Αποτέλεσμα εικόνας για το μεγαλειο της ορθοδοξιας

Δεν χορταίνει κανείς να ακούει τον υπέροχο Χρυσοστομικό λόγο προς τον ισχυρό πρωθυπουργό του Αρκαδίου Ευτρόπιο:

Η δύναμη της αλήθειας, δεν χρειάζεται καμμία βοήθεια. Ακόμη και αν μυριάδες εχθρών της προσπαθούν να την σβήσουν, όχι μόνο δεν αφανίζεται, αλλά με όργανα τους διώκτες της γίνεται υψηλότερη και λαμπρότερη, περιφρονούσα όσους μάταια ταλαιπωρούν τους εαυτούς τους και μαίνονται εναντίον της (PG 50, 536.)

Σταμάτησε τον πόλεμο για να μην διαλύσει την δύναμή σου. Μην ανεβάζεις πόλεμο στον ουρανό. Αν πολεμάς άνθρωπο ή νίκησες ή νικήθηκες. Αν όμως πολεμάς την Εκκλησία, είναι αδύνατο να νικήσεις, γιατί ο Θεός είναι πιο ισχυρός από όλους. «μήπως θέλομε να προκαλέσουμε την οργή του Κυρίου; Μήπως είμαστε ισχυρότεροι Του;» (Α΄ Κορ. 10.22). Ο Θεός στερέωσε, ποιος επιχειρεί να την κλονίσει; Δεν γνωρίζεις την δύναμή του; Ρίχνει ένα βλέμμα πάνω στην γη και την κάνει να τρέμει. Δίνει μία εντολή, και εκείνα, που σείονται, στερεώνονται. – Ο Χριστός είναι μαζί μου, ποιον θα φοβηθώ; (PG 52, 429 -ΕΠΕ 33, 186)

«Τίποτε δεν είναι ίσο με την Εκκλησία. Μη μου λέγεις τα τείχη και τα όπλα, διότι τα τείχη με τον χρόνο παλαιώνουν, ενώ η Εκκλησία ποτέ δε γερνά. Τα τείχη οι βάρβαροι τα γκρεμίζουν, την Εκκλησία όμως ούτε οι δαίμονες δεν την νικούν. Και ότι αυτά τα λόγια δεν είναι μεγάλη καύχηση, το μαρτυρούν τα πράγματα. Πόσοι πολέμησαν την Εκκλησία; Κι αυτοί οι ίδιοι που την πολέμησαν χάθηκαν. Η Εκκλησία όμως ανέβηκε πάνω από τους ουρανούς.

Τέτοιο μεγαλείο έχει η Εκκλησία. Όταν την πολεμούν, νικάει• όταν την επιβουλεύονται, θριαμβεύει• όταν την βρίζουν, γίνεται λαμπρότερη• δέχεται τραύματα και δεν πέφτει από τις πληγές• κλυδωνίζεται, αλλά δεν καταποντίζεται • δοκιμάζεται από τρικυμίες, αλλά δεν υφίσταται ναυάγιο• παλεύει, αλλά μένει αήττητη • αγωνίζεται, αλλά δεν νικιέται. Γιατί λοιπόν επέτρεψε τον πόλεμο; Για να δείξει πιο λαμπρό τρόπαιο… Ουδέν Εκκλησίας ισχυρότερον».

( Ιωάννου Χρυσοστόμου Ε.Π.Ε. 33, 110.386)

πηγή: iconandlight.wordpress.com