσα στη ροή του χρόνου, είναι η πορεία προς τη βασιλεία του Θεού.

Ο πρώτος ναός στα Ιεροσόλυμα είναι γνωστός ως Κωνσταντίνειος Βασιλική. Με έξοδα του αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνου, ανεγέρθηκε ο ναός της Αναστάσεως.

Ο Ευσέβιος Καισαρείας διασώζει στην Εκκλησιαστική Ιστορία του επιστολή την οποία έστειλε ο Μέγας Κωνσταντίνος στον Επίσκοπο Ιεροσολύμων Μακάριο, όπου σημειώνει: «…Θεία νεύσει τον ιερόν εκείνον τόπον τον ελάφρωσα από ένα βάρος (είχε στηθεί είδωλο και ναός της Αφροδίτης επί του Τάφου του Κυρίου), όθεν έγινεν από τας αισχροτάτας προσθήκας των ειδώλων, ούτω να τον κοσμήσωμεν με κάλλος οικοδομημάτων, επειδή και αυτός ο τόπος εξ αρχής ήτον άγιος με κρίσιν Θεού και αγιώτερος εφανερώθη, αφού έβγαλεν φως εις την πίστιν του σωτηρίου πάθους».

Ο Σωκράτης στη δική του Εκκλησιαστική Ιστορία μας πληροφορεί, ότι ο ναός κτίσθηκε παρουσία της Παναγίας, που ανακάλυψε και τον Τίμιο Σταυρό σ’ ένα σπήλαιο, με σχέδια του αρχιτέκτονα Ζηνοβίου.

Ο ναός αυτός καταστράφηκε ολοσχερώς πολλές φορές, ξανακτίστηκε και τη σημερινή του μορφή την έλαβε μετά την καταστροφή τοπυ 1808.

Οι εργασίες ανοικοδόμησης και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου του 1810 μ.Χ. Η επόμενη εικοσαετία πέρασε με έριδες και διαφωνίες ιδιοκτησιακής φύσεως.

Με το τέλος του Κριμαϊκού πολέμου, Ρωσία, Γαλλία και Τουρκία αποφάσισαν την από κοινού επισκευή του Ναού, χωρίς αλλαγή του ιδιοκτησιακού status quo.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 2 Ιανουαρίου του 1867 και κράτησαν δύο χρόνια.

Η ιστορία του ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα απαντά στο διάβα των αιώνων σε όσους απορούν τι είναι ο Θεός, τι η ελευθερία, τι το χρέος, τι ο πλησίον, τι η αγάπη, τι οι φυλετικές διακρίσιες, τι ο εθνοφυλετισμός, τι ο θρησκευτικός φανατισμός, τι ο ψυχικός ζήλος.

Απέναντι σ’ όλες αυτές τις πραγματικότητες η ανάμνηση των εγκαινίων του ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, προβάλλει επιτακτικά μπροστά μας την ανάγκη να εκλάβουμε την επέτειο αυτή ως αφορμή αυστηρής αυτοκριτικής, αναλογισμού των σφαλμάτων μας, συντριβής και μετάνοιας.

Όσοι βρισκόμαστε μακριά από τα Ιεροσόλυμα, ας γονατίσει η καρδιά μας με τη σκέψη στο φάρο αυτό της Ορθοδοξίας, που την κρατάει όρθια στη γη του Χριστού.

Και ας ζητήσουμε με δάκρυα στα μάτια συγγνώμη από τον Σταυρωμένο Ιησού, για τις παραλείψεις και τα αμαρτήματά μας, για την ανυπακοή μας, για την αστοχία μας να ζήσουμε όπως Εκείνος θα ήθελε, για την αποτυχία της χριστιανικής μας ιδιότητας.

Και να τον ικετεύσουμε να μας πάρει από το χέρι, για να συνεχίσουμε τη ζωή μας με μεγαλύτερη πιστότητα, αφοσίωση και συνέπεια.

panagios tafos 1

panagios tafos 1

panagios tafos 1

panagios tafos 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr