Σχετική εικόνα

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνεται! Κι αν νομίζετε ότι είναι νωρίς για να μιλάμε για μελομακάρονα, θα σας πω πως είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να τα φτιάξετε καθ’ ότι είναι νηστίσιμα και τρώγονται κατά την περίοδο της νηστείας!

Τα μελομακάρονα είναι μοναδικά κι από τα πιο λατρεμένα, παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Είναι το γλυκό που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές πριν την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και κατά τη διάρκειά τους!

Με το χαρακτηριστικό τους άρωμα και την μελένια γεύση τους φέρνουν στο μυαλό τις πιο γλυκές αναμνήσεις!

Τα μελομακάρονα εκτός από ασύλληπτη γεύση, έχουν και συμβολικό χαρακτήρα!

Οι νοικοκυρές τα φτιάχνουν για να υποδεχτούν γλυκά τον νέο χρόνο να τον καλοπιάσουν για να φέρει μαζί του καλοτυχία, καθώς το μέλι θεωρείται σύμβολο της ευτυχίας και της αφθονίας, της ευζωίας και της γονιμότητας! Υπάρχουν πολλές συνταγές για μελομακάρονα με μικρές παραλλαγές, που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή αλλά σίγουρα υπάρχουν και μυστικά επιτυχίας!

Για να φτιάξετε θεσπέσια  μελομακάρονα το ewoman σας έχει 9 συμβουλές-μυστικά, που αν τις ακολουθήσετε θα έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα!

1) Προτιμήστε ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, που είναι κατάλληλο και για γλυκά με ήπια γεύση.

2) Το μέλι που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καλής ποιότητας με διακριτικό άρωμα.

3) Μην το παρακάνετε με τα μπαχαρικά αλλά και μην τα τσιγκουνευτείτε! Μελομακάρονα χωρίς άρωμα κανέλας και γαρίφαλου, δεν είναι…μελομακάρονα, αλλά δεν πρέπει και να πικρίζουν!

4) Τα καρύδια να μην είναι πολυκαιρισμένα και πικρίζουν.

5) Αν το μέλι είναι πολύ πυκνό,  ίσως χρειάζεται περισσότερη αραίωση.

6) Προσέξτε ν΄ακολουθήσετε πιστά τη συνταγή στο χρόνο ψησίματος. Θα πρέπει όταν ψηθούν να έχουν ωραίο χρυσοκαστανό χρώμα. Όσο περνά η ώρα ίσως θα πρέπει να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία.

7) Προσπαθήστε να φτιάξετε τα μελομακάρονα καλοσχηματισμένα κι ομοιόμορφα ώστε να ψηθούν και να σιροπιαστούν σωστά.

8) Το πόσο μελωμένα ή τραγανά θέλετε τα μελομακάρονα θα το αποφασίσετε όταν τα σιροπιάζετε!

9) Αν προτιμάτε τα μελομακάρονα να έχουν τραγανό και πιο μπισκοτένιο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε αλεύρι μαλακό.

Καλή επιτυχία!

Χριστίνας Ζαμπούνη

ΠΗΓΗ