Αποτέλεσμα εικόνας για Ιωάννης Γκούτσου

Ο ιερομεγαλόσχημος Ιωάννης (1906 – 1996) υπήρξε ένας από τους πιο σεβαστούς Ρουμάνους μοναχούς που εργάστηκαν στο Άγιον Όρος.

Ήρθε εδώ σε ηλικία 19 ετών, για ν’ αφιερώσει τη ζωή του στον Χριστό, και για 70 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε σε ρουμάνικες σκήτες: Πρώτα στην Λακκοσκήτη, στη συνέχεια στην Κολιτσού. Διακρινόταν για την ύψιστη ταπεινότητα και απλότητά του, την αυστηρότητα του μοναστικού βίου, υπήρξε μεγάλος ασκητής, νήστευε και προσευχόταν πολύ. Αναχώρησε εις Κύριον στις 5 Δεκεμβρίου 1996, σε ηλικία 90 ετών…

*****

Από τα θαύματα που έλαβαν χώρα μετά τον θάνατο του Γέροντα

Ένα πραγματικά θαυματουργό γεγονός συνέβη σ’ έναν Ρουμάνο ιερέα, που ήρθε στο Άγιον Όρος το 2007. Ζήτησε ολόψυχα να επισκεφτεί τον τάφο του Γέροντα Ιωάννη, για τον οποίο έτρεφε ιδιαίτερη ευλάβεια και γνώριζε ότι είχε αναχωρήσει για τον Κύριο το 1996. Πραγματοποιώντας την επιθυμία του, ήρθε με το φως της ημέρας στην Κολιτσού στον τάφο του Γέροντα για να τον προσκυνήσει και τι να δει: Ένας γέροντας μ’ ένα πράο και καθάριο πρόσωπο στεκόταν στον τάφο. Ο ιερέας ρωτάει τον γέροντα:

– Και ποιος είσαι εσύ;

«Εγώ είμαι ο Ιωάννης (Γκούτσου), στον τάφο του οποίου ήρθες».

Ο ιερέας έμεινε άναυδος και του είπε:

– Πώς! Η αγιότητά σου[5], είσαι ζωντανός; Μα όλοι λένε ότι πέθανες εδώ και πολύ καιρό και σε ενθυμούνται μόνο στις προσευχές.

«Ακόμα και αν πέθανα, τότε, ξέρετέ το, ότι είμαι ακόμη ζωντανός».

Μετά από αυτήν τη σύντομη συζήτηση, ο ιερέας μας πήρε την ευλογία του Γέροντα, του φίλησε το χέρι και στη συνέχεια έφυγε, σε κατάσταση πνευματικής ευφορίας τέτοιας, που δεν είχε βιώσει ποτέ πριν στη ζωή του[6].

Μοναχός Νικόδημος

 

Μετάφραση για το gr.pravoslavie.ru: Γρηγόριος Μάμαλης

Pravoslavie.ru

2/3/2020

[5] «Η Αγιότητά σας» – τρόπος ν’απευθύνεται κανείς στον ιερέα.

[6] Από το βιβλίο » Μοναχός Νικόδημος. Ιερομεγαλόσχημος Ιωάννης: Μια ζωή που δόθηκε ως δώρο στον Χριστό. Μια απλότητα, την οποία στερείται ο πολιτισμένος κόσμος» (Monahul Nicodim. Ieroschimonahul Ioan – O viata daruita lui Hristos. Simplitatea pe care a pierdut – o lumea civilizata. Editura Egumenita, 2013).