Σχετική εικόνα

Ένας από τους επισκόπους, γνωστός για την ιερή ζωή του, την παραμονή της λειτουργίας, πληροφορήθηκε ότι δύο γυναίκες, εκπρόσωποι διάσημων και ευγενών οικογενειών, βαδισαν σε έναν διαλυτό τρόπο ζωής.

Δεν πίστεψε πραγματικά τις φήμες, αλλά ο επίσκοπος άρχισε να ανησυχεί για τη σωτηρία τους. Την επόμενη μέρα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, οι γυναίκες πλησίασαν στο Άγιο Δισκοπότηρο .

Στον επίσκοπο άνοιξαν ξαφνικά τα πνευματικά του μάτια και είδε τα πρόσωπα των γυναικών φωτεινά και τις ψυχές τους ντυμένες με λευκές στολές . Αφού τις κοινωνησε με τα Μυστήρια του Χριστού, ο επίσκοπος είδε πως έλαμπαν με ένα εξαιρετικό φως. Ένας άγγελος εμφανίστηκε μετά την λειτουργία και ρώτησε τι τον απασχολεί τόσο , είπε αμέσως:

«Είναι η καταγγελία των δύο αυτών γυναικών δίκαιη ή άδικη;»

«Όλα όσα ειπώθηκαν για αυτά είναι αλήθεια», επιβεβαίωσε ο άγγελος.

«Γιατί, στην κοινωνία των Αγίων Μυστηρίων, είχαν φως, είχαν λευκή και έλαμπαν με τόσο πολύ φως;» Ρώτησε ο επίσκοπος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έφτασαν σε μια αίσθηση αμαρτωλοτητας για ό, τι είχαν κάνει και υποσχέθηκαν να παραμείνουν πίσω από αυτή την ζωή και να προσεύχωνται να κάνουν ελεημοσύνη για τους φτωχούς και εξομολόγηση με την υπόσχεση να μην ξαναβρεθούν σε τέτοιο κακό και στο υπόλοιπο χρόνος θα ζουν με καλοσύνη δίκαια και ευγενικά», εξήγησε ο άγγελος.

«Δεν με εκπλήσσει η αλλαγή των γυναικών, γιατί αυτό συμβαίνει συχνά, αλλά το δώρο του Θεού, ο οποίος όχι μόνο τους απελευθέρωσε από την τιμωρία αλλά και χάρισε τη Θεία χάρη», παραδέχθηκε ο επίσκοπος.

«Είσαι έκπληκτος σε αυτό;» Ο άγγελος ρώτησε.

– Και δικαίως, είσαι άνθρωπος και ο Κύριος είναι Θεός. Όχι μόνο δεν αφήνει όσους εγκαταλείπουν τις αμαρτίες τους και εξομολογουνται σε ‘Αυτόν, αλλά και αναβαλει την οργή Του σε αυτούς και τους τιμά. Είναι αλήθεια ότι δεν γνωρίζουμε ότι μία αμαρτία θα κατακτήσει τη φιλανθρωπία του Θεού, και η μετάνοια θα τροποποιήσει το κακό που έχει κάνει ο άνθρωπος πριν.

Ο Θεός γνωρίζει την αδυναμία της οικογένειάς σας και τη δύναμη των παθών και τη διαβολική πονηριά και όταν πέφτουν οι άνθρωποι στην αμαρτία, τους συγχωρεί ως παιδιά Του, υποφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιμένοντας τη διόρθωση των αμαρτωλών. Μετανοώντας και ζητώντας την καλοσύνη Του, είναι συμπονετικός και αμέσως απελευθερώνει τους ανθρώπους από την τιμωρία και τους δίνει ευλογίες που ετοίμασε για τους δίκαιους .

Σημειώστε, αγαπητέ αναγνώστη, όλα αυτά λέγεται όχι από τον άνθρωπο – από έναν άγγελο. Τι μπορεί να προστεθεί εδώ; Πρέπει να μετανοήσουμε! Και μετανοείτε με δάκρυα. Μετά το θάνατο του Σέρβου Επισκόπου Μελετίου, βρέθηκε ένα ημερολόγιο στα προσωπικά του αντικείμενα. Σε μία από τις σελίδες του, το χέρι του αγίου έγραψε: «Αλίμονο σε μένα: τότε υπηρετούσα τη λειτουργία χωρίς δάκρυα».

Vyacheslav Tulupov

πηγή: apantaortodoxias