Αποτέλεσμα εικόνας για τσουκνιδα ιδιοτητες

Μικροί και μεγάλοι όταν βρισκόμαστε στην εξοχή, προσέχουμε μην τυχόν και ακουμπήσουμε τσουκνίδα γιατί όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα μας προκαλεί έντονο κάψιμο και φαγούρα!

Για αυτό λοιπόν τον λόγο πολλοί απο εμάς θεωρούν την τσουκνίδα ώς ένα άχρηστο φυτό. Αν τη γνωρίσουμε όμως καλύτερα,  τότε σίγουρα θα αλλάξουμε γνώμη. Η τσουκνίδα είναι γνωστό πως στην αρχαιότητα θεωρούνταν φυτό – φάρμακο για διάφορα προβλήματα υγείας. Οι αρχαίοι Έλληνες την κατανάλωναν σε ρόφημα εξαιτίας των διουρητικών ιδιοτήτων της. Αργότερα, έγιναν γνωστές και άλλες θεραπευτικές ιδιότητές της κι έτσι χαρακτηρίστηκε σαν πολυλειτουργικό βότανο. Η τσουκνίδα ευδοκιμεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ υπάρχουν πάνω από 500 είδη ανά τον κόσμο.

Τι περιέχει η τσουκνίδα και ποιες είναι οι ιδιότητές της;

  • Η τσουκνίδα περιέχει ένα σύνολο αντιοξειδωτικών και συγκεκριμένα: φλαβονοειδή, λυκοπένιο, βεταϊνη και β-καροτένιο, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία μας.
  • Στην τσουκνίδα περιέχονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2,  Β3, Β5, Β9) οι οποίες ενισχύουν το νευρικό σύστημα.
  • Περιέχει ιχνοστοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο κ.α
  • Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην επούλωση πληγών και ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Η τσουκνίδα περιέχει σίδηρο άμεσα απορροφήσιμο απο τον οργανισμό μας εξαιτίας της παρουσίας βιταμίνης C και της ταυτόχρονης απουσίας οξαλικών οξέων.
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση μιας και η τσουκνίδα περιέχει ισταμίνη.
  • Περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη Κ τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Εκτός αυτού, η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο και στην πήξη του αίματος.
  • Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται σαν διουρητικό και καθαρκτικό.
  • Περιέχει σεκρετίνη, η οποία συμβάλλει στην παραγωγή ινσουλίνης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους διαβητικούς.
  • Μία άλλη σημαντική ιδιότητα της τσουκνίδας αφορά στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν γυναικολογικά προβλήματα όπως ασταθής έμμηνος ρύση, έντονους πόνους και μεγάλη ροή.

Συμβουλή!

Έχει βρεθεί πως προάγει την παραγωγή γάλακτος κατά το θηλασμό. Προτού κάποια γυναίκα την καταναλώσει, οφείλει να συμβουλευτεί τον ιατρό της!

Πώς καταναλώνουμε την τσουκνίδα;

Μπορούμε να βράσουμε την τσουκνίδα και να την καταναλώσουμε σαν ρόφημα. Όμως, διατίθεται και στα φαρμακεία σε ταμπλέτες, κάψουλες και βάμμα, όπου μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουμε ακριβώς την ποσότητα που λαμβάνουμε.

Προσοχή!

Η μη προσεκτική κατανάλωση τσουκνίδας μπορεί να προκαλέσει υπόταση, υπογλυκαιμία και κατ’ επέκταση λιποθυμία. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει αλλεργία (ειδικά σε άτομα που πάσχουν από διάφορες αλλέργίες και είναι πιο ευαίσθητα). Επιβάλλεται η συμβουλή του ιατρού για τη λήψη τσουκνίδας όταν συνυπάρχει η λήψη φαρμάκων όπως διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά και αντιπηκτικά.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ