Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιος ιερομάρτυς Φωκάς

Άγιος Φωκάς ο κηπουρός εκ Σινώπης του Πόντου, ξίφει τελειωθέντος.
Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός εκ Σινώπης του Πόντου

Εορτάζουν στις 22 Σεπτεμβρίου

Μια νύχτα, ξημέρωνε η γιορτή του Αγίου ιερομάρτυρος Φωκά (22 Σεπτεμβρίου). Είχαν συγκεντρωθεί όλες οι αδελφές που τον διακονούσαν για τον Όρθρο. Μια από τις κατά πνεύμα θυγατέρες του, ήταν δίπλα του από τα δεξιά και όπως ήταν όρθια, την πήρε ένας ελαφρύς ύπνος. Και βλέπει πίσω από τον Άγιο Πατέρα Νικόλαο να βρίσκεται ένας μεγαλοπρεπής Ιερέας με επανωκαλύμμαυχο και να παρακολουθεί την ακολουθία.

Συνήλθε αμέσως και λέει σιγά στον Πατέρα Νικόλαο:

«Πάτερ… ένας μεγαλοπρεπής Ιερέας πίσω σας, παρακολουθεί προσεκτικά πώς ψάλλουμε την ακολουθία…»

Ο Άγιος Νικόλαος (Πλανάς) έφερε το δάχτυλο στο στόμα του και της λέει: «Σσσσσώπα!…Είναι ο Άγιος ιερομάρτυς Φωκάς!…» Και σώπαινε να μη το ακούσουν αυτό και οι άλλες. Όσο μπορούσε, τέτοια συμβάντα τα έκρυβε. Είχε μεγάλη επικοινωνία με τους Αγίους και το νόμιζε πολύ φυσικό να τους βλέπει.

***

Τη ΚΒ’ του αυτού Μηνός (Σεπτεμβρίου), Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά του εκ Σινώπης

Φωκά, το λουτρόν σμήγματος παντός δέχου.
Λουτρόν γαρ ην αγώνος, ου καθαρσίου.
Εικάδι δευτερίη λουτρόν πέφνεν ένδοθι Φωκάν.

Ο άγιος ιερομάρτυρας Φωκάς ήταν από τη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφυλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και Μαρία καλλιέργησαν μέσα του το φόβο του Θεού και την αγάπη προς τους ανθρώπους.
Ο Φωκάς από μικρό παιδί εντρυφούσε στην ανάγνωση των Γραφών, και εκείνο που ιδιαίτερα τον διέκρινε ήταν η θερμή και ειλικρινής αγάπη που είχε προς το Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του.

Διότι οδηγό στην αγάπη του αυτή είχε πάντα τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής: «Ο αγαπών τον αδελφόν αυτού εν τω φωτί μένει,… ο δε μισών τον αδελφόν αυτού εν τη σκοτία εστι»(Α’ επιστολή Ιωάννου, Β’ 10-11).
Εκείνος, δηλαδή, που αγαπά τον αδελφόν του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως. Ενώ αντίθετα, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.Ο άγιος Φωκάς, και πριν ακόμα να γίνη επίσκοπος κι ύστερα, ήταν προικισμένος από το Θεό με τη χάρη των θαυμάτων.

Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες. Η μαρτυρική του τελείωση αποκαλύφθηκε στον άγιο Φωκά με θαυμαστό τρόπο. Ένα περιστέρι ήλθε και κάθισε επάνω στην τιμημένη κεφαλή του επισκόπου, που φόρεσε ένα στεφάνι και του μίλησε με ανθρώπινη φωνή˙ «Σου ετοιμάσθηκε ένα γεμάτο ποτήρι και πρέπει να το πιής». Ήταν το ποτήρι του μαρτυρίου, για το οποίο έλεγε ο Ιησούς Χριστός στους Αποστόλους˙ «Το ποτήριον ο εγώ πίνω, πίεσθε…», το ποτήρι που εγώ πίνω θα το πιήτε. Πραγματικά ο μαρτυρικός θάνατος είναι πικρό ποτήρι˙ το ήπιε ο Ιησούς Χριστός και το ήπιαν και το πίνουν όλοι οι μάρτυρες για το Χριστό και το Ευαγγέλιο. Πράγματι, ο Έπαρχος Αφρικανός, διέταξε την σύλληψή του και τον κρέμασαν και του ξέσκισαν το σώμα. Ύστερα τον έριξαν μέσα σε αναμμένο ασβέστη, όπου και πάλι ο άγιος ομολογούσε το Χριστό «εγηγερμένον εκ νεκρών». Τελευταία τον έβαλαν μέσα σ’ ένα πολύ δυνατά καμένο λουτρό κι εκεί ο άγιος Φωκάς παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Θεού, επί των χρόνων του αυτοκράτορος Τραϊανού (98 – 117 μ.Χ.).

Σ’ ένα λόγο στον άγιο ιερομάρτυρα Φωκά, που αποδίδεται στον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, διαβάζουμε τα εξής, Όποιος κοιτάζει τον ήλιο δεν τον κάνει πιο φωτεινό, αλλά τα μάτια του φωτίζει˙ έτσι κι όποιος τιμά τον μάρτυρα δεν τον κάνει πιο λαμπρό, αλλά τραβάει επάνω του το φως της θείας ευλογίας. Αμήν.

Από το βιβλίο: ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΜΨΥΧΟΙ (Εξαπλά β’), Επισκόπου Διονυσίου Λ. Ψαριανού

***

Tη αυτή ημέρα μνήμη του Aγίου Mάρτυρος Φωκά του κηπουρού, ξίφει τελειωθέντος.

Ήδει χάριν σοι σου χάριν θνήσκων Λόγε,
Φωκάς ο Mάρτυς τω διά ξίφους τέλει.

Ο Άγιος Φωκάς καταγόταν από την Σινώπη του Πόντου και τα μοναδικά υπάρχοντα του ήταν ένας κήπος που καλλιεργούσε με μεγάλη επιμέλεια. Το εισόδημα του από τον κήπο, ήταν πολύ μικρό. Καθώς όμως ήταν πολύ οικονόμος και ολιγαρκής στις ανάγκες του, μπορούσε πάντοτε να διαθέτει κάτι για τους φτωχούς.

Ο Άγιος Φωκάς μελετούσε με ευχαρίστηση τα Ιερά βιβλία. Έλεγε μάλιστα σ’ εκείνους, που τον έβλεπαν να μελετάει, ότι και η ψυχή μας είναι κήπος, που χρειάζεται την περιποίηση της, για να μη βγάζει αγκάθια και τριβόλια. Αλλά ο κηπουρός Φωκάς, ήθελε και όλες οι ψυχές να είναι κήποι πνευματικοί. Γι’ αυτό λοιπόν, όπου μπορούσε, συντελούσε στον καθαρισμό και την καλλιέργεια τους. Και ενώ πουλούσε τα λαχανικά και τα φρούτα, έλεγε συγχρόνως και λόγια μεγάλου πνευματικού κέρδους. Έτσι δεν ωφελούσε μόνο τους χριστιανούς, αλλά πολλές φορές κέρδιζε και τους απίστους.

Εκείνη την εποχή είχαν κηρύξει, οι ειδωλολάτρες διωγμό κατά των Χριστιανών. Μαθεύτηκε, λοιπόν ότι και ο Φωκάς ο κηπουρός ήταν Χριστιανός και αμέσως οι άρχοντες έστειλαν στρατιώτες για να τον συλλάβουν.

Επειδή το σπίτι του Αγίου ήταν κοντά στην πύλη του κάστρου που επικοινωνούσε με το λιμάνι, είχε αρκετά συχνά φιλοξενούμενους, άλλοτε ξένους ταξιδιώτες, άλλοτε φτωχούς. Έτσι δεν γνώρισε τους στρατιώτες και τους περιποιήθηκε σαν ξένους. Αφού πέρασαν μερικές ημέρες τους ρώτησε τι σκοπό είχε το ταξίδι τους. Εκείνοι υποχρεωμένοι από την φιλοξενία του φανέρωσαν το μυστικό, ότι ζητούν τον Φωκά τον Χριστιανό για να τον αποκεφαλίσουν. Του είπαν μάλιστα ότι θα του χρωστούσαν μεγάλη χάρη αν τους τον φανέρωνε.

Χωρίς να χάσει καθόλου το θάρρος του, ο Άγιος Φωκάς, βγήκε από το σπίτι του για να σκάψει και να ετοιμάσει τον τάφο του και την επόμενη μέρα φανέρωσε στους στρατιώτες ποιος είναι. Οι στρατιώτες, έμειναν κατάπληκτοι και ντροπιάστηκαν, γιατί με τόση αγάπη είχαν φιλοξενηθεί από τον Άγιο Φωκά. Ο Άγιος κατάλαβε την δυσκολία τους και τους είπε να μην διστάσουν και να εκτελέσουν τις διαταγές που είχαν διότι δεν ήταν αυτοί υπεύθυνοι για τον φόνο αλλά εκείνοι που τους έστειλαν. Με τέτοια λόγια έπεισε τους στρατιώτες να τον αποκεφαλίσουν.

Οι Χριστιανοί έκτισαν στον τόπο του αποκεφαλισμού εκκλησία μεγαλοπρεπή και έβαλαν το σεπτό λείψανο του Αγίου Μάρτυρος, που έγινε πηγή παρηγοριάς για τους θλιβομένους και θεραπείας για τους ασθενείς.

Όταν κινδύνευσε η πατρίδα του, η Σινώπη, από πείνα χάρις στην προστασία του Αγίου βρέθηκε σιτάρι. Φανερώθηκε αρκετές φορές και σε ναύτες που κινδύνευαν να καταποντισθούν στο πέλαγος και τους έσωσε από πνιγμό. Άλλοτε πάλι φάνηκε νύχτα και ξύπνησε τον πηδαλιούχο λέγοντας του να είναι έτοιμος, γιατί θα ξεσπάση τρικυμία. Άλλες φορές τον έβλεπαν οι ναύτες σε μεγάλες θαλασσοταραχές να βοηθά πότε στα σχοινιά, πότε στα πανιά ή άλλοτε να προστατεύει το πλοίο, για να μην πέσει σε ξέρα ή σε βρόχους.

Έτσι γεννήθηκε στους ναύτες η συνήθεια να έχουν τον Άγιο Φωκά ομοτράπεζο. Όταν, λοιπόν καθόντουσαν στο τραπέζι αγόραζε ένας από τους ναύτες το μερίδιο του Αγίου, την άλλη ημέρα το αγόραζε άλλος και έτσι συγκέντρωναν χρήματα, τα οποία, όταν έφθανε το πλοίο στον προορισμό του τα μοίραζαν στους φτωχούς.

Αλλά και οι θεραπείες που έκανε ο Άγιος είναι πολλές. Σ’ άλλους παρουσιάζονταν στον ύπνο, σ’ άλλους ενεργούσε αόρατα.

Έτσι ο ασήμαντος και ταπεινός κηπουρός Φωκάς αξιώθηκε λόγω της αρετής του να θαυματουργεί και να τιμάται από τους Χριστιανούς.

πηγή: iconandlight.wordpress.com