Αποτέλεσμα εικόνας για Προειδοποίηση από τον πρόεδρο του Eurogroup: «Ο ιός δεν έχει κορυφωθεί ακόμη»

Εφιαλτική προειδοποίηση για την παγκόσμια οικονομία και τα συστήματα υγείας.

Δραματική είναι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία από την ραγδαία εξάπλωση του φονικού κορωνοϊού. Τουλάχιστον 20 χώρες έχουν καταθέσει αιτήματα στο ΔΝΤ για σχετική χρηματοδότηση, ενώ ο Πρόεδρος του Eurogroup προειδοποιεί πως η κρίση δεν έχει κορυφωθεί ακόμα.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία και τα συστήματα υγείας θυμίζουν καιρούς πολέμου, με τις επόμενες εβδομάδες να είναι καθοριστικές για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που «χτύπησε» αιφνιδιαστικά βασικούς πυλώνες των κοινωνικών δομών.

«Ο ιός δεν έχει κορυφωθεί ακόμα. Πρέπει να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε σήμερα είναι προσωρινά σε μια μακρά μάχη».

Αυτά λέει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λίγο πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Η κατάσταση φέρνει την ευρωπαϊκή οικονομία σε κατάσταση που μοιάζει με καιρό πολέμου. Θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα και όλοι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να γυρίσουμε ξανά στην κανονικότητα», τονίζει.

Και συμπληρώνει: «Ευρωπαϊκή απάντηση συμπεριλαμβάνει πρωτοβουλίες για περιορισμό και αντιμετώπιση της πανδημίας, ανάσες ρευστότητας σε εταιρίες ειδικά σε μικρομεσαίες για την υποστήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους, μέτρα που θα βοηθήσουν να γεφυρωθεί το άσμα μέχρι να εξασθενήσει ο ιός.

Από την άλλη πλευρά, θα διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες και οι κανονισμοί ενισχύσεων δε θα εμποδίσουν την υποστήριξη των οικονομικών μας. Η ευελιξία είναι εκεί και θα τη χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο.

Οι εθνικές προσπάθειες πάνε χέρι με χέρι με τις πρωτοβουλίες από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή την Κομισιόν, την ΕΤΕπ. και την ΕΚΤ. Μαζί δίνουμε δυναμική απάντηση», τόνισε ο Πρόεδρος Σεντένο.

Δείτε εδώ το βιντεοσκοπημένο μήνυμα

ΔΝΤ: Αιτήματα για χρηματοδότηση από 20 χώρες λόγω κορωνοϊού

Νέα παρέμβαση για την ανάγκη λήψης περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων από τις κυβέρνησης ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.

Σε ανάρτηση της στο blog του ΔΝΤ, η Georgieva επισημαίνει ότι το Ταμείο έχει λάβει από επιπλέον 20 χώρες αιτήματα για χρηματοδοτικά προγράμματα και θα έχει επαφές μαζί τους τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την ίδια το ΔΝΤ είναι έτοιμο να διαθέσει 1 τρισ. δολ. για δανεισμό επιχειρήσεων ώστε να βοηθήσει τα 189 μέλη κράτη του.

Η ίδια επεσήμανε ότι καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται γίνεται όλο και πιο απαραίτητος ο συντονισμός της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με την Georgieva, ενδεχομένως να χρειαστεί μια συντονισμένη δημοσιονομική δράση αντίστοιχη με εκείνη του 2008-2009.

Όπως επεσήμανε μόνο το 2009, οι χώρες του G20 διέθεσαν περίπου το 2% του ΑΕΠ τους ως μέτρα ή περίπου 900 δισ. δολ. σε σημερινά χρήματα. «Γι’ αυτό χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η ίδια επεσήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τη ζήτηση και να τονώνουν την εμπιστοσύνη χαλαρώνοντας της χρηματοπιστωτικές συνθήκες και διασφαλίζοντας τη ροή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία». Μάλιστα, η ίδια έθεσε ως παράδειγμα την παρέμβαση της Fed χθες (16/3/2020).

ΠΗΓΗ