ΣΟΦΙΑ: Πλήθος κόσμου στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τον Άγ. Εφραίμ

Στην κατάμεστη αίθουσα του σινεμά «Σπίτι του Κινηματογράφου» στην Σόφια πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, η πρεμιέρα του βουλγαρικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Άγιος – Αστραπή», το οποίο είναι αφιερωμένο στον βίο και το έργο του Αγίου Εφραίμ του Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργού.

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Πολυπληθές κοινό στην πρεμιέρα

Η αίθουσα του «Σπιτιού του Κινηματογράφου» στην βουλγαρική πρωτεύουσα αποδείχθηκε μικρή και οι θέσεις λιγοστές για να φιλοξενήσουν το πολυπληθές κοινό που προσήλθε στην πρεμιέρα της προβολής του ντοκιμαντέρ «Ο Άγιος – Αστραπή», το οποίο αφηγείται τον βίο και τα θαύματα του Έλληνα Αγίου.

Το ντοκιμαντέρ επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας θρησκευτικών βιβλίων Άγγελ Μπόντσεβ, ο οποίος υπογράφει το σενάριο, την εικονοληψία, την σκηνοθεσία και την παραγωγή.

Ο κ. Μπόντσεβ μοιράστηκε τα συναισθήματά του σχετικά με την εμπειρία της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια. Επισήμανε ότι το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη μητέρα του, η οποία τον έφερε σε επαφή για πρώτη φορά με τον βίο και το έργο του Αγίου. Επίσης, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην δημιουργία του ντοκιμαντέρ και ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, ο οποίος συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο «dobrotoliubie.com».

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε θετικές κριτικές από τους θεατές με τα σχόλια να κάνουν λόγο για μια πνευματική τροφή που χρειάζεται ολοένα και περισσότερο η καθημερινή ζωή στις μέρες μας, ενώ παράλληλα τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για δημιουργία περισσoτέρων τέτοιου είδους παραγωγών.

Οι δύο επιπλέον προβολές με ελληνικούς υπότιτλους

Αξιοσημείωτο είναι ότι πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο και σε κατάμεστες αίθουσες, δύο επιπλέον προβολές του ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους την Τετάρτη 19/2 και την Πέμπτη 20/2, στις οποίες ήταν καλεσμένη ολόκληρη η ελληνική κοινότητα στην Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα Πρέσβη στη Σόφια Δημήτρη Χρονόπουλο.

Προγραμματίζονται επιπλέον προβολές καθώς το ενδιαφέρον από το κοινό είναι τεράστιο.

Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τον αγγελικό βίο και τα θαύματα του Αγίου Εφραίμ του Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργού.

Συμμετέχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφηγείται τη γέννηση του Αγίου στα Τρίκαλα και τα παιδικά του χρόνια στην πόλη στα τέλη του 14ου αιώνα, πριν την εισβολή των Οθωμανών στη Θεσσαλία όταν άρπαξαν τα αγόρια των Χριστιανών για τον στρατό των γενιτσάρων. Επίσης, συμμετέχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, καθώς στην Νέα Μάκρη βρίσκεται η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου τον 15ο αιώνα ζούσε και μαρτύρησε από τους βασανισμούς των βαρβάρων ο Άγιος Εφραίμ. Σήμερα στον ναό φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου.

Παρουσιάζονται θαύματα και συγκινητικές ανθρώπινες προσωπικές ιστορίες όπως π.χ. η θεραπεία από καρκίνο, η επαναφορά στη ζωή ενός μωρού το οποίο ήταν νεκρό στη μήτρα της μητέρας του και η θεραπεία μιας Βουλγάρας που έπασχε από ψυχολογική ασθένεια και προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Προβάλλεται υλικό σχετικό με την ανακάλυψη των Ιερών Λειψάνων του Αγίου στις 3 Ιανουαρίου 1950 από την Γερόντισσα Μακαρία, την οποία υποδύεται σε μια σκηνή η Βουλγάρα ηθοποιός Εμίλια Ράντεβα.

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από την σκηνή:

H γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια Βάσω Χατζή διηγείται για το πώς ο Άγιος Εφραίμ την προστάτεψε για να μη χάσει τη φωνή της μετά από χειρουργική επέμβαση στην καρωτίδα.

Θίγεται και ένα θέμα για το οποίο σπάνια γίνεται λόγος – πρόκειται για την κυρίευση του ανθρώπου από τον διάβολο και τον εξορκισμό ο οποίος ετελείτο συχνά στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ.

Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το νόημα της ζωής, για την επαφή του ανθρώπινου με το θεϊκό και την αλλαγή της ζωής προς το καλύτερο.

Διάρκεια: 72 λεπτά

Παρακολουθήστε το τρέιλερ:

ΠΗΓΗ