Η Νηστεία είναι η ζωή των Αγγέλων...

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας

~ Όπως ακριβώς εξεβλήθη ο Αδάμ από τον παράδεισο εξ αιτίας της τροφής και της παρακοής, έτσι πάλι δια μέσου της νηστείας και της υπακοής, αυτός που θέλει, εισέρχεται στον Παράδεισο.

Εάν έρχονται και σε προτρέπουν μερικοί να μη νηστεύεις πυκνά, γιατί θα ασθενήσεις, ούτε να τους πιστεύεις, ούτε να τους ακούσεις.

Ας αγαπήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τη νηστεία. Με αυτήν την αρετή κόσμησε το σώμα σου. Βλέπεις τι κατορθώνει η νηστεία; Και νόσους θεραπεύει και ρεύσεις του σώματος ξηραίνει και δαιμόνια εκβάλλει, και τους πονηρούς λογισμούς αποδιώκει και καθιστά το νου λαμπρότερο, την καρδιά καθαρή, το σώμα το εξαγιάζει, και τον άνθρωπο τον οδηγεί μπροστά στο θρόνο του Θεού. Και για να μη νομίσεις ότι αυτά λέγονται έτσι απερίσκεπτα, ιδού, έχεις και τη μαρτυρία του Σωτήρος μας στο Ιερό Ευαγγέλιο. Όταν λοιπόν τον ρώτησαν οι μαθητές λέγοντας, «Κύριε δείξε μας με ποιον τρόπο εκδιώκονται τα ακάθαρτα πνεύματα», ο Κύριος απάντησε, «αυτό το γένος δεν βγαίνει από τον άνθρωπο παρά μόνο με προσευχή και νηστεία».

Μεγάλη δύναμη είναι όντως η νηστεία και μεγάλα κατορθώματα μπορεί κανείς να πράξει με αυτήν. Η νηστεία είναι η ζωή των Αγγέλων και αυτός που τη χρησιμοποιεί βρίσκεται σε κατάσταση αγγελική.

Πριν από όλες τις αρετές είναι η ταπεινοφροσύνη. Πριν δε από όλα τα πάθη, η γαστριμαργία.

(Ορθόδοξη Ανθολογία, Τόμος 2ος, «ΝΗΣΤΕΙΑ», Ε. Ν. Χρυσοχόος, σ. 21)

πηγή: sostis.gr